Tuesday, July 31, 2012

Inilah agaknya orang bilang dalam senyum ada duka, dalam duka ada senyum

Kamu kena kuat wahai kekasihku untuk aku menjadi badang 
Aku ini gadis yang tabah bentuk hatinya, gemar menyembunyikan rasa
Yang kadangnya dikira sekecil kuman pada hakikatnya sebesar gajah
Suka dikatup dikunci dari dihebahkan dibiarkan untuk dikongsi bersama
Iya! Aku perahsia orangnya
Rahsia manusia lain dan rahsia aku semat terkunci dalam benak ini
Kadangnya aku biar ia luput hilang jauh dari ingatan

Di hujung ganggang itu, setitik jatuhnya air dari matamu
Aku tahu, aku rasa tapi aku diam pantas mengolah rasa IM OKAY!
Kerana aku takut bila aku mengatakan aku tahu kamu nangis ya di sana sayang
Aku takut aku juga turut serta bermandi lautan air entah dari mana datangnya
Eh mana boleh! Aku kan badang.

Kita sama-sama kena kuat.
Aku gapai kau, kau capai aku
Sama-sama kita tempuh ya sayang
Ini semua ada hikmahnya
Pegang pada itu mesti kita kuat mampu tewaskan 1000 laskar pelangi
Sentiasa prasangka baik dengan Allah kerna Allah memang baik. MAHA BAIK!

Saya sayang awak wahai Encik Sempurna. ^___^



DINING + LIVING ROOM INSPIRATION

Almaklumlah, rumah kecil maka kena jimat ruang. Terpaksalah Si Dining dengan Si Living duduk sekali kalau ada jodoh. Kalau tuan rumah berduitlah kan nak menjodohkan dieowang. Sekarang ni baru beli sofa sahaja, meja makan masih dalam proses pengumpulan wang walaupun meja makan lebih murah dari sofa. Take time dulu. Lagipun rumah kami ada bar so kalau dalam keadaan rilex bolehlah lepak dekat bar tu je tapi nak juga ada meja makan sendiri satu hari nanti. Boleh candle light dinner dengan boyfriend I. Ada 1 je gambar living+dining room yang I berkenan. Yang lain tu either too big and too crowded.

I dengan Apek baru je duduk 2 bulan. Best sangat duduk rumah sendiri. Rasa semua benda nak beli semua benda nak hias. Sayangnya hanya rumah sewa maka kalau nak hias pun berpada padalah kan. Tak sabar nak cat feature wall dekat living warna kelabu. Kenapa kelabu? Apek dah buat decision. I angguk je. Cantik juga kelabu. ^___^

 

 COMING SOON!! WAIT FOR US OKAY DEAR DINING!

Friday, July 27, 2012

SOFA BERMANJA MANJA

Gambar ihsan dari Galaxy Note Iqa Joe. Nanti I update proper image of ze sofa. Yang atas tu waktu sesi pemasangan.

Alhamdulillah semalam sofa sampai. Setelah diorder daripada 2/6/12. Dia ambil masa sikit sebab dia kena custom dulu. Apek yang pilih warna ni. Yang dekat showroom tengok warna purple. Nak warna purple tapi pilihan warna memang tak ada warna purple so Apek pilih maroon. Bantal coklat. It turns out AWESOME! Modern look.

Dulu baru-baru masuk rumah semua kawan kawan nak datang rumahlah. Tanya bila nak buat housewarminglah, nak lepaklah, nak gosiplah. Semua ada, tapi awal-awal I cakap NO! NO! NO!. Bukannya tak nak bagi datang tapi segan sebab tak ada apa pun lagi. Kawan-kawan semua cakap tak kisah tapi I kisah okay. Tak sukalah nak bagi orang duduk bawah. Nak sembang pun tak selesa tau. Adik-adik I tak apa duduk bawah. Dioewang tu pengujung tetap rumah kami. Tapi sekarang dah ada sofa. Marilah! Marilah! Marilah datang kalau sudi. I masakkan pancake boleh makan dengan Nutella atau madu. Ke korang nak makan french fries dengan nugget? Pilih je. Sambil tengok Running Man.

