Saturday, May 28, 2011

My New BABY

**taken using my new device's camera

Ollo korang korang and hai belog diari.

Now, I dah ada hp baru. Dah tak ada dah hp bila nak charge je tak berjaya, bila nak call je bateri padam. Sekarang I dah pakai......

Yeah! Do u see that?? My baby galaxy tab present by Apek for our 5years 9months of love. Thanx bee. I love u so much. Tau tau je handphone I tu dah nazak sangat kan? Lepas tu semua orang meluat I tak bawak hp lah, I tertinggal hp lah, bateri handphone habislah. Ok sekarang tak boleh ada alasan macam tu dah.

Ohh! Apek pun ada beli satu untuk diri sendiri jugak for business purpose. Senang katanya. My tab ni bukan setakat ada wireless semua, dia yang jenis sekali dengan handphone tu. Haaa boleh bayangkan tak betapa besarnya letak benda ni kat telinga kalau orang telefon tapi takpe, I guna earphone so tak adalah orang usha pelik.

Samsung Galaxy Tab ni memang best gilaa ok! U all have to get one. Dia tak besar sangat and tak kecil sangat. Just nice! Semalam pun I dah beli casing dia. Warna apa?? Of courselah soft pink, my feberet. Apek dia nak beli casing ala ala vintage but then tak ada pulak so dia pun ambil colour coklat. Now tak risau calar ke apa sebab dah ada casing, boleh campak sesuka hati dalam handbag. >.<


Oklah nak pergi siap nak teman kak aelin (kakak opis) peri wedding kawan dia then nak pergi FIESTA kat Dataran Ipoh then nak teman Ain Salleh shopping. Haaa siapa-siapa duduk Ipoh meh lah ramai ramai pergi Datarn Ipoh meriahkan Fiesta tu. Start pukul 3pm. MOH KITE!!


Neway, thanx again my bee. I love u! I love u!Align Center

Wednesday, May 25, 2011

Busy like a bee


Sorry diary, I sangat bz lately. Dengan kerja dekat PC fair 3 hari lagi, Jumaat Sabtu Ahad. Lepas tu pc dekat ofis buat hal lagi. Haishh macam-macam so tak dapat I belai belai u ya belog diari. Takpe nanti I dah tak bz I update u ok dear masham diary. Tak sabar nak bulan 6 sebab bulan 6 nanti baru boleh all out. Boleh cari catering, boleh jumpa vendor pelamin kat Taiping, boleh macam-macamlah. Eeee cant wait.. =))


P/S: Cant wait for my cousin sister wedding next week. Planning to give her a really nice sexy night wear coz yeah I know she doesn't have the time to look for 1 for her first night. Ahuh! Like it? Gyeah!! I know.

Monday, May 16, 2011

OFFICIAL VIDEOGRAPHER : PENCERITA (DONE)


Olla olli ku beri nama saudara saudiri cikebum cekibum.

Hai korang!!

Akhirnya, tadi tengah hari tepat jam 12.17pm, I dah bank in kan RM2K deposit for my official videographer which is Pencerita Cinematography selepas banyak drama yang berlaku. Drama sedihlah, drama pening kepala tak tahu mana nak cekau duit sebab over budget ahh, drama mahu tapi sengkeklah. Macam-macam sampailah Jumaat malam tu baru komfemkan nak ambil ke tidak. Sedih je bila lepaskan dat 2K pergi tau. Hiba je hati ni. Sayu je hati ni. Ibarat melepaskan anak pergi ke perantauan. Eeewahh!

So why we choose Pencerita Cinematography as our official videographer?
1) Terasa macam ada connection bila I dengan Apek cakap dengan abg azrul tu
2) The PR was super duper bridezella good
3) Video yang dia capture clean habis
4) Pengalaman dia banyak so nak cakap apa lagi kan surely ahh video dia berkualiti gila
5) Pengapit I (Ain Salleh) cakap ada unsur drama dalam setiap video dia. Riang gila excited dia bila I cakap I jadi amik Pencerita Cinematography.
6) Gambar tak shaking
7) Kreatif
8) Video ada kualiti. Setaraf dengan CST dan Manggis tapi harga still affordable
9) Brother Azrul jujur lepas tu hati mulia sangat. We love orang macam ni jadi our videographer
10) Videographer ada 2 orang lepas tu auditor sorang. =))

