Monday, August 23, 2010

I dapat kasut baru, kawan I dapat anak pertama. OKLAH TU!

Rabu minggu lepas, Iqa Joe pergi Penang. AMBOIHH!! BEST BUKAN MAIN PELANCONGAN NI! Asyik dok jalan sana jalan sini. Tapi adik beradik pun tumpang best jugak sebab bila dah pergi negeri orang lain, kenalah beringat ingat sikit kat seisi keluarga di kampung kan?kan? MAKA, I SERTA EDDIE JOE DAN IFA JOE TELAH MENDAPAT CENDERAHATI DARI PENANG!

Ini kasut Ahmad Albab yang punya. HAHAHHAH! AHMAD ALBAB YANG PUNYA! Tapi Ainee jahat, dia rembat jugak walaupun dia tahu tu Ahmad Albab yang punya. Cantik kan kasut Ahmad Albab ni? Suka sangat! Tapi tu lah ketat sikit sebab Iqa perasan kaki I ni kecik agaknya maka dia beli saiz 36. WEYH! IQA! AKAK SAIZ 37 TAU! Tapi takpe Iqaku sayang, awak ni tau tau je ya akak tak ada duit nak beli kasut raya maka belikan sepasang kasut untuk akak. Terima kasih!


CUBA TEKA FLAT NI HARGA DIA BERAPA? MURAH BAIII!!


Ini untuk Ifa. Kotak pensil. Tapi beli kat S&J. WEYH IQA KALAU SETAKAT BELI KAT S&J, IPOH PUN ADA WEYH!


Patung comel ni untuk adik laki I si Eddie tu. Eddie letak kat penjuru katil dia konon-konon teddy bear ni jaga dia lah waktu dia tidur. PIIRAHHH!!



DAPAT CENDERAHATI DARI IQA JOE MEMANGLAH BEST, TAPI ADA LAGI WOHH MOMENT LAGI BEST DARIPADA DAPAT CENDERAHATI!





Apalah agaknya benda best yang lagi best daripada dapat hadiah kan??





HAAA TU DIA! TU DIA! TU DIA!
Ni lah insan kecik comel yang menambat hati I sangat ni. COMEL NAK MAMPOS! Geram sangat dengan dia. Nama dia Ryan. OK, I tak tahu macam mana nak eja tapi sebutan dia macam tu lah. Weyh! Ada maksud ok. Ingat suka-suka hati nak bagi nama macam nama orang putih. APA INGAT NAK NAMA GLAMER JE? Haaa maksud dia seingat I, pintu syurga bagi orang yang berpuasa di bulan Ramadhan. Haaa semakin bagus kan otak I? Nama tu diberi sebab si Ryan ni lahir 1 Ramadhan.

Ini mamanya. Mamanya ni kawan kepada I dengan Apek. I dengan Apek panggil mama si Ryan ni Kak Ain. Kak Ain ni kiterowang kenal waktu belajar. Umur dia baru 24tahun tapi dah dapat baby. Jelesnya I!


Bila tengok Ryan ni, haishh terfikir macam manalah orang orang yang suka buat maksiat tu dah dapat baby lepas tu sanggup buang dalam sungailah, dalam jambanlah. Ye lah, kalau iya pun tak nak pergilah letak kat depan pintu masjid ke depan pintu pejabat perdana menteri ke kan. EE OMEL! OMEL! TAK LEH TENGOK LAMA-LAMA.


Sebab dia comel, kiterowang hadiahkan dia 2pasang stokin yang macam kasut dan losyen. Kalau tak comel tak ada hadiah. OHH JAHATNYA AINEE! Losyen tu untuk bagi kulit dia sehalus bayi sampai besar supaya bila dia dah besar dia tak keciwa macam I yang ahri-jhari merungut kenapa kulit I tak selembut ketika I masih baby. I lupa nak pesan kat Kak Ain supaya berjimat cermat bila pakai losyen tu supaya dapat pakai sampai besar lepas tu bolehlah dia berterima kasih dekat Aunty Ainee dan Pak Cik Apek sebab bagi dia losyen tu. Ingatkan nak bagi brand Anakmu sebab bukannya Anakku pun aku nak bagi hadiah tapi tak ada so tak ada pilihanlah maka terpaksalah ambil je. Anakku pun anakku lah.