Selesa sangat sofa ni. Apek dengan I beli dekat Wescourt. Harga bolehlah tahan. Kat Wescourt pun boleh tawar menawar okay jangan ingat kat pasar borong je. Bukan setakat sofa je I tawar-tawar, coffee table pun. Harga sebenar RM500. Gila kau sampai RM500 untuk meja je. Ini tak boleh jadi maka I cot cet cot cet pung pang pung pang dapatlah RM300. Hebat tak? Hebat tak? *angkat kekening bangga. Tu yang alang alang tambah coffee table sekali tu. Overall tak sampai pun RM2K tapi nak dekat sampailah but still below RM2K. Apek bila I tawar-tawar dia buat-buat tengok perabut lain tak nak masuk campur. Tapi I kalau orang dah cakap tak boleh I tak akan tawar lagi, ye lah sebab kesian kan. Orang pun cari makan juga tapi yang Jack ni macam rela je apalagi ambil kesempatanlah. ^__^ Pendek kata, rezeki.

Yeah! We paid it cash. Bukan macam Courts Mammoth yang ada buat promosi suruh orang tambah hutang tu. Promosi raya dia bukan main lagi sampai tahun depan baru start buat bayaran. Kemain kau Courts memang menggugat keimanan makcik makcik tau. Kesian pakcik-pakcik merana bulan-bulan.


NEXT AIM : ZE DINING TABLE

Tuesday, July 24, 2012

Kasut raya

Kasutlah raya dah sampai. Woohooo!!

Tarawih with my kakanda


Alhamdulillah. My first sahur, puasa, iftar and tarawih with ya hubby by ya Apek. May you be my partner in crime, my side kick, my bolster for the rest of my life.

Ok now come the confession.

Actually, I never perform a real tarawih in my life. The last time I went for tarawih is during my Form 3. Itu pun banyak main. Paling rajin pergi Tarawih dengan Wawa & Yana, my sweetheart neighbors. Dan semestinya waktu itu berumur 8 tahun, 9 tahun yang di mana kami adalah kanak-kanak ribena, coklat syiling, tikam-tikam, coki coki yang tidak ada gadget untuk dimain yang paling canggih pun cyber pet maka pergi surau adalah salah satu aktiviti yang kami rasa paling seronok.

To be honest, I segan sebenarnya nak pergi masjid sorang-sorang. Dah lah tu tak tahu pulak nak solat tarawih macam mana. Google dekat Internet cara-cara nak solat tarawikh macam payah sangat. Kena hafal macam-macam surah I tengok.

The truth is, solat tarawikh ni tak sesusah yang kita gambarkan, tak sesusah yang google gambarkan. Simple dan senang sangat. Kalau I dah cakap sangat tu maknanya betul betul simple lah tu. So for those yang takut-takut, segan-segan nak pergi tarawih sebab tak tahu, nasihat I just pergi je. Niat tu jangan ditahan-tahan. Apa yang perlu awak tahu hanyalah:-

1. Niat.

2. Perform solat macam biasa

3. Habis je 2 rakaat, Imam akan baca salawat maka kita akhiri dengan "Allah humma solli ala wasalam alaih".

4. Akhir sekali ada sunat witir yang terbahagi kepada 2 rakaat dan 1 rakaat. Niat macam biasa cuma tukarkan dari perkataan tarawih kepada witir. Untuk 1 rakaat, perkataan arabnya ialah "Roq' a tan". Yang lain just follow imam.

Taraaa!!! Mudah kan sebenarnya solat tarawih ni? Makanya jomlah ramai-ramai pergi tarawih. Masih belum terlambat. I tau ramai orang kat luar sana macam I dulu, teringin sangat nak sangat bertarawih tapi tak taumacam mana, takut nanti salah. Tak apa, itulah gunanya Imam. Dia akan bimbing kita. 


For this few days, Apek kena pergi masjid sorang-soranglah. Kesian my bubu. Tapi kesian lagi kat I terlepas malam malam yang berkat. ;( Untungnya menjadi lelaki.

