Wednesday, June 29, 2011

5 YEARS 10MONTHS and 1DAY OF LOVE


Oh Mr.Lufflife, I cant wait for the moment you kiss my forehead with full of love to be captured.
And yeah me as your wife and you as my husband.
Happy anniversary darling. May we love each other till death.

HIBURAN


This is FUNN!!

Sunday, June 26, 2011

Jadual Sabtu Ahad saya padat sekarang...


Hula hup semua. Haishh tak tahulah macam mana nak gambarkan betapa bznya kehidupan sekarang ni. Sabtu Ahad walaupun cuti kerja tapi ne heii cuti ahh for me. Asal Sabtu Ahad mesti keluar pergi selesaikan benda benda kahwin ni. Serious! Nak keluar dengan kawan pun tak ada masa woihh. Sori Ain Salleh kesayangan, dah berapa lama dah ni tak jumpa awak dah ni. Hari tu tak dapat nak reply mesej ko ajak aku teman ko pi cuci kereta kat Ampang tu sebab tak ada kredit. Dah 2 hari tak ada kredit. Pokai rabak semua ada. Nanti ada masa, I'll meet u ok best friend. Ohh untuk wawa yang tadi jumpa kat Pasar Tani, tadi aku pergi rumah ko tapi tak ada orang. Haiyaa! Esok lepas balik kerja, aku singgah kejap okay update life.


SABTU

Ok, ini wajah hari Sabtu. Malas punya pasal, pakai t-shirt dengan jeans je. Muka pun selebet alahai. Mana taknya, penat kot berjalan menunggu lalu berjalan balik dan akhirnya sampailah kat Fruit Land, De Garden ni haa untuk isi perut. Tu yang masing-masing muka layu je. So apa benda yang dah berjaya diselesaikan pada hari Sabtu?

1. Hantar baju nikah untuk dijahit.
2. Discuss mini pelamin kat rumah. Vendor De Anggun.
3. Tukar dulang yang dah beli untuk hantaran I kat Mr. Lufflove tapi sayangnya dulang tu kecik beno makanya terpaksa ditukar. And part paling best, kiterowang dah jumpa dulang emas idaman hati. Tapi tak adalah sebijik macam dulang yang I tempek last day tu. Tak dapat weyhh kat Ipoh ni nak ada dulang macam tu. Haishh selamat duit minyak nak pergi Nilai 3 yang jauh tu. I dengan Apek tak rajin okay nak pergi jauh-jauh sana. So sekarang ni nak beli bunga je. Nak share gambar dulang tu tapi sayangnya bakal husband tak bagi ahh pulak. Konon nak suprise lerr teww. Siapa orang Ipoh nak cari dulang emas tu tak yah nak gi jauh jauh, cari je kat Jalan KK. By the way thanx sangat dekat rakan blogger I yang bernama Sharifah Athirah Izyan dengan Azilshah yang ada bagi cadangan dekat I mana nak beli dulang emas tu. Thanx sangat tau. Really appreciate it, darlings. Kowang best!


Ahad



Yeah! Asal starting gambar je mesti gambar kat tempat makan je kerjanya. Ni pulak lepas penat berjalan jalan mencari tak tahulah apa tujuan keluar hari ni. Ahahahah! Waktu ni kat Black Canyon, Jusco. Haaa hari ni rajin sikit berdandan so tak ada ahh sakai sangat.

Apa yang telah berjaya dibelanjakan hari ini?
1. Beli 3 lagi dulang emas kat Jalan KK
2. Beli comforter & cadar untuk belah Apek. Tapi comforter tu tak ada ahh pakai time bertandang nanti sebab belah Apek kan ala-ala tradisional gitu so kiterowang akan pakai cadar yang warna merah menyala gitu. Yang ada sulam-sulam gitu. Yang memang tradisional habis gitu. I like, nyah!