RYAN! NANTI KITA JUMPA LAGI OK WAKTU RAYA! AUNTY AINEE DENGAN UNCLE APEK BAWAK HADIAH OK! PELOK SAYANG DARI KAMI! (>o<)

Sunday, August 22, 2010

Saya Kenal Sayang Saya


Apek paste lagu ni untuk I kat Facebook dia. I tengok! I dengar! Macam pernah dengar lagu ni. Ohh, rupanya lagu OST AdaMaya. Best sangat. Tapi I lagi fokus dengan kartun kepala botak 2 orang yang comel lote tu. Geram! Tapi video ni sedih sangat. Memang like seriously menunjukkan diri I. I memang ganas gila kot I dengan Apek. Ye lah ingat tak dulu I pernah gigit tangan dia sampai lebam kot. APA?? KORANG TAK PERCAYA GIGITAN I DEKAT APEK TERUK?? Babe, ni bukan gigitan cinta ke apa tau, ni gigitan boleh bawa maut punya. Haaa tak caya tekan ni. Takut tak? Haaa siapa berani nak ayat ayat I lagi lepas ni fikirkan betapa tersiksanya anda selepas berkapel dengan I. I rasa Apek je faham I dan I rasa Apek je tahan dengan kerenah I. I kalau depan orang yang I kenal, I tak manja manja tau dengan Apek. Segan! Tapi jangan tak tau manja I, Apek je tahu. Maybe, tu lah kot resipi kebahagian kiterowang. MENGGANAS DI DEPAN KHALAYAK RAMAI!!

Dan kawan-kawan Apek pun ramai pelik macam mana Apek boleh tahan dengan I. AMBOIHH KAU ORANG TAHU KE KAT BELAKANG MANJA AKU DENGAN APEK MACAM MANA?? TAKKAN DEPAN KORANG PUN AKU NAK BERMANJA-MANJA, KARANG CAKAP MENGADA PULAK! Bak kata Kak Fynn dalam lagu 150juta, buat apa dicerita bahagia kita rasa, biar tak dipercaya peduli apa orang kata.

I tengok video ni, macam terjemahan lagu kak fynn sebenarnya. I tengok ayat-ayat dia terus I teringat lagu 150juta. OHH MY BABY BOO, I LOVE U SO MUCH! Sorilah, I tak dapat bendung keras kepala dengan keganasan I tapi I sayang U tau. Muahh!

Thursday, August 19, 2010

Dapat kad rayalah weyh! KORANG ADA?


Bila I amik Apek pagi ni, Apek terus hulur kad raya. WEYH! KAD RAYA! KAD RAYA WEYH!! Macam dah lama gila tak dapat kad raya.

Dulu waktu zaman sekolah, poyo gila sanggup tu pergi Super Kinta yang dah bankrup tu nak beli kad raya nak bagi kat kawan-kawan sebab ingatkan kalau dah bankrup kad raya akan menjadi murahlah kan kalau beli kat sana tapi cis hampa memang hampa, harga sama je, tak ada bezanya! Lepas tu semangat kat rumah tulis ucapan panjang berjela konon nak mintak maaf dari hujung rambut ke hujung kaki sebab banyak mencarut, banyak mengeluarkan kata kata pedas lalu hati kawan terbakar. Paling tak boleh blah, I rasa ayat feberet I ialah "Aku nak mintak maap dari hujung rambut yang wangi ni sampai hujung kaki yang tak busuk ni". PERLU KE KO NAK MENTION PASAL BUSUK KE TAK RAMBUT DENGAN KAKI KAU? MINTAK MAAF SUDAH! Malu shit kalau teringat. Heheheheh! Sampai sekarang kot I simpan kad-kad raya yang kawan I bagi. Ada tu siap suruh balaslah apalah tapi selalunya bila I dah semangat tulis semua kad I simpan buat perkasam sebab malas nak pergi beli setem dan pos.

Best kan zaman kecik kan?? Kan?? Sekarang ni korang tak ada hati ke weyh nak bagi I kad raya selain dari si Apek tu. Dah lah si Apek tu setelah 5 tahun kapel, baru la ni dia nak bagi kad raya. Tapi tak apa, kad raya tu HANDMADE OHHHH!!! Cantik sangat! I suka! Terima kasih bee honey. Tahun depan nak lagi yeah.