Ohh ya dan lagi satu, Tarawih ni dengar je macam woahhh 20 rakaat. GILA BANYAK! Tapi bila awak dah solat Tarawih ni kompem tak rasa. Sebab dia 2 rakaat, 2 rakaat kan. Serious tak rasa. BETUL! TAK TIPU! Lagipun apa salahnya buat lebih sikit untuk ALLAH yang kita sayang. Tak cuba tak tahu, cubalah. Addict wooo!!




Selamat berpuasa semua. Marilah sama-sama kita menghayati dan mengumpul sebanyak mana amal di bulan yang mulia ini.

Assalamualaikum. ^__^

Monday, July 23, 2012

Better be aware IPOH FOLKS

 Assalamualaikum and good morning peeps.

Hows your day? For my Muslim friends, how are your fasting thing going? For my 1st day of Ramadhan, I felt so weak. Maybe it's because I didn't took some rice during the 'Sahur' because I am mistaken of the Imsak time with Subuh time. Penat masak ayam madu sedap-sedap tau. Gigih je masak pagi-pagi tu last last makan waktu berbuka.

For the 1st, 2nd and 3rd Ramadhan, Apek and I went for Tarawikh at Masjid Jalan Dairy. Okaylah sana, not bad. Best! Tapi untuk orang yang datang lambat kesian sampai ke bawah-bawah dieowang solat. Alhamdulillah, I selalu dapat saf ke-2 lepas je habis yang 8 rakaat I dapat saf pertama sebab ramai orang balik kan?

Semalam I solat 8 rakaat je sebab risau rumah tinggal lama-lama sebab on the 1st of Ramadhan, rumah I ada orang masuk. Pukul 11.20 malam. Kebetulan hari tu Apek tukar tempat duduk dia tengok tv  mengadap ke tingkap. I pulak duduk tempat yang biasa dia duduk. Tiba-tiba tengah khusyuk tengok TV, Apek bangun dengan pantas dan buka lampu luar lepas tu buka tingkap. I yang memang penyibuk ni mestilah asyik tanya, "Kenapa B? Kenapa B?". Apek cakap, "Tak ada apa-apa, tak ada apa-apa". I pun macam terfikir "Ehh Apek ni nampak hantu ke?". Terus I pun nak join sekali, I pun bukak tingkap lagi satu. Ke kiri ke kanan I toleh toleh nak tengok apa yang Apek cari. Lepas tu Apek buka pintu and I keep on staring at the outside via the windows. Bila Apek buka je pintu, I nampak satu badan manusia panjat pagar batu rumah kiterowang ke rumah sebelah. Ok time ni serious scary. Menjerit I. I cakap, "B! B! Tu ada orang! Ada orang!". Apek pun cakap, "Mana? Mana? %#@%276^#$^( (all the harsh words) punya orang". I nampak okay muka dia. Apek tak nampak. I nampak cara dia panjat. I nampak kaki dia panjang mana. Dia tinggi. Kurus. India. Kulit tak gelap. Kulit dia cerah. Rambut pendek. Baju dia sumpah I lupa.

Jiran sebelah kiri I terus keluar tanya kenapa? kenapa? I punya menggeletar tak hingat punya. Bayangkan, I baru je duduk sebulan lebih dah ada orang nak masuk rumah I. Gila apa?? Jiran I cakap kawasan tu memang selalu ada orang masuk. India jugak. Ok ini sumpah menakutkan. Ye lah penat penat kita cari duit beli barang orang nak ambil barang kita suka suka hati.

Untuk orang yang tinggal area Ampang, Rapat Setia, Gunung View, Gunung Rapat & Ipoh Jaya... BE AWARE! Kawasan ni macam dah jadi HOT SPOT. Tambah-tambah kereta. Banyak kes kena pecah cermin sebab orang nak ambil beg yang orang ingat ada laptop dalam tu. Even kalau nak pergi sembahyang ke, pergi pasar malam Rapat Setia/ Ipoh Jaya ke better simpan beg dalam bonet. Kalau laptop cabut bateri.