Jumpa lilin pastel color ni kat Jusco. 36 ketul RM13.90 sahaja. Memang plan nak letak lilin atas meja as one of the centerpiece tapi ingatkan nak letak warna putih tapi entah macam mana rezeki kot, terjumpa ahh lilin yang comel comel ni. Dah lah comel, warna memang dah sesuai sangat dah dengan warna tema. Dah lah warna seswai, murah pulak tu. Wangi pulak tu. Jimat! Jimat! Haaa ni nak bagitah ni jangan ahh beli lilin kat SSF, rugi je. Tadi I dengan Apek pergi, tengok harga dia amboihh mencekik. Lilin sama tapi harga 6 ketul RM4.50 kalau tak silap.
Ohh nampaknya hari ni kiterowang banyak berjalan. Duit pun banyak habis tapi barang yang disettle sikit je. I punya bekas hantaran tak jumpa jumpa lagi. Hadoooyai! Tak apa, pencarian bakal diteruskan pada minggu hadapan. Minggu depan pun gonna be a bz week for me and Apek sebab kiterowang akan pergi Taiping untuk jumpa vendor pelamin belah I nak discuss further details.


Lilin putih. Tinggi sikit. 9 ketul RM6.90. Murah jugak. Sebab kiterowang ada main centerpiece yang perlu letak lilin dalam tu, just wait and see. DIY! Apek yang incharge this thing, u gotta love this idea because I love it too. =))

Tengah belajar cara cara nak masukkan comforter dalam sarung dia. Comforter yang kami beli 100% cotton. Biar bayar lebih sikit janji selesa.


Alolololo ciannya my honey bee ni kepenatan dia menunggu. Ye lah penat kot berjalan cari cadar yang menepati citarasa kami berdua. Dari Jusco pergi Akemi then pergi Ipoh Parade. Bila dah jumpa yang kiterowang suka, duit pulak tak cukup. Kenalah jalan pergi ATM Machine nak kena cucuk duit. Penat! Penat! Tu yang Apek terbaring kat kerusi ni haa. Hihihihihihi! I will remember all of this great moment of our wedding preparation, darling. I even create a folder written "Persiapan Kahwin" and put all of our pictures of effort into that folder. And video too. Sekarang kan kita dua dah rajin buat video.


Aineee???

Ainee maintain bat muka vain.

Ok muka dah penat malas nak layan kamera dah.

Ok, itu je nak share. So kawan-kawan yang nak ajak lepak ke apa tapi I bagi alasan bz or tak balas mesej. Here is the reason. For this 3 months, I memang akan super bz. Serious!!

Friday, June 24, 2011

#STORY BOOK harga baik punya. RM92 sahaja

Olla! Assalamualaikum. Indahnya malam.

Kenapa dikatakan indahnya malam ni? Bunga bunga betul Aini malam ni kan? Well, mau tak bunga bunga weyh, hati penuh dengan bunga sebab I baru purchase storybook yang harga sebenar dia RM368 tapi I dapat beli RM92 je weyh. Betul! RM92 sahaja. Anda tak rabun, anda tak buta ya. MEMANG RM92 SAHAJA! Tak lebih tak kurang. Tepat-tepat.

Memang murah rezekilah hari ni. Dengan Apek dapat job, I dapat bonus. Lepas tu dengan tawaran terhebat yang I jumpa secara kebetulan ni. ALHAMDULILLAH!! Dapatlah print gambar gambar tunang yang dah tertangguh sekian lama tu. Ada hikmah rupanya tangguh lama-lama. >.<

Honestly, I pun tak tahu ini dah kali ke berapa yang I cakap, yang I suka gila kat storybook more than custom album. Serious weyh!

Ok, Aini memang banyak bebel kan tapi tak bagi bagi tahu pun kat mana dapat diskaun yang super tu. Klik sini. Groupon Malaysia namanya. Lebih kurang macam MilkADeal jugak. Best betul dunia sekarang. Semua pakai online je. Coupun pun skang print je.

Oklah sayonara. Skang nak pi bincang dengan #loveluff apa yang dia nak edit. I love this FRIDAY!

Thursday, June 23, 2011

Bekas Hantaran GOLD

Assalamualaikum diari blog, dah lamanya I tak menjenguk jenguk kamu kat sini ya. Tunang pun cakap, "Sekarang ni belog baby dah tak best, tak update selalu". Elelele, tau lah stalker terhebat kan, tu sebab nak suruh I update belog je semedang. Sabar ya! Sabar! Bz gila lately, semalam ada interview Penolong Pegawai Tadbir. Tomoro I share the tips ehh, mana tahu ada yang nak interview esok esok ke jawatan ni at least boleh ahh tolong tolong sikit kan.

