Posts

Showing posts from February, 2011

PROSEDUR KAHWIN PART 1 : KURSUS KAHWIN

Image
Seperti sedia maklum, I memang tak bertwitter ke beronline ke apa ke lah semua ke lah I tak buat Sabtu dengan Ahad hari tu sebab pergi kursus kahwin. Lagi tak tahu ke I nak pegri kursus kahwin? Habis satu kampung I bagitahu yang I nak pi kursus kahwin takkan tak tahu kot. OVER GILA KAN?


HARI PERTAMA

Yeah! First time expose gambar pakai tudung di khalayak umum. Oh mai G! Malunya! Bukan malu sebab bertutup, bukan! Bukan! Bukan itu maksud I. Malu sebab I tak reti pakai tudung, tersenget sana tersenget sini anak tudung tu. Mana tak sengetnya, memang fashion macam tu kan? Hihihihi! Dah lah I beli sampai 10 anak tudung ni kat Ayunar Hijab. Tapi memang best ahh anak tudung dia. Besar! Ni kat gambar ni pun dah ok sikit pakainya sebab Kak Aelin betulkan. (^_^)


HASANI MANAGEMENT
-Sinilah tempat I ambil kursus kahwin-

Gila ahh hari pertama ni, kelam kabut I dibuatnya. Kena bangun awal gila, biasanya I akan semayang subuh pukul 6.50pagi. I tau lambat gila kan? Mana ada lambat ahh, pukul 7 pun gelap la…

Fairy Lights - Hall Deco

Image
Tadi sibuk berbalas twitter dengan Apek lepas tu I cakap dia fairy. Sebab apa tah I cakap dia fairy lepas tu tiba-tiba come out with the idea of covering TownHall punya dinding dengan fairy lights. Tapi tu lah kos banyak tak tau lah boleh terealisasi ke tak. Siapa tau mana jual fairy lights murah? I NAK!

Melampau ahh kalau macam ni. Kos tinggi gila tapi gila best kalau dapat buat macam ni. NAKKK!!

.A dreams come true.


My dream is I wanted to have a very romantic wedding ceremony. So I wanted it to be very the candle light makan makan session lah kiranya. So definitely will opt for candle untuk table centerpiece. Tentang fairy lights tu pulak, insyallah kalau ada rezeki lebih, kalau tak ada nganga je lah. Bak kata ayah, orang datang nak makan but then alah, I kahwin ni pun sekali je lah so kenalah ikut my dreams barulah MY DREAMS COME TRUE. =))

Keputusan Akhir (DEWAN)

Image
Ok, the crowds have make the decision.


TOWNHALL


or


SILVERITAGE


Seriously, semalam I dah naik pening dah. Otak dah kusut gila dah tak tahu nak pilih dewan yang mana satu. Hari ni pagi-pagi dah burst out into tears bcoz I couldn't handle this kind of stress. But I dah buat decision and dua-dua pun ada pro and cons. Let me list it out.


TOWNHALL
**Kelebihan
1) The building design sangat cantik (kat luar ehh)
2) Parking banyak gila
3) Terletak di tengah tengah pekan so easier for Meru side to come, Pasir Puteh side to come, Rapat Setia side to come, Fair Park side to come. Mana-manalah sebab dia tengah tengah.

**Kekurangan
1) Lantai dia tak ada carpet
2) Dinding dia kayu yang terkopak kopak. UGLY i know. =((
3) Siling dia sangat tinggi
4) Stage besar sangat
5) Way more expensive.
6) No chanderliar. Chandeliar ada satu je kat luar. Itupun kena charge sampai RM400


SILVERITAGE
**Kelebihan
1) Lantai carpet. Yippie!
2) Dewan tak terlalu besar which I like.
3) Kerusi banquet

**Kekurangan
1) Bangunan tak semegah To…

PELAMIN ROMAN- My target

Image
Yuuhuu! Hari ni dengan jayanya meng'Deactive"kan Facebook. So hello peeps, add me at twitter, find me Ainee Joe ok sebab kat Twitter I akan menjadi extreme friendly so tak ada siapa akan terasa dia dianaktirikan ke apa ok. Kenapa deactive FB? Sebabnya macam dah runsing. Actually adalah menyampah dengan certain certain people yang quite close to me. Kes terasa hatilah ni kononnya so saja ahh deactivate FB sebab asal susah asal boring je baru nak cari gua. Ahh tak dapatlah!

So bawah-bawah ni few pelamin roman yang I suka. Cantik kan pelamin roman style? Tu yang tak kisah melabur lebih sikit tu.






P/S: Apek cakap kawan-kawan I semua dah macam gelabah gila bila I deactivate FB. Alah chill ahh guys. Tak ada menda ahh! Juz wanna rest my mind kejap je. Lepas tu I ada lagi satu FB account sebenarnya tapi tu seriously untuk manusia yang I kenal dan pernah bercakap dan melepak di dunia nyata.

SURVEY DEWAN

Image
Hai hai. Hari ni lepas je tengok DVD cerita Arthur terus bersiap nak keluar dengan Apek sebab konon-konon nak ukur dewan lah sangat. Mula-mula ingat nak pergi Silveritage lepas tu terlalu satu bridal house yang Kak Ika suggestkan. Apa lagi berhentilah kat situ kejap tanya harga pelamin semua. Cantik! Uptodate! Yang kurengnya tak ada pakej so bila tak ada pakej makanya harga mestilah mahal sikit kan tapi memang berbaloi baloi ahh sebab terus deal dengan owner dia which is Kak Awa. Memang best! memang uptodate. I nak pelamin roman and they have it. Maju dowhh Ipoh rupanya. Pelamin sahaja Rm2300. Tapi oklah bagi I sebab I suka sangat. Serius tapi still nak survey srvey lagi nanti bulan 5 baru kasi ikat terus. Then dah tanya punya tanya kiterowang gerak pergi Silveritage but then ada kenduri kat situ takkan ahh nak masuk pulak kan buat muka cam tak malu walaupun I dengan Apek memang pernah buat kerja gila but weyh ni dah 2011 kot jangan buat kerja merepek lagi ok so kiterowang pi ahh Dewa…

Masalah orang bukan masalah kaulah Aini

Image
Kenapa bila dah taip satu ayat NAK TEKAN BACKSPACE? KENAPA? KENAPA? Nak buat orang kagum dengan tulisan awak? Nak buat orang melekat mata dia kat skrin sampai tak dapat nak jelingkan sikit mata tu kat tempat lain? Poyolah awak ni. POYO!!!!