And banyak banyak banyak lagi ahh sebab yang kalau I taip pun sure I taip kualiti kualiti kualiti. Takde benda lain dah. So siapa-siapa yang look for quality but in a really tight budget just like me, u can put your trust to Pencerita Cinematography. Harga?? Ok tentang harga, u all kena tanya dia sendiri. Memang agak pricey but then hey gambar kualiti kan plus dengan kelengkapan yang dah setaraf CST harga 10K ke atas semua, I rasa harga dia agak berpatutan. Serious! U'll be suprise just like Hafiz my photographer. =))

So yeah, akhirnya setelah I berhempas pulas tak tahu nak amik videographer mana, akhirnya I dah ada my official videographer for my 3 event which is nikah, reception and tandang. Alhamdulillah! Syukur sangat and many thanx to my #DearFutureHusband sebab dia yang menyumbangkan duit untuk videographer terhebat lagi tersohor lagi merendah diri ni walaupun terkenal. Beryukur sangat. Mungkin ini rezeki kami. Alhamdulillah.

Yeah, off go to Pencerita Cinematography untuk contoh video. My feberet? Bulan March punya, Pernikahan Amm & Suraya. Suka sangat! Cuweet shangat! Enjoy watching.

Much love,
-aineecumi-

Thursday, May 12, 2011

GUEST DRESS CODE (Reception)

Olla my cupcakes and marshmallows. So dah nama pun perempuan memang kalau boleh every single detail dia nak menempek dengan belog kan? kan? Well, I kan Princess Control. So I memang dah tetapkan dress code for my guests during my reception. MUST OBEY OK!

DRESS CODE : PASTEL COLOR

Attire tak kisahlah nak pakai baju kurung ke baju kebaya ke dress ke bikini ke as long as warna dia soft. Cakap pastel kan? Tapi yang pasti I punya reception tema dia ala ala English so pandai-pandailah kan my guest nak pilih baju. I tak kisah baju apa janji pastel. Ok dah dua kali repeat, nampak sangat mengharapkan ke'cooperation' guests. I nak wedding I nanti macam gula-gula kapas gitu. Well, Im just 22, what do u expect me to be? And old lady who loves bright bright color? =D


PINK

SUPER SOFT PINK


BABY YELLOW + BABY BLUE
-sweet combination-


I love the dress but I would love the color to be more candy. ^_^


NUDE

WHITE
PURPLE

Semua dress comel comel kan? U can start to put aside ur money into your piggie bank so dat u can purchase all of this comel comel dress for my reception. My reception is all about freedom to dress tapi terikat dengan warna je. Mana nak dapat dress comel ni? U can go to FB and then cari Almari Si Pari-Pari. Serius, dress dia memang buat I rasa macam pari-pari okay. I baru discover kedai ni waktu tengah main balas balas komen dengan K. Cha tu yang terus timbul idea nak update entry dress code ni.

So siapa-siapa yang nak datang my reception, make sure u obey the dress code ok or else mesti I macam masam mencuka je nanti. Hihihihihi!

Wednesday, May 11, 2011

CHILDHOOD FRENZIE

Ain-Amira-Ainee

Hujung minggu lepas (Ahad) memang happening sangat. Lepak dekat GINTELL sampai sejam dengan Ain sementara tunggu my tunang habis kerja sebab handle event Mom on Parade hari tu. Orang tu set urut kaki 15minit je tapi kiterowang tambah tambah tambah jadi sejam lebih bila orang tu tak pandang. Hihihihi! Nakal kan kami? Kiterowang siap dapat baring atas katil urut bernilai RM28K. Terasa macam sleepover pulak bila baring atas katil tu. Tapi bapak ahh mahal katil tu sampai RM28K kan? Tapi yang tak bestnya Mira kena balik awal so tak dapat lepak sama sama kat GINTELL kalau tak sure lagi best tapi before dat kiterowang main boling and as usual cuba teka siapa juaranya? OF COURSE LAH AINEE CUMI!