Tapi hari ni satu benda je I nak tanya dekat siapa siapa yang baik hati nak share dengan I.




.Credit to Lace & Beads.

Nice huh?? Cantik gilos. Haaa I nak sangat sangat dulang warna emas ni, mana nak cari ehh? Be it untuk disewa ke jual ke, I tak kisah. I so want it! Dah cari kat Ipoh ni, jenuh cari punya cari punya cari, satu pun takde. Sedih je! NAKKK!! So anyone yang baik hati nak bagitahu I kat mana ada jual? KL? Ok kalau kat KL kat mana. NAKK!!

Monday, June 13, 2011

PELAMIN BERTANDANG - TRADITIONAL CLASSIC




Alhamdulillah setelah penat bertungkus lumus mencari pelamin on Apek's side selama 2 hari berturut-turut, akhirnya semalam dengan officially dah bayar deposit untuk pelamin ala-ala arabic sikit tapi konsep I dengan Apek tetap classic yoo. Apek dah pening gila dah, dia tak nak fikir panjang-panjang dah, kalau berkenan bayar je deposit terus. Dah lambat beno dah katanya. Hihihihihi!

By the way, I akan pakai songket. Pakai kebaya songket tu satu impian dari kecil okay so kena realisasikan impian dari kecil tu kalau tak sampai ke tua menyesal. So, our theme dah change to kuning. Ala-ala diraja gitu okay. Baru ahh memang classic betul punya bertandang ni. Tapi tengah berfikir kalau kuning diraja campur merah, masyuk tak agak agak? I nak warna gabungan yang boleh nampak classic sangat sangat sangat. Any idea?


Ohh, Im so in love with our kuning emas attire. Can't wait!

Friday, June 10, 2011

REAL WEDDING : K.Lieya's solemnization


OK! Ini bukan pengantin sebenar. Ini bakal ya, diulangi BAKAL. Insyallah.


Ini barulah pengantin sebenar. Kakak saudaraku yang bernama Lieya. Takpe, kasi laluan dulu kat senior kahwin dulu. I bakal menjelma bulan 10 ni. Bulan 4 hari tu abang saudara I kawin. Lepas tu Kak Lieya pulak. Perghh berderet deret opah dapat cucu baru.



Ini pengantin otai-otai punya.
Atas dari kiri: Maklong (menantu) & opah
Bawah dari kiri: Ibu, Maksu & Maklang
Makngah je tak ada sebab dia bz. Almaklum ahh mak pengantin kan, surely ahh bz sikit. Dapat pulak anak saudara yang kecoh havoc tapi tak reti tolong ni haa.


Date : 3/6/11
Venue : Surau & Rumah


Meletup kan pelamin dia?? Sangat!! I suka sangat ok. Untuk b2b kat Ipoh yang berkenan bolehlah survey survey dekat Megoplex. Kedai akak ni kat depan jual barangan gym tu. Baju dia pun cantik-cantik gitu. Pakej dia pun murah sangat. Tak percaya? Boleh tanya dulu, mesti u all terkejut beruk macam I. I tak boleh ambil dah, kalau boleh ambil pun belah Apek sebab belah I kan dah booking kat Taiping tu yang pelamin sahaja dia charge sampai RM3500. Harap-harap vendor I tu pun buat cantik macam Kak Asyikin ni buat.


Hiasan bilik pengantin



Hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki. 9 dulang semuanya. Semua makngah I gubah sendiri. Cantik kan?


BARANG-BARANG HANTARAN


Cincin


Jaket, shades, wallet & belt


Toiletries


Baju melayu butang cina


Sejadah


Songkok & Sampin


Tuala


Set Minyak Wangi


Kasut


Haaa nice ehh?? Siapa siapa yang minat boleh ahh amik gubahan-gubahan ni for your own inspiration.


