Posts

Showing posts from June, 2013

#MOVIEREVIE - Monster University, After Earth & World War Z

Memang kerja gila betul. 3 hari berturut-turut pergi tengok wayang. Kihkihkih.

The review is semua best. Wajib tengok. tak dapat review panjang-panjang weyh esok nak exam. Bye!


#MOVIEREVIEW - Man Of Steel (Hero waktu kecik pakai spender merah kat luar)

Image
Aishh kalau cerita-cerita yang melibatkan memori kanak-kanak terimbas kembali ni memang buat I teruja sikit. Tak ada ke orang nak buat cerita Cinderella versi manusia? Kegemaran selamanyaaa tu....

I bagi 5/5 dekat Man Of Steel. Over tak? Full mark tu. Kira macam tak ada cacatnya. Okaylah mungkin duration cerita agak lama which is 2 jam setengah tapi wohh memang berbaloi every sen yang kita bayarlah untuk tiket wayang tu kan.

I tengok dekat TGV, Station 18. Buy 1 free 1 lepas tu beli another 1 tiket for my sister which the total is RM16 sahaja.

Cerita dia ni bagi I tak rasa bohsan. Tak adalah satu part depan boring tengah klimaks then last sekali boring. TAK LANGSUNG! Perfect! Mula-mula cerita dah ada konflik lepas tu sampailah akhir ada je action. Best best best. Cuma orang yang tak suka tengok movie lama-lama lah kot dalam hati cakap "Bila nak habis aku dah nak terkencing ni". Kan?

Part dia mula belajar terbang tu memang mengimbau memori zaman kanak-kanak masa tengok cerit…

Live a simple life.

Assalamualaikum semua.

Tergerak hati nak tulis entri kali ni sebab ada orang ingat insan kerdil yang bernama AINI & AMIRUL ni gajinya besar dan businessnya maju sampai boleh kahwin umur 22 tahun, boleh beli rumah umur 24 tahun dan adalah melancong sikit-sikit tiap-tiap tahun. Bukan tak suka orang cakap kami banyak duit tapi masalahnya kami tak banyak duit. Itulah masalahnya. Kalau betul banyak duit tarak hal. Apa-apa pun kami 'Aminkan aja'. Rezeki Allah bagi, manalah tahu kan. ^___^

Gaji kami tak cecah pun 5 angka. 4 angka je. Itu pun 4 angka yang paling minimum. Sama je dengan gaji anda dekat luar sana dan saya percaya lagi sikit dari anda. Macam mana kami boleh beli rumah? Macam mana kami boleh berjalan ke sana ke mari?

Satu je nasihat kami. Hidup jangan dikejar bayang, hidup berpaksikan pada kemampuan. Buat apa dikejar benda yang kita sendiri tahu tak mampu. Ukur baju di badan sendiri kata peribahasa dalam buku. Kalau ukur baju kat badan orang tak ke kang labuh sangat …

NIMI 사랑 CASA

Apa bendalah NIMI 사랑 CASA ni kan kan kan? Okay to be truth, I dengan Amirul dah beli rumah. Dekat mana? Haruslah dekat Ipoh. Bandar yang tak ada tension tension. Tenang je gitu. Lokasi? Okay lokasinya ialah di TAMAN BOTANI. Betul-betul sebelah ECOPARK. Nanti bolehlah dah penat-penat joging marilah singgah rumah mintak air segelas dua.

Sebenarnya kan daripada umur 21 tahun dah beria-ria nak ada rumah sendiri. Poyo je kita ni tak sedar diri baru habis Diploma dah nak ada rumah memang tak kesampaianlah kan. Makanya, umur 24 tahun barulah boleh beria cakap dah ada rumah sendiri. Alhamdulillah! Thank you Allah. You're the greatest planner. Tarik 1 nikmat, 10 nikmat lain Engkau kurniakan. So kawan-kawan sentiasa fikir positif okay. Setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya.

So macam mana boleh tiba-tiba terada rumah ni? Ceritanya memang tak ada plan lansung nak beli rumah lagi tapi mood berangan tu memang sentiasalah adanya pun. Tambah-tambah kalau sesat pergi IKEA kan, memang turn on la…

Countdown : Singapore bebeh!

Image
Seingatnya, last I pergi Singapore is 4 years back. Time tu Tahun Baru Cina as I ada relatives yang tinggal kat Johor & Singapore dan celebrate Tahun Baru Cina tu yang pergi tu dengan Eddie Joe, opah, pakwe, makwe & Aizat.