Sekarang ni bila ada orang ajak keluar malam je surely pakai spek ni sebab malas nak makeup malam-malam, konon-konon pakai spek ni macam boleh mencomelkan dirilah kot tanpa makeup. KONONLAH! The reason I pakai spek ni is after balik lepak tak payah nak susahkan diri cuci makeup, tanggal je spek lepas tu boom baring dan tidur.

And sebelah I tu Kak Ekin, kakak Mira. Dialah tukang belanja boling. Terima kasih kak Ekin.


Sekarang ni Ain kat KL, Mira dah start praktikal kat Jabatan Kimia. Tak sabar nak tunggu Ain balik, nak lepak kat GINTELL lagi. I love my childhood frenz so much. Dah 15 tahun kita kawan kan? We should celebrate it one day. Lepak kat pantai ke kan.

Monday, May 9, 2011

THE SOLEMINZATION THEME

Hai hai everyone. So keputusan muktamad untuk theme nikah ialah KELABU.

WHY KELABU/GREY?

Sebab entahlah, macam best je kelabu. Mula mula dekat belah Apek nak pakai baju warna kelabu but then we decide to change it to red sebabnya warna merah combine dengan warna emas boleh menampakkan ciri-ciri klasik + ekslusif. Lagipun kan ke belah Apek I nak buat ala-ala tradisional gitu kan? Nak pakai kebaya songket tabur. Class nyah!!

Bila dah decide nak pakai warna kelabu, terus perah otak tanya Apek tanya bridesmaid warna apa yang sesuai dengan dayang-dayangku sebab idea nak suruh pakai biru tu macam tak best pulak. Tak sesuai. Mula mula nak pilih pink kena reject lepas tu pilih warna kuning pun kena reject last-last Apek came with the idea of putih. Sebabnya hulubalang-hulubalang semua kan ke pakai baju melayu hitam kan so hitam + putih memang cantik lah. Sesuai gitu. Lagipun hitam + putih= kelabu. Best gila kan idea Apek? So dah start suruh dayang-dayang cari baju yang menepati citarasa dieowang and make sure warnanya putih bersih okay. Jangan pakai cream sudah. PUTIH!

Semalam dah beli dah kain warna grey. Tak beli satin sebab satin too common (ayat!!). Kiterowang beli satu jenis kain tu kalau tak silap wool. Sejuk kainnya. And I yang suka effect flowy flowy ni of course ahh macam wajib beli chiffon. So kain untuk nikah settle, tinggal nak cari tempat nak jahit baju kurung moden and baju melayu plus pandai jahit beads yang super lawa punya.

So I dah sketch my own version of solemnization dress and it combines this 3 things untuk bahagian top.





And this one untuk bahagian kain. Sumpah suka ok flowy flowy ni.


Insyallah kalau semuanya berjalan dengan lancar dan upahnya pun tak cecah riban. Biasalah kita hanya merancang, tuhan yang menentukan. Buatnya orang tu dah tak terima tempahan ke apa ke kan lepas tu entah entah duit I tak cukup ke kan, haa macam mana? Macam mana? Kain semua dah beli. Takpe, rezeki tu ada di mana-mana. Betul tak?

Actually nak beli yang ada ton warna macam ni tapi sad to said my fiance tak bagi. ;((


So, doakan everything can be as what I imagined. ^V^

Friday, May 6, 2011

BERNIAGA TAPI TAK JUJUR


Hai Assalamualaikum semua.

Jujur!! Hari tu adalah dalam beberapa minggu lepas yang dah terlepas, I dengan Apek pergilah mencari telekung yang boleh buat I jatuh terguling guling, boleh buat mata jadi juling bila tengok dia tapi memang susah. MEMANG SUSAH! Memang susah nak cari telekung yang boleh buat I jadi extra hyper lebih dari hari-hari biasa. Dah penat jalan punya jalan punya jalan kat Greentown sampailah I dengan Apek sampai satu kedai ni. Telekung dia memang mak aihh cantiknya kerawang. Dah lah cantik, murah pulak tu. Kerawang banyak=RM75. Murah kan? Dah lah tu ada warna yang I dok cari. Nak tau warna apa? WARNA MERAH menyala yang oii. Merah cili. Bukan meron ke merah hati ke apa, ini merah yang memang rare lah kalau nak cari kat telekung.