Tuesday, August 17, 2010

Hidup kita memang selalu nak judge orang kan?


Perspektif kita selalu macam kat graph ni kan bila tengok seorang lelaki dan seorang perempuan. Manusia memang suka judge. Dieowang akan judge judge judge judge someone sampai dieowang tak ada kat dalam dunia ni. AGAKNYALAH KAN! Kadang-kadang orang yang selalu menilai orang lain ni, dia sendiri tak perfect tapi dia sendiri tak sedar<=Tuju kat diri sendiri ni!

Tapi I pun selalu judge orang tapi kalau macam lelaki tu hensem then perempuan tu cantik selalu cakap, EEE BERTUAHNYA DIEOWANG! BABY MESTI COMEL! Itu kalau dua dua ada rupa tapi kalau sorang ada rupa sorang tak ada rupa mesti anggap YES! MESTI LAKI TU KAYA!

YES! Hidup kita memang tak akan terlepas dari judge orang lain tapi kita sendiri pun tak reti nak menilai diri sendiri. So, sekarang ni jom amik pen dan kertas lepas tu listkan satu satu apa yang kita suka kat diri kita dan tak suka. Kalau benda dan sikap yang kita suka tu dah ada kat diri kita then silalah bersyukur. JANGAN NAK MENGADA KAU CANTIK TAPI KAU CAKAP KAU TAK SUKA MUKA KAU SEBAB KAU RASA KAU HUDUH MAKA NAK BUAT PEMBEDAHAN PLASTIK! Sah tak bersyukur! Tapi kalau bab ni sumpah I kagum dengan orang yang kurang cantik sebab keyakinan diri tinggi gila, lepas tu selalu cakap, AKU KAN COMEL! Weyh! Depan khalayak ramai kot! Nak keyakinan diri tinggi macam tu boleh? I tak ada sebab I selalu rasa diri kurang cantik, ye lah memanglah I tak cantik tapi I nak boleh tak sifat tu? Tengok! Itu keburukan I yang I kena list out yakni kurang keyakinan diri maka I kenalah evaluate then try my best, kembangkan hidung lepas tu cuba cakap AKU KAN COMEL! WEYH! AKU COMEL KAN?KAN? dekat kawan-kawan I. Mau kena pelangkung dengan baldi sebab over gila.

Ok! Tata! I NAK PERGI CARI KEYAKINAN DIRI I SEKARANG! Mana kau haaa keyakinan diri? Janganlah main aci nyorok dengan I.

Sunday, August 15, 2010

Buka Puasa dengan Si Baik Hati


HAIP! JERAWAT ATAS DAHI NI MEMANG BIKIN SLACK!
Rambut I dah makin teruk. Dah makin tak ada struktur. Dah makin degil. Tak tahu nak lentur tang mana dah tu yang sekarang ni getah rambut dan cekak merupakan sahabat baik I.


Time ni dah bukak pose dah, tapi kiterowang dekat stesyen minyak sebab pergi tunaikan hasrat adik ketiga I si IQa teringin nak makan sate dengan ayam percik. Haishh! Nasib baik ko duduk jauh kat Sungai Siput ceruk kampung sana kalau tak memang tak ada maknanya nak tunaikan hajat ko tu! I ni biasalah, kalau boleh keluar lagi lambat dari rumah tu memang lambatlah I keluar. Nasib baik Apek ni si penyabar, I cakap pukul 7 dia paham dah, pukul 7 tu bukan I sampai depan rumah dia tapi keluar dari rumah I. Ahahahaaa! Nasib baik I ada beli Apam Hangus Coklat kat bazaar tadi kalau tak tak tau dah nak bukak pose makan apa. Perghh memang terbaiklah makcik medan gopeng punya Apam. SOODAAAPPP!!! Apek cakap asal nak keluar dating je tak pernah nak aman kalau dengan I. Biasalah bro I ni kadang-kadang artis kadang-kadang menjadi si kakak dan anak yang baik hati.

