Posts

Showing posts from August, 2012

Environment Baru

Ingat tak lagi I ada cakap pasal rumah 2 1/2 storey yang dia nak jual RM280K yang I nak beli tu tapi tak jadi sebab mahal sangat? Ok that is the bad news.

The good news is rumah depan yang I nak beli hari tu under auction. Ada uncle cina depan rumah bagitahu. Cepat cepat I search. Harga auction RM182,250 which is under value. Sangat sangat sangat murah untuk rumah tepi dan 2 1/2 tingkat. Sebabkan I ni kerja syarikat hartanah merangkap syarikat penilaian I tahulah berapa harga market value rumah tu. Nak tahu berapa? RM350K. Luasnya pulak 5,145 kaki persegi.

Hari ni lah hari jualan lelong. Semangat semalam suruh ayah buat bank draf 10% semua which is RM18,250/-. Dahlah ayah demam panas 2 hari tu. Kesian ayah. Nasib baik ayah kuat hari ni dah sembuh. Iqalah yang teman ayah pergi mahkamah hari ni. I dengan Iqa pulak tak habis habis berbalas mesej cakap ramai oranglah ada rumah lain kat Chepor murahlah bla bla bla.

Then sampailah masa rumah yang kiterowang target tu. Nak tahu berapa orang …

PART 2 (DEGREE HR)

Hari tu part 1 amik 4 subjek jugak.

PART 1
BEL403 - Language Enrichment (Dr. Othman Ismail)
ECO415 - Economics (Encik Yaacob Anas)
MGT417 - Information technology in Business (Encik Hasman Abdul Manan)
MGT420 - Principles & practice of Management (Dr. 'Ismah Osman)

Semua lulus dan dapat keputusan yang mengejutkan. Alhamdulillah. Tapi still tak puas hati. Part 2 kena belajar sungguh sungguh, buat nota awal awal, fahamkan apa yang diajar dalam kelas. Subjek kegemaran semester 1 mestilah Language Enrichment dan Economy. Walaupun result Economy paling hampeh tapi saya faham apa yang Encik Yaacob ajar. Suka sangat cara dia ajar. Dia suka kaitkan dengan hal ekonomi Malaysia dan dunia sekaligus bertambahlah sikit pengetahuan dalam kepala saya ni. At least bekembanglah sikit cara pemikiran saya yang tak berapa nak kembang ni.


Makanya untuk Part 2 saya ambil 4 subjek juga. Kelas start hujung bulan 9. Uishh tak sabarnya nak pegang buku dan bau buku. ^___^

PART 2
ACC418 - Financial Accou…

Rutin raya

Image
(Ini entri untuk mengingatkan betapa indahnya raya bila adanya opah lagi di dunia ini untuk tatapan diri sendiri. Panjang. Tak perlu baca pun nanti penat ^__^)


RAYA PERTAMA -Berangan jadi Raja dan Permaisuri kejap tu yang pilih warna kuning di 1 Syawal tu-
Sebelum ni rutin HARI RAYA saya adalah balik ke rumah opah di Pusing. Memang itulah rutin setiap tahun. Tahun lepas pernahlah terlepas sekali sebab nak merasa beraya di rumah opah kedai bila dah besar sebab selama ni asyik raya rumah opah Pusing je. Pernahlah raya rumah opah Kedai time kecil kecil. It turns out boring. Rumah opah pusing jugak THE BEST AMONG THE BEST!

Opah Pusing = Opah belah Ibu. Rumah di Pusing.
Opah Kedai = Opah belah Ayah. Rumah di Rapat Setia. Kenapa panggil opah kedai sebab dia dulu buka restoran dan