Ok, acara nikah mula pukul 4.30 bertempat di surau berdekatan. Lepas tu acara batal air sembahyang continue di rumah. TIPS UNTUK B2B, JANGAN LUPA SURUH PENGAPIT BAWA TISU BANYAK-BANYAK DALAM HANDBAG. Ni berdasarkan pengalaman I yang bukannya pengapit kak lieya tapi tukang sibuk ya dan adalah menggalas sikit-sikit sebagai event manager. Eeewah perasan kau, aini! Kesian kak lieya, dia menitiskan air mata sebaik sahaja lafaz nikah selesai. Ye ahh pengantin mana tak sebak weyh, couple sampai ke jinjang pelamin. Alhamdulillah! Tapi I yang konon gangster ni mana ada tisu, tak gangster ahh bawa tisu weyhh, terpaksalah K.Lieya kesat air mata dia dengan tangan dia. Ye lah nak kasi pinjam selendang I, mahal ok. RM20. So ko kesat ahh guna jari kau tu! Ahahaha! Ingat ya, kalau awak pengapit sila jangan lupa bawa tisu dalam handbag. Banyak banyak banyak. Berguna untuk lap peluh di muka pengantin jugak. Buat pengapitku, Ain Salleh take note ya!!


Tengok! Dah cakap dah I ni tukang sibuk je. Konon pengapit lah duduk sebelah pengantin. Dah lah tu pakai tudung ala-ala Rosmah pakai tudung serupa tak payah pakai. Baget datin.



UPACARA BATAL AIR SEMBAHYANG







Berseri-seri muka pengantin baru kita ni.
WELCOME TO OUR FAMILY, ABANG ZAKEY



Kak Lieya pilih gelang sebagai pelengkap upacara batal air sembahyang ni instead of cincin. Tu kat jari tengah tu cincin merisik, kat jari manis tu cincin tunang. Butterfly jugak, sama macam cincin I. Taste sama you! Arghh tapi butterfly aku lagi cantik ya k.lieya dari ko punya, aku tak kira, aku nak menang gak.


Nak tunjuk gak opah kita yang comeyy ni.

Lepas habis majlis, biasa ahh I kan event manager, buat ahh mesyuarat tingkap. Alang alang dah berkumpul ni kan, jenuh I suruh bapak bapak dengan mak saudara I pakai hitam putih punya attire during my nikah time. Mak sedara on je, bapak sedara ni haaa liat sikit. Tapi takpe skang deme dah setuju. Love u all ahh aunty uncle. Baru ahh muda. Haa siapa siapa nak datang during my nikah time pakai hitam putih je, colour lain tak mo ehh. Nanti time raya kena remind deme lagi sekali. Ahahahah! Over kau aini. Well...


Mesyuarat tingkap





Havoc ok time ni. Tengok tu sampai tangan tangan cekak pinggang semua ada. Semua ni candid by Iqa Joe.



And thanx to my honey bee for being with me 24/7. I love u so much, sugar. Cant wait for our turn this October.


And tahniah again to my cousin sister, Kak Lieya and Abang Zakey. Suka sangat the pelamin and the baju! Jangan lupa hadiah dari Bali untuk aku. Ahahahha! Biar hubungan ni berakhir sampai ke akhir hayat okay?? Haaa hadiah aku tu simpan lek lok dalam almari kaca.

Wednesday, June 8, 2011

Selfish for Future



I have this one situation. One of my dearly friend's mum has pop up this one question to my friend, which of course about marriage. She's in her 25+ but still below 30. Yeah, this will of course put some pressure on her and a lil bit of depressed. She's taken and has been in the relationship for 1 year plus. From what she had told me, her feeling towards her current boyfriend, 'tak adalah sayang sangat'. It means normal. Don't have spark. If broke out pun, will not be a BIG PROBLEM to her.

Ok to make it simple, her mother has asked her about her current relationship and to what my friend has observe from her boyfriend's financial and future plan, she see NOTHING and if she does, it will take a long long time. Bayangkan she's now in 25-30, her mum keep pushing her about married thingy. As a lady, of course she feel unsecured, u know the terms of ANDARTU. Wauu! Dats preety scary peeps. So her mum has this one friend that has this one gentleman in his 25+ but still below 30 that she gave birth too. Meaning his son lah. He wanted to get married and searching for the future wife. The best part is he dont want the dating thingy, if nak dating pun must bring along the parents or siblings. I love that part ok. Bercinta after kahwin is so much fun. He has a very stable financial, great career, a car, a house. Pendek kata, if my friend get married to him, her life will totally change. Dont have to think about money, all of it been provided ok!