TENGOK! Apek teruja lebih sampai I nak snap gambar apam tu pun dia tak bagi. DAYUS GILA! DIa cakap orang dah lapar dia boleh pulak nak snap pic. BIASA BRO! KO TERUJA LEBIH TAK APA PULAK KAN??


Kiterowang makan kat SSI. Alah yang depan Bank Islam kat Padang Ipoh tu. Haa kat situ je kiterowang makan tapi kedai yang kiterowang selalu makan tu tutup pulak hari ni maka makanlah kat gerai hujung sekali. Nampak macam bersih je.

Mentang-mentang I belanja, Apek order fresh oren besaq punya! Dasar pengikis tapi dia cakap I kikis dia lagi dasyat. EHH WAK LU! Bila pulak? Saya baik tau. * kelip-kelip mata

NASI GORENG AYAM
Tak sedap! Tawar, tak ada rasa. Keciwa Apek. Awal-awal dia dah cakap mesti tak sedap, tapi I positif I cakap mana u tau, lepas tu dia diam. Bila sampai dia cakap memang tak sedap lepas dia suap dekat I, I cakap "OK JE". Apalah! Bagi kat I yang tak tahu rasa makanan ni, memang jawapan keciwalah dia dapat.

YONG TAU FOO
Serious sangat hanyir. I sampai nak muntah ok! Dan memang dah muntah pun. Apek cakap maybe dia tak tukar air rebusan dia. OK DAT SO EUUUWWWWW!!!!!! I ingatkan nak makan kat tempat feberet yong tau foo I dengan Apek kat Food Court Meru yakni kawan I punya kedai tapi tu lah jauh sangat tapi memang tak lah nak makan kat SSI tu dah, sanggup I bazir minyak pergi Meru. At least berbaloi baloi.


AEFY & WAN, TUNGGU OK! HUJUNG BULAN NI AINEE NGAN APEK TERJAH SANA! Yong tau foo korang memang the best in town siap boleh plih nak goreng ke nak rebus. Perghh! Terbaik! Siapa nak tumpang book siap siap ok! Duit minyak tu haa jangan nak buat lupa pulak.

Saturday, August 14, 2010

I rasa I lagi outstanding rambut curl

Ahad lepas, YA AHAD LEPAS YA. Ahad lepas I teman Eina pergi salun untuk trim rambut dia. Tau jelah I ni bukannya suka menunggu, maka beberapa minit lepas tu I pun join Eina. Tapi bukan potong rambut tapi pergi gatal luruskan rambut. RM12 je weyh!

SEBELUM
Mak aih macam rambut skai mana tah kan?? SUmpah tak sabar nak dapat gaji nak buat rambut hujung bulan ni. Adehhh! I tengok dah macam haihhh tak tau lah nak cakap lagu mana. Teruk betul rambut I sekarang ni. Dengan mengerbangnya!


SELEPAS(Xpresi muka nak sama kan??)
Tadaa! Panjang mak aihh kan?? Wuhuuuu! I tak abis-habis kecoh cakap panjang weyh rambut I panjang weyh!Suka! Suka! Kat Eina pun I cakap, EINA RAMBUT AKU PANJANG KAN?KAN?? Habis dekat famili I pun I nak kecoh. Dah lah tu siap terserempak dengan squad Suria Fm kat Tesco. Hensem weyh brother tu tapi dia panggil kiterowang kakak. CIS! ARE WE LOOK DAT OLD?? x-(


Apehal dari belakang nampak macam Dottie ni? Cantik lagi belakang Dottie dari I. Dottie tu dah lah comel! HAAA ROSE! AKU DAH CAKAP RAMBUT AKU SAMA PANJANG DENGAN KAU WEYH!


Makanya, sebab I dah penat nak jaga rambut curly murly I tu, I nak kasi rebonding sama itu rambut. Tapi I nak kasi kaler emas emas sikit. Mana tau untung untung tak ada duit nak makan boleh jual rambut kan?? DAN.......DANNN........I nak cut bangs. Kasi potong itu rambut depan. Barulah nampak muda sikit wey. Mana tahu boleh dapat sugar baby ala ala Justin Biebier ke, haaa menangis mak I.

Jauh di sudut hati, I prefer rambut curly murly I. I rasa lagi sesuai dengan muka I. Kan? Kan? Tapi tu lah sory curly murly, tahun depan kita jumpa lagi ehh sebab I dah bosan dengan u plus penat tau nak jaga u wahai curly murly.