By the way, I dah buat report semalam since I nampak muka penjenayah tu kan. Tapi yang I keciwa tu polis tu tak ambil keterangan penuh pun. Dia tak tanya pun ketinggian orang tu macam mana, kurus ke gemuk ke, putih ke gelap ke. Apa pun dia tak tanya. Waktu kejadian pun dia tak tanya, I yang bagitahu. Tak apalah, janji dah buat report. Ye lah mana tahu orang yang sama ke kan, patutnya dia checklah.

So few steps to be taken by me & Apek.
1) Pasang lampu censor yang bila ada orang jalan jalan lampu tu akan menyala dengan sendiri
2) Pasang CCTV (amboih melampau kan? Sebabnya jiran cakap manusia ni waktu petang pun dia masuk wohh)
3) Pasang grill dekat laluan nak pergi ke atap tu
4) Simen kaca-kaca dekat tembok batu (tempat yang pencuri tu panjat untuk larikan diri hari tu)
5) Simpan kasut-kasut dalam rumah (rasanya dia nak curi kasut semalam)

Mintak-mintaklah dijauhkan daripada benda-benda macam ni. Sama-sama kita berdoa ya di bulan yang mulia ini. =))

Tuesday, July 17, 2012

Do A Little Good

 Assalamualaikum.

This early morning, I have read THE STAR NEWSPAPER and I found something great to share with you people out there which I know very keen to help others but don't have the channel to do so. And here it is, as I cross over the article of this great website that give you a chance to choose what skills do you have, how many hours/day you can contribute in helping others and many many many many more to choose.

I have sign up and choose 1 volunteer thing that I can just do on my fingertips. I wish I can travel up to Cameron Highlands to teach orang asli kids ABC, 123 but nehh I am lack of time and $$$$. Maybe one day. One day insyallah. ^___^


http://beta.dogoodvolunteer.com/" <=click here to go directly to this great website.

There is no excuse anymore for us to help those in need. If you are good in art you can design their brochures or if you have a list of contacts that who is so rich and don't know where to channel their money you can be the HR and bla bla bla many more to choose.


“Whoever brings a good deed shall have ten times the like thereof” (Surah al-Anaam:160)


Wasalam. =))


PENAMBAHAN:

"assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuhu.

nama saya fynn jamal, dan saya meminta jasa baik sesiapa sahaja yang sudi untuk membantu saya mencari dana untuk anakanda saya Bakti Arjuna Fitri untuk pembedahan jantung.


kami perlu mencari rm 35 ribu dalam masa terdekat ini sebelum jantung anakanda saya bengkak. anakanda saya berumur 1 bulan 2 minggu dan besarlah harapan saya kalau2 ada sesiapa y
ang sudi menderma walau sekecil mana. jenis pembedahannya adalah seolah bypass di mana dadanya akan dibuka utk memperbetul lubang di jantungnya.

kalau mahu diganti, berilah nama dan jumlah. saya berjanji akan memulangkan wang tuan / puan bila saya ada wangnya. insyaAllah sebelum hujung tahun ini.

panjang2kanlah rayuan saya ini. moga2 ada yang dapat membantu kami anak beranak.

nur affina yanti binti jamalludin
maybank
164810008992

terima kasih."

Ternampak status Kak Fynn dekat FB. Terus hati rasa sayu. Kak Fynn baru je gembira mendapat si Arjuna selepas itu mendapat tamparan yang hebat pula. Tapi tak apa, semua ni pasti ada hikmahnya. Percaya pada Allah. Balik je kerja nanti nak mintak sorang RM10. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Betapa indahnya hidup bila si kecil itu nanti hidup dengan aktifnya dengan mengetahui sedikit jumlah yang kita sumbangkan itu walaupun sedikit kita dapat melihat dia melompat girang, berlari ke sana ke mari. Tahu tak perasaan tu? Tahu tak? Spread the words. Hari ni hari dia mana tahu satu hari nanti hari kita.