Sebab apa nak warna merah?? Sebabnya macam satu kebetulan pulak semua barang hantaran I warna merah. Serius tak rancang langsung kot. Cincin batu ruby dah warna merah (ye lah kau nak expect ruby warna biru memang tak lah), perfume pun botol warna merah, kasut dengan handbag pun warna merah. Of course lah dah alang alang semua merah, telekung pun mestilah I nak warna merah kan. Itupun Apek cakap, kalau tak sumpah tak perasan nok. Sebabnya barang hantaran untuk I mestilah disimpan oleh Apek kan tu yang dia perasan tu. Asal buka laci almari je nampak merah, asal bukak pintu almari nampak merah sampai mata pun naik merah.

Ok! Sambung cerita. Bila I nampak je telekung merah tu perghh seronok gila macam time I beli kasut tu. DIZ IS IT! Tapi bila belek belek telekung tu, tengok tengok ada macam kotoran kat bahagian atas tu. Sikit je kotorannya tapi still ketara lah. I sebagai si cerewet of course ahh nak yang lain, nak yang bau baru bukak dari plastik kan so I tanyalah akak tu "Ada lain tak?", sambil buat muka paling kiut. Akak tu mungkin gabra akan kehilangan customer kalau dia cakap enggak ada dong makanya dia pun dengan pantas seperti pacat pergi belakang konon nak amik telekung stok baru. Lama! Lama gila kiterowang tunggu sampai I pun macam terjatuh suka dekat warna kuning. Banyak kerawang jugak.

Guest what? Dia datang dengan telekung yang sama tapi she's claim to be itu stok baru. Bila I dengan Apek pegang macam lembap lembap gitu. Nampak sangat dia cuci kan?? Then dia cakap kotoran yang lain tu boleh basuh kat rumah. I macam "OKAY! Saya nak yang tadi tu lah sebab yang ni atas dia macam dah terkoyak", ohh tidak lupa buat muka comel blur blur gitu. Mungkin gonyoh lama sangat tu yang sampai terkoyak kot kat atas tu kot. Then dia macam terkejutlah I nak yang tadi first-first punya, serious nampak gila muka terkejut dia dengan anak dia. Lepas tu konon-konon dia pergi belakang lagi sekali nak ambil telekung yang first-first I tengok tadilah padahal telekung stok lama dengan stok baru adalah telekung yang sama. Lepas tu I dengan Apek pun tunggu lah lagi. Guest what? Dia cakap dia dah basuh telekung yang kotor tadi tinggal telekung stok barulah sangat tu je.

Tengok! MENIPU! BERNIAGA TAPI TAK JUJUR.

Apalah salahnya mula-mula tadi dia cakap je itu stok last, tak ada stok baru. Serius, I akan beli kot sebab dah teruja dah dapat jumpa telekung yang diidam-idamkan tapi sebab dia tak jujur, dia menipu dan takut akan kehilangan RM75 jika bersikap jujur makanya sayonaralah kak, saya lebih rela cari kedai lain daripada beli dengan orang yang tak jujur macam akak ni. Nak meniaga kenalah jujur, barulah berkat.

Kesimpulannya, WEYHH SAMPAI SKANG TAKDE TELEKUNG NI! MANA NAK CARI WEYH? I KAN OVER, NAK BANYAK BANYAK KERAWANG YOU TAPI NAK MURAH. ADO? ADO? NAK WARNA MERAH CILI PULAK TU. So siapa ada nak pergi travel ke bandung?? Ohh baru teringat ada kawanku belajar Medic di sana. Nak sergah Fariza sekarang. Chow!


P/S: Yes! Akhirnya cincin batu merah Apek dah beli semalam dah tapi Apek bukan ruby okay, lupa nak tanya pulak nama batu tu. Mungkin nama batu tu 'Phoenix of Fire' kataku kepada Apek. Apek boleh pula gelak bila I cakap tu nama batu tu. Betui ahh, tak caya pulak. ^_^

MY FIRST LA SENZA

Hampir sejam jugaklah Apek menunggu kat luar sebab isterinya dok test test the perfect one. REVIEW LINGERIE LA SENZA 1. Best gila 2. Des...