Friday, August 13, 2010

Kes buang bayi, buang anak.

Apalahai ada orang yang suka membuang buang ni kan? Buang undi waktu pilihan raya tak mau pulak kau kan? I ni nak buang kucing ehh bukan buang tapi beri kepada orang lain pun rasa sedih je, sayu je hati ni tau. Lepas tu mulalah terkenang, mulalah nak rindu-rindu sampai meleleh air hidung.

I SANGAT SOKONG WAHAI MENTERI! Ya awak ya MENTERI KABINET KE APA KE KAN POLIS KE APA KAN! YES YOU! SAYA AINEE CUMI SANGAT MENYOKONG TINDAKAN ITU!

Tapi kan wahai penentu undang-undang, I rasa kalau nak lebih rare atau lebih drastik kita buat hukuman yang setimpal. Ok! OK! I bagi contohlah ya sebab I tau korang ni kecik kecik tak minum Anmum maka tumbesaran otak tu terbantut. AMBOI KAU AINEE SUKA SUKA JE CAKAP MACAM TU! KALAU SENTAP MANUSIA TU KARANG MACAM MANA? Sowi sowi, I gurau je tau.

Ok! COntohnyalah kan, kalau si mak baby tu flush dia dalam toilet, kita flush mak baby tu dalam toilet jugak. Kita reka satu toilet yang besar punya yang boleh muat orang hati binatang tu kan lepas tu kita flush dia. Haa lemas tak lemas. Lepas tu kan, lepas tu kan..Kalau yang buang baby kat tong sampah kita buat macam tu juga kat dia. Kita bungkus dia lepas tu kita buang kat tong sampah yang besar penuh sampah. Haa baru dia tahu tersangkut ke tak nafas tu bila duduk dalam tempat busuk busuk macam tu. Lepas tu barulah kita gantung dia sampai mampus.

Takpun hantar je Chuckie's famili pergi murder dia pulak!

Wednesday, August 11, 2010

MAKAN BESAR punya sehari sebelum puasa esoknya!

Semalam I kerja 2 jam setengah je lepas tu terus pergi COlliseum Square yang dekat sebelah Hotel Impiana(known as Casuarina Hotel) tu. Dekat ballroom dia. JELESLAH TU KAN I KERJA 2 JAM SETENGAH JE KAN? Food was 'ok'lah. Function makan-makan waktu lunch ni sempena nak kenalkan my new branch manager, Mr. Lee dan nak hargai customer-customer kiterowang. Sumpah ofis I best gila. =DD
We're just like family. Boss pun kadang-kadang join gila-gila. Yang paling best part makanlah of course! Makan je kerja kami.








I macam gaya, "Hang nak penampar mai dekat sini"


Melantak banyak gila. Mentang-mentang nak pose esok kan?? kan??


Ok! The End.

Saturday, August 7, 2010

Rambut pun boleh jadi helmet tau!


Tiba-tiba rindu rambut helmet ni.

Hari ni dari pagi sampai petang berjalan berdating dengan Apek. Seronok sebab da lama tak dating berdua, sebab asal dating je mesti bawak Iqa dan Ifa tapi minggu ni berdua je. Apek cakap macam orang baru bercinta. Ecehcehceh! Ayat nak kencang kan?

OHH TAK SABAR NAK REBONDING RAMBUT HUJUNG BULAN NI OH!!!

Friday, August 6, 2010

Chandelier Budget Baik Punya

Hey belog diari. Whazzup??

Hari ni bila I jalan-jalan kat belog orang yang dah nak kahwin kan, ada sorang kakak ni post pasal benda ni yang dia jumpa kat Design Sponge. Memang budget gilalah, kalah destinasi budget wohh. I pun nak jugak budget-budget ni. Jimat duit boleh fokus kat benda lain. Sebab I memang nak sangat ada chandelier kan maka kenalah cari tempat sewa yang murah. Kalau nak beli pun, kena pergi Nilai 3(ada orang cakaplah kat situ murah) tapi risau jugak kang pergi-pergi muka sememeh hampa sebab tak ada chandeliar murah. Semua stok mahal je, macam mana?