Monday, July 16, 2012

Free Movie Ticket at AEON STATION 18 baby!


Dah puas gebang dekat Twitter dekat FB dekat ofis ni nak gebang dekat Belog pulak.

Mana nak dapat tiket free? MANA? MANA? 

Ni haaa I dah tempek dekat belog ni. Just tekan klik dan print. Isi dan submit. TARAA! Dapat kupon free. Semua orang kat ofis tanya I ni ada share ke kat TGV. Ehh of course lagi mahu tanya ke. I salah seorang director dekat TGV okay. Malas nak sembang je. Pffttt!

Monday, July 9, 2012

Happy little things to share for last week.

Assalamualaikum. Tinggal berapa hari je nak puasa dah kan. Im so happy sebabnya tahun ni berpuasa bersama suami tercinta. Tahun lepas bersatu, tahun ni berdua. Tahun depan? Hihihihi! Here is some photo that I took last week. What Apek, my siblings and I enjoyed. What Apek & I got. Chilling with buddy that I haven't seen for years. Me is happy. Oh and blessed. ^__^


IQA belanja. ^__^
Movie time with siblings and soulmate. Last week we watched BRAVE. Cerita tu memang menyentuh hati. Please bawak tisu untuk sedia mengelap air mata. Serious touching dan sangat memberi pengajaran.


Our baby coolie freezie dah sampai last week. We both so happy. Wanna stock it up with a lot lot lot of foods and drinks inside. =)) Now nak tunggu ketibaan sofa pulak.

Lepas je peti ais sampai,  here comes our new baby. Both of it were CANON. Early birthday present for me to my beloved husband since his PENTAX DSLR baby sick. More to come darling. Since I don't fancy this DSLR type of camera, I opt for a compact version. One thing I love about baby boy's camera is it comes in Brown colour. So stylish! The reason why we bought 2 camera instead of 1 is because when we both were traveling, Apek will capture my picture and I will capture his. Ataupun dia akan tangkap pemandangan apa yang dia suka barang apa yang dia suka dan I akan tangkap gambar apa yang I suka pemandangan apa yang I suka dan laki laki hensem. Susahlah kalau 1 camera je nanti berebut. ^__^. So with this present of baby boy and baby girl we have variety of picture to choose for us to print out.
Pagi Jumaat tu ada exam. I ambil cuti satu hari. Lepas je exam berjalan sakan dengan adik ketiga paling baik ni. Paling tak berkira. Ehh padahal semua adik tak pernah berkira. Saja puji lebih sebab dia yang drive ke sana ke mari dengan stuck in the jam sampai sejam lagi. Kahkahkah! Ingat IQA! Jangan memandu dalam keadaan marah. Yang paling best makcik thailand kat Ipoh Parade tu dah bukak kedai okay. Now dah boleh beli Tomyam, Laksa. Nyum nyum. Dan DIJAMIN HALAL!

Terfikir nak buat macam ni depan rumah. ^__^
Meet up my kawan yang dah lama tak jumpa last jumpa time tunang hari tu dan perjumpaan kali ni kami berdua dah bertudung. Alhamdulillah! Masa mengejar kami, Ros pun ada hal esoknya maka berjumpa kejap je. Alahai tak puasnya. Tak apa, raya kau turun kan. Jalan sakanlah kita. Hoorayy!
Pancake by beloved Chef Apek.
Photobook editing for Phuket Trip. Ok dah berapa bulan baru nak print. Well... Benda baru dapat free sebab beli kamera.


Alhamdulilah Allah for all of this rezeki that You have gave to me and Apek. We really appreciate it and promise not to be arrogant and always look down because all of this blessing come from You the Mighty.

Tuesday, July 3, 2012

Not so leisure to me

The times is running fast chasing me minute after minute.

Here is my exam table.

1 July 2012 - ECO415
6 July 2012 - MGT420 (Subjek paling mencabar bagi I)
10 July 2012 - MGT417

2 papers to go. All the best Aini. Esok tengok BRAVE dengan adik-adik. bestnya!

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...