ITU MAKNANYA TAK ADA IDEALAH TU NAK TULIS! ITU MAKNANYA TAK ADA HATI NAK MENAIP! ITU MAKNANYA TAK ADA ARAH TUJUAN. PAHAM DAK?

Hati tengah runsing. Fikiran tengah celaru sekarang ni. Sebab dok pikir masalah orang lain, masalah sendiri tak ada macam mana nak pikir masalah sendiri? Tu yang sibuk fikir masalah orang lain tu, dasar tak ada kerja... Tu yang sekarang ni main Twitter dengan Tumblr je.

Follow ahh my twitter sebab kalau FB tu susah sikit nak approve manusia di alam maya ni kalau kat Twitter leh sembang sembang main tepuk tampar meh. Find my name Ainee Cumi ke Ainee Joe, I pun konpius mana satu nama I.. So meh lah kita bergebang ok? Kalau Tumblr laks www.aineecumi.tumblr.com

Currently using this as my profile picture on FB.

HANTARAN APEK TO AINEE (PINK)

Image
Ok! Tak habis lagi cerita pasal tunangnya walaupun dah 2 bulan lebih dah. WELL. Tengah ada mood nak menaip ni I taip je lah kan sebab bila I tengok kat label I under "Perjalanan Nak Jadi Double (Engagement)", sikit je I rasa benda yang I tempek pasal tunang I dalam belog ni. Nanti entah bila tahun I nak baca balik, nak senyum sorang-sorang tak best ahh kalau sikit je benda yang I boleh baca kan? Lagipun I dah janji maa nak share dengan korang before this.

So, hantaran dari Apek untuk I ialah warna pink. Biasalah, I ni peminat tegar Pink tu yang Apek bagi hantaran kat I warna Pink. I pulak bagi Apek warna ungu sebab Apek suka warna Ungu.


SIREH JUNJUNG
Mama (mak apek) buat sendiri ni. Creative kan mama? Ni memang betul sireh junjung ni sebab memang gila tinggi sireh ni.


TEPAK SIREH
Tak cukup dengan sireh junjung, tepak sireh pun ada wooo.


TEMPAT CINCIN
Ni lah tempat letak cincin I. Dua dua bentuk cincin letak kat sini. Satu cincin risik satu cincin tunang. I suka gila apa yang Apek d…

GUA TEMPURUNG - Wajib pergi

P/S: Entri ni ditaip waktu I free hair so segala gambar dah diremove. Kalau ada macam ayat ayat tergantung tu paham pahamlah ya.

HAI! APEK CAKAP SAYA MAKHLUK GUA! **semalam waktu test torchlight tu atas kepala, Eddie Joe cakap, "Inilah yang dipanggil melucahkan diri". Memang barai ahh muka. Tengok ahh mata I asal macam cacat semacam jee. Senyuman tu lagi ahh pelik no wonder Apek panggil makhluk gua.
Semalam bday Ifa Joe, adik paling kecil paling rajin paling pandai semua kat dia. Semua dia nak bolot. Yesterday, she turns 13. No more children dah babe, dah besar, bila pergi mana-mana dah tak dapat dah harga istimewa, harga dah setaraf dah dengan kakak kakak dengan abang dia dah. Dah tak dapat nak budget budget dah. Cepatnya awak ni membesar kan. Tepat je pukul 12 tengah malam, I wish hepi bday kat dia lepas tunyanyi lagu Hepi Bday versi omputih. Lepas tu dia muka bangga cakap tenkiu tenkiu. Nyampah! Lepas tu dia pun pergilah dapur. Nak tahu apa jadi? Haa baca note dia ni sendi…

KURSUS KAHWIN

Image
Haishh asyik cakap pasal kahwin je kan? WELL!!!

So 5/12 hari Ahad hari tu I dengan Apek dah pi daftar kursus kahwin. Dekat Medan Kidd. Nama dia Hasani agaknya tempat tu. Harga?? Jangan wisau, still tak naik lagilah yuran kursus kahwin. Still RM80. Mana-mana pun. Kursus 2 hari. Mak aihh I tengok dia punya jadual kalah macam waktu bekerja. Dari pagi sampai ke petang. Outfit? Perempuan pakai baju kurung dan wajib berhijab. Ok! Macam mana ni nak berhijab di khalayak orang ramai ni? Sure akan rasa diri buruk lepas tu rasa nak sorok muka bawah meja je dari pagi sampai petang tu. Lagi satu mana nak cari tudung?? Takpe takpe we will give it a try sebab satu hari nanti mesti kena pakai jugak, sampai bila nak kumpul dosa kan? Ecehhh!! Laki pulak macam biasalah pakai kemeja. Songkok? Uishh tak perlu kot...

Paling best I dah ada 3 orang nak teman I pergi. Satu Kak Aelin, kakak kat tempat kerja I yang baik dengan I lepas tu yang kedua Yna and ketiga Nurul. Huishh nasib baik ada teman kalau tak mau I…