Time tu tak bestlah sebab my man tak join sekali. Mana ada apa-apa hubungan nak ikut sekali. Kawan-kawan je baru. Lepas tu dah lah tu tak pergi mana-mana pun. Takat pergi Ochard Road tu alahai. Tapi sekarang nak pergi mana pun mesti dan wajib kendong my man sekali. Dan here we go, company trip kali ni ke Singapore. Oh yeahh!! Walaupun RM1,000/- (I free, Amirul bayar sendiri) tu macam mahal tapi demi bersama berdua ke mana sahaja tak kisah pun lebur sikit duit tu. Ecececehh! Lagipun memang dah plan nak pergi Singapore tahun ni jugak tak kira and alhamdulillah company buat trip pergi sana.



Nanti I dah pergi I update the tips & tricks okay pretty boys and girls. Parah dah I ni hari-hari tengok kalendar tak sabar nak 5/7/13 walaupun on that same day kena jaw…

Pagar Rumah

Image
Perkara pertama nak tukar kalau dah berjaya memiliki rumah kami ialah PAGAR. Biasalah developer manalah nak keluar duit nak bagi pagar mahal mahal kat kita walaupun kita bayar mahal rumah tu kat dia kan. Confirm pagar yang dapat kat kita pagar rendah. Stok boleh lompat tinggi. So I dah google lah pagar-pagar yang berkenan di hati. Walaupun rumah pun tak ada lagi apa salahnya pasang niat dulu. =)








Ciri-ciri penting
1. Tak jarang sangat dan tidak tertutup sangat.
2. Tinggi. (Maksudnya orang tak bolehlah main langkah je)



Paling berkenan. Ada part terbukak ada part tertutup. Duitlah duit marilah datang sini. Paling murah pun I tengok RM3000++. Korang pulak suka pagar yang macam mana?

#PANGGUNGWAYANG - Epic

Image
Semalam pertama kali tengok wayang dengan AEON STATION 18. Kemain sekarang TGV dah ada preferred seat dengan normal seat. Preferred seat RM10, normal seat RM8. Beza RM2. Harga ni untuk hari Rabu ya. Kami pilih preferred seat lah mesti sebab bayar lebih RM4 je.

Dah sampai masa nak masuk wayang tu, tengok adalah beberapa orang tengah beratur sekali. Lepas tu nak sampai bilik no. 2 (Yes! Our room) semua melencong masuk bilik lain instead of room no. 2. I macam terkejutlah. Then Apek cakap, "Our movie is so yesterday!". Ohh movie lama patutlah tak ada orang. Masuk masuk bilik tu memang adalah kurang dari 15 orang yang tengok 'EPIC'. Kalau tau tadi beli normal seat lepas tu duduk dekat couple seat. Memang bestlah wayangnya pun. Seat empuk gila. Skrin besar gila. Sound system pun terbaik. 5 star!


I bagi 3/5 bintang boleh? Jalan cerita dia best. Animation best. Memang macam dalam fantasi. Macam best pulak jadi orang kecik.

Cerita ni based on children's book. The Leaf Me…

RAINBOW

Image
Its true indeed. =)

Dilema final exam dan Singapore trip.

Assalamualaikum.

Yesterday is my last class for this seminar 3. Macam tak percaya dah second year degree and then tahun depan masuk my 3rd year. Perjalanan masih jauh tapi hati kena kental babe. Tapi part yang tak kental ni tang 5 haribulan 7 ni haaa. Ada paper pulak on that day. Hari Jumaat.

Ok cuba bayangkan situasi ni.

05/07/13 (JUMAAT) - ada paper final pukul 8.30 pagi - 11.30 pagi. Kalau tak datang kena repeat balik paper. Maknanya kena ulang balik buat assignment bagai.
05/07/13 (JUMAAT) - company trip pergi Singapore. Haaa macam mana tu? Macam mana? Kena ada dekat Johor pukul 10 pagi. Tak apalah I lewat sejam je. Maybe akan naik taxi ke meet dieowang some where.

Dilema betul. Memang plan tahun ni nak pergi USS Singapore kalau tak ada company trip pun. Ini dah alang-alang company buat trip. Tidur hotel tak nak mengalah. Festive Hotel atau Hard Rock yang harga riban riban tu tapi Apek cuma bayar RM1,000/- je, I pulak free. Aiseyy.. Dah lah tu bus dari Shah Alam paling awal 5.30 …

Shabu Shabu with Family

Image
Again. Hari Selasa hari tu bershabu shabu bersama keluarga pula. Bill payer semestilah my ayah. TOTAL = RM29x8orang maka kiralah sendiri. =)

Hadiah Iqa bukan main tahun ni. Kalau tahun lepas Samsung Note tahun ni Suzuki Swift dia bantai. Amboih amboih.

SHABU SHABU TIME. 7pm - 10.30pm


Family gathering is the best! They are my WHY in my life. Ok nak tengok kek tak? Tak ada kek, tak hari jadilah kan.