TAPI NAK BAGI I SURUH I BUAT DIY DIY NI MEMANG MUKA TAK LAYAKLAH KAN!! NASIB BAIK ADA SI APEK YANG PANDAI BAB BAB NI SAMPAI KEBANYAKAN BARANG YANG DIA BAGI KAT I SEMUANYA DIY DARIPADA BOOKMARK, KAD BIRTHDAY, LUAHAN PERASAAN. Semuanya handmade wohh! Suka sangat dapat BF yang kreatif macam dia tu. Tapi mula-mula I kenal dia memang tak percayalah dia tu pandai lukis semua sebab tengok muka tak macam budak seni langsung! Tapi sekarang dah berjaya jadi Graphic Designer maka apa yang tak percaya lagi kan? Kenalah percaya walaupun sampai sekarang macam Eeee macam manalah I boleh dapat budak sweet lagi kreatif macam Apek tu. Layak ke dengan I yang ganas ni?

DAH! DAH! SILA PROCEED! Membebel plak dia.


Cantiknya alahai! Padahal buat dari kertas lilin je weyh!


MARI BELAJAR CARA-CARA BUAT "brenna’s paper capiz shell chandelier"
**brenna tu nama founder capiz shell chandelier ni.

Ni perbezaan shells sebenar dengan shells yang diperbuat daripada kertas lilin. Tak banyak beza pun cuma yang real punya kalau kena angin adalah bunyi yang sedap macam bunyi klingklingkling gitu tapi kalau kertas memang ajaiblah kalau keluarkan bunyi kan?


Bahan-bahannya:

- Tempat gantung pokok gayut-gayut (I tak reti nak panggil apa tapi dalam English dia dipanggil hanging planter basket)
- white spray paint
- Riben
- Gunting
- 1-2 gulungan kertas lilin
- 2 big pieces of parchment paper<=serius tak tahu apa minatang ni? parchment??pacman I tau lah! Tapi baru tanya apek tadi dia cakap kertas ni macam warna kertas lama-lama gitu.
- Seterika
- Gam Pistol supaya boleh main tembak-tembak, stick glue
- Circle cutter
- Tikar Pemotong



OK! Dah ada bahan-bahan dia semua kan? Gilalah! Bahan-bahan ni semua tak sampai RM50 kot.


Jom belajar cara-cara buatnya.

PERTAMA
Haaa ni lah tempat letak pokok gayut-gayut tu. Apa namanya? I nak panggil bakul bawang boleh tak? Haa mula-mula sekali spray bakul bawang ni dengan spray putih lepas tu biar dia kering. Macam mana nak tahu dah kering ke belum, caranya letak jari kat bakul tu lepas tu kalau agak-agak jari korang tak ada warna putih, HAAA ITULAH TANDANYA! ITULAH TANDANYA! ITULAH TANDANYA DIA DAH KERING!


KEDUA
Haaa sementara nak tunggu dia kering tu, bolehlah ya anak-anak semua buat kulit kerang tu menggunakan parchment paper. Letak 2 helai kertas parchment paper tu dekat atas iron board

KETIGA
Potong 3 lapis kertas lilin. Brenna tu dia potong size 18" maka kita pun kenalah ikut cakap sifu, potong juga 18" ok! Lepas tu susun kertas lilin dengan kertas parchment tu secara selang seli. Alah macam susun sandwich katanya si Brenna tu. Fungsi kertas parchment tu untuk bagi lilin meresap ke dalam lapisan kertas partchment tu di samping memberikan kertas lilin tu permukaan yang halus gitu selembut sutera nyah!


KEEMPAT
Lepas dah habis susun lapis lapis, bolehlah iron dia. Jangan pasang suhu panas-panas, kang terbakar tak jamin ehh! Pasang yang very the loowery. Lepas tu pelan-pelan keluarkan kertas lilin tu di antara kertas partchment tu tadi. Ulang proses yang sama.=))


KELIMA
Dah habis iron tiga-tiga lapis tu, tibalah giliran untuk potong dia bagi bentuk bulat-bulat. Tapi ada ke jual pemotong versi bulat-bulat ni kat Malaysia ni? Kat mana ehh?? Kat mana ehh?? Haa dia suruh potong 2 1/2 inci. Kan tadi dalam salah satu bahan ada karpet pemotong kan? Haaa karpet tu kita guna untuk selefontape kertas lilin tu atas dia so dat tak adalah dia main lari-lari dengan kita, lepas tu simen rumah mak kita pun tak adalah calar balar kan? Kang ngamok mak kita tu kang!


KEENAM
Dah potong-potong habis benda bulat tu, kita kena potong riben pulak. Perghh!! MEMANGLAH PENAT BUNN!! Panjang riben tu bergantung pada diri kita sendiri dan macam mana kita attach riben tu kat bakul bawang tu samada single or double strand. Brenna dia buat antara 7 (single) & 16 inches (doubled). Korang boleh gantung riben tu kat bakul guna gam kalau single straid ataupun simpulkan macam gambar kat atas ni.

***REMEMBER!! MULA DARI BAWAH KE ATAS TAU NOT THE OTHER WAY ROUND!


KETUJUH
Ok! Dah penat tempek ikat riben tu kat bakul bawang, jangan putus asa! JANGAN PUTUS ASA! Sikit je lagi nak habis tu. Ingat tak step 2-5 tadi? Haaa kerang tipu-tipuan tu kan, haa ingat pun lagi. **Bagus! Bagus! Tepuk tangan untuk diri sendiri sebab berjaya sampai peringkat ni!...

Ambil gam tembak tembak tadi, make sure gam tu panas so dat dia dapat melekat dengan kuat. Ehh ye ke? Haaa tempek gam dekat hujung-hujung kerang tu je then tampal dieowang secara bertindih tindih macam gambar kat atas. Biasanya dekat riben tu ada 2-3 kerang je. Nanti kita tengok hasil dia yang last mesti nampak setiap string ada 2-3 kerang sahaja. CUN WA CAKAP LU!!

**INGAT! MULA DARI BAWAH OKK!!!


KELAPAN
Sekarang boleh loncat kegembiraan sebab dah settle. Yahooo!!! Cuma nak bagi cantik, bolehlah letak lampu kecik comel kat dalam tu. Pandai-pandailah setting. Dah selesai semua, duduk atas sofa sambil mengeluh panjang dan bolehlah bangga dengan diri sendiri sebab berjaya buat Chandelier cun tapi dalam budget.



HASILNYA

Tak ada lampu

Bila ON lampu!


Cantik kan? Siapa buat, dia hebat maka kalau siapa nak rasa diri hebat maka kena buat untuk buktikan diri hebat.

Wednesday, August 4, 2010

Piknik Kejutan Untuk Apek

Peanut Butter+Chocolate=US

Dear belog diari, apa bikin hari ni??
Lama kan I tak geletek-geletek u. Kelmarin pun I update sikit lepas tu tempek gambar bday kek Apek je kan? Janganlah marah, semalam bz sangat lepas tu penyakit kemalasan melanda sebab sekarang ni rumah tak ada internet sebab nak upgrade pergi Unipack. Ehh rasanya kalau tukar pergi Unipack tak layak panggil upgrade kan?kan? So kena tukarlah ehh jadi undergrade. Tak sedapnya bunyi itu wahai belog diari. Tapi tak apa, sebab murah woohh. RM38 sebulan, siapa tak nak kan?kan? Pau sorang Rm10 dalam rumah dah boleh bayar duit internet. Bijak tak saya? Siap boleh beli coki-coki lagi duit balance tu.

Hari tu kan, hari Ahad lepas lah, kan ke rutin harian I sekarang ni menghantar adik ketiga I (Iqa) balik Kolej dia kat Sungai Siput tiap-tiap minggu kan, maka I dah plan nak berpiknik bersama adik-adik I dan tak lupa juga mestilah ajak Apek. Habis nak dekat RM150++ jugaklah sebab beli kek hari jadi Apek lagi, beli telurlah, sardinlah, timunlah, tomatolah, party packlah. Macam-macam! Tapi tak apa, sebab suprisenya menjadi walaupun eddie cakap FAIL!