But the problem is she's in a relationship. She's stuck with the guilty feeling if she broke up with her boyfriend. But she's keep thinking about her future. What if that? What if this? Must she be selfish to protect her future? Or she should just keep her relationship with her current boyfriend to avoid guilty?What do u guys think?

Tuesday, June 7, 2011

Checklist

NIKAH

Venue
: Ampang, Ipoh (Home Sweet Home)
Date: 28/10/11 (morning)
Time: 10 am *Insyallah*
Color theme: Black & White

1. Hire Makeup Artist => Lily Ah Loy (not yet paid deposit)
2. Baju Nikah (Groom) => To purchase during Raya Sale. Banyak choice
3. Baju Nikah (Bride) => Material bought.
4. Pelamin => D'Anggun Bridal (deposit paid RM500)
5. Menu Majlis Nikah
6. Hire Caterer => Masak sendiri Edited: R&Z Catering
7. Sewa peralatan Edited: Use catering so tak payah sewa
8. Doorgift: None
9. Photographer => Hafizudin from Sukasukaphoto
10. Videographer => Pencerita.tv (deposit paid)
11. Pengapit => Ain Salleh & Nazreen
12. Hulubalang => Syahir, Halim, Efy, Nor & Amin
13. Dayang-dayang => Mira, Rose, Diana, Yna, Zaza, Dottie, Syera
14. Inform family members about the theme => Belah Ibu Done
15. Inai => Opah
16. Khemah => En. Isa


RECEPTION
Venue: TownHall
Date: 28/10/11 (Starry Night)
Time: 8pm till high
Color theme: Pastel Color (Pink, Purple, Cream)
Dress Code: Evening Wear & Pastel Color


1. Makeup Artist - Lily Ah Loy
2. Bersanding Tux
3. Bersanding Dress - sent to tailor
4. Cake Cutting Dress
5. Menu - Butter Rice, Chicken cook with lemon sauce, Black pepper beef, Tauhu sos telur, Mix Vege Edited: Chicken Chop, Spagheti, Macaroni Cheese, Mushroum Soup
6. Hire Caterer
7. Hall - Deposit paid
8. Pelamin - D' Ratu Bridal (deposit paid) Edited: Lawa Bridal, Medan Gopeng
9. HandBouquet - Made by Syera, Zaza, Dottie and Yna
10. Doorgift - Done
11. Audio System
12. Photographer - Hafizuddin from Sukasukaphoto
13. Videographer - Pencerita.tv (deposit paid)
14. Songlist
15. Guest List
16. Bunga Pahar
17. Corsages / Buttoinare
18. Guest Book
19. Invitation Card
20. Wedding Cake - Done
21. Dresses Family Members





RECEPTION
Venue: Taman Seri Berjaya (Apek's House)
Date: 29/10/11 (Sunny Afternoon)
Time: 12pm -4pm
Color theme: Red & Gold (Traditional)
Dress Code: Traditional Attire


1. Makeup Artist - Lily Ah Loy
2. Baju Bersanding (G/B)
3. Pelamin
4. Menu
5. Hire Caterer
6. Kanopi
7. HandBouquet
8. Doorgift - Done
9. Audio System & Karaoke
10. Kompang
11. Bunga Manggar
12. Photographer - Hafizuddin from Sukasukaphoto
13. Videographer - Pencerita.tv (deposit paid)
14. Songlist
15. Guest List
16. Bunga Pahar
17. Corsages / Buttoinare
18. Invitation Card
19. Wedding Cake
20. Baju Kurung / Baju Melayu Family Members

Semua boleh tanda garisan di tengah sekarang

PRE WEDD THEME (I LOVE)







NO! Im not the kind of pre-wedd person love, I'm more into wedding-family friend session. But if I change my plan, I will definitely pick this kind of theme.

.SWEET.PASTEL.VINTAGE.

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...