Posts

Showing posts from December, 2012

One year and two months as husband and wife. Sate Kajang, Ipoh

Image
Alhamdulillah. Masih ada rasa cinta. Masih ada rasa sayang.

Semalam Apek ajak keluar makan. Off day jadi chef. Cadang nak makan dekat satu restoran tomyam dekat klebang malangnya tutup. Tak apalah teruslah ke plan b iaitu ke restoran dimsum kat Greentown. Sampai je Greentown, hati tersenyum girang, tangan erat berpegangan berjalan menuju ke restoran yang kami dah lama teringin nak pergi tapi tak kesampaian. Gigih ni tengok banyaknya tempat duduk kosong, sampai je kat pintu amoi tu cakap, "Sorry, dah tutup". Memang nyata lagi bersuluh lah kan muka kami yang keciwa ni. Plan C ialah nak makan kat Penang Delight dekat belakang Tesco. Malangnya ianya tiada tanda halal dan restoran milik bukan Islam.

Plan paling terakhir ialah makan kat Sate Kajang terletak berdekatan dengan sebelah Petronas dekat highway.

Order sampai 10 cucuk sate ayam, 5 keping otak-otak, 2 set nasi impit. Apek order nasi lemak biasa. Apek cakap hari ni cheat day so boleh makan gila-gila. ?????????? Memang idak…

Status HALAL

Assalamualaikum semua.

Nak cakap pasal halal ni kemain takut nak taip ni. Kang yang bangkang dan marah sebab terus tak dapat makan makanan kegemaran habis dibambunya saya, mampoih kang. Tapi tak apa, pendekatan ni untuk diri saya sendiri dan saudara semuslim yang saya amat kasihi. Sedih sekarang ni, orang makan dan ajak saya makan tak kisah tentang adanya status halal atau tidak. Nak cakap "Tak nak lah makan situ, tak ada pengesahan Halal" pun takut kang dicopnya kita ni alim ulama dan baget bagus. Ya Allah, bukan itu niat saya, niat saya kalau boleh nak elakkan benda benda yang syubhah. Mari ramai-ramai kita boikot restoran yang tak ada tanda HALAL JAKIM ni supaya mereka apply sijil JAKIM dan ikut garis panduan yang telah ditetapkan. Siapa yang untung? KIta juga. Sebab kita makan pun dengan gembira tanpa rasa was-was.

“Barangsiapa yang menjauhi syubhah, telah selamatlah agamanya dan kehormatannya, barangsiapa yang menyertai syubhah, ia seolah telah jatuh dalam yang haram”…

Pertambahan ahli keluarga baru. Welcome to our family, Aen.

Image
Eddie tu adik lelaki I. Umur 23 tahun sama dengan I. Alhamdulillah selamat bergelar suami kepada Nurul Aen pada 21/12/12. =)

6H5M BALI TRAVEL GUIDE

Image
Assalamualaikum lovely people. Ok as promised here I share the tips in Bali. Entri ni memang panjang berjela. Hello! 6 days okay bukannya 1 hari. 1 hari pun I dah bebel panjang inikan 6 hari.


What to bring?? Kenalah buat list takut nanti tertinggal IC macam nak pergi KK hari tu habis kena beli tiket flight baru.

PACKING LIST
Passport (no need IC)
Pen (To fill a form that will be given on the flight)
Mask (untuk tutup mulut dan hidung sebab pencemaran udara sangat teruk)
Tiket kapal torbang 
Camera
Camera charger
Handphone
Handphone charger
Tripod (or else boleh minta orang tolong ambilkan gambar nanti)
Pyjamas
6 shirts/dress (If tak plan nak parasailing or banana boat or snorkelling 5 should be enough)
5 shawls (Untuk wanita bertudung. Komfem berpeluh. Selesa ke nak pakai shawl yang sama?)
Undergaments
1 Long/ Short Pants (incase your pants got dirty)
Iron (mine was explode there in Bali so I stole my mum's iron now)
Swimming suits
Selipar
Sunglasses/ Hats
Sunscreen, Toner, P…