Mula-mula rancang dengan Iqa dan Ifa je tapi Eddie pun nak ikut sekali. Apa lagi! Layan je lah. Gabra gila kiterowang takut Apek perasan kehadiran kek dalam bonet kereta. Tapi kiterowang kan pro, kiterowang tutup kek Apek tu dengan cadar. Pandai tak? PANDAILAH MESTI!! Kiterowang lepak dekat dengan Zoo Taiping. Tapi tak bestlah kat situ, tak ada angin. Panas gila! Lepas dah habis set up semua, I berpura-pura nak amik barang dalam bonet kereta, lepas tu I bawaklah keluar kek menuju ke arah adik-adik I dan Apek yang tengah dok belek-belek kamera lepas tu dari belakang dia I tunjuk kek kat depan mata dia. And yeah! SUPRISE!!!! Nasib baik Apek betul-betul suprise. Cuma tak ada adegan menangis je, kalau tak mesti A+ punya filem I. Box office wa cakap lu. Itupun nasib baik I halang Eddie bawak tepung gomaklah, telurlah nak lumur lumur kat Apek. Nasib baik tau!

The Picnic Basket


Raksasa-raksasa pada hari tu. Adik pegang watak jahat, Apek pegang watak baik tu sebab mask adik lagi banyak dari Apek sebab adik cakap dia dah bunuh semua kawan-kawan Apek maka dia dapatlah mask tu kononya macam satu kuasalah. Kelakar je tau!


Ifa dengan kemeriahan bunyi


Lepas dah habis makan-makan, perut dah kenyang terus pergi Taiping Central. Nak tahu kenapa-pergi-sana-siap sesat jalan lagi-tu tapi gigih juga nak pergi sana sebab nak realisasikan impian Iqa nak main roller blade. Sumpah menggigil dengar roller blade sebab dah 10tahun tak main. WEYH! 10TAHUN BABE! Kalau tak makan 10tahun pun boleh lupa cara nak makan weyh, inikan main roller blade. Terkangkang den. Tapi memang best pun. Sekali masuk Rm10 tapi yang kurengnya dekat Roller Blade Center tu kasut dia tak dijaga dengan elok. Tak bersih langsung. Busuk yang amat weyh! Bau tahi lagi wangi weyh. Korang tau tak bau cekam? Haa menusuk nusuk kat hidung kiterowang ni tau. Siap basah dengan peluh lagi tu. Pergh!! Letaklah hairdryer ke penyerbur kaki jenama school ke kan?

Kalau pandai main roller blade ni bolehlah masuk tournament Ice Skating kan?


Ifa ada skill wooo! ADA GAYA!!


Tapi Eddie dengan Apek of courselah tak main roller blade tu kan, dieowang pergi main snooker lepas tu tangkap ikan apajadah tah. Punya semangat cerita kejayaan dieowang tangkap ikan kat kiterowang lagi. Tapi dieowang cakap meja snooker dia tak best. Tak licin, bola geli-geli.

Ni lah sweater yang I hadiahkan kat Apek. I LIKE! Abaikan muka Apek dan Eddie yang terencat, fokus pada sweater.


Dah macam pukul 6 macam tu, kiterowang pun hantar Iqa pergi balik Sungai Siput. Celcom Broadband yang Iqa baru beli Sabtu lepas tak boleh pakai, maka kena pergi tukarlah untuk dapatkan balik duit. Tu lah, siapa suruh duduk pendalaman sangat. Nanti kita cari broadband yang boleh dapat line kat perkampungan dalaman tu ehh!

Panjang tak cerita I kali ni belog diari?? Panjang kan? Nama pun diari maka awak kenalah terima hakikat yang tuan awak ni suka membebel panjang-panjang. Lepas tu dahlah gambar lain banyak-banyak ada dalam kamera Apek. Tak suka bila keluar ada 2 kamera. Susah! Dahlah pc kat ofis I ni tak boleh read camera Apek punya format.

Monday, August 2, 2010

Kek Hari Jadi Apek

Sempena umur Apek yang mencecah 21. Suka gila bila dia tak expect apa-apa suprise from me. Esoklah cerita panjang ya belog diari. Hari ni saya sibuklah. Tata!

MY FIRST LA SENZA

Hampir sejam jugaklah Apek menunggu kat luar sebab isterinya dok test test the perfect one. REVIEW LINGERIE LA SENZA 1. Best gila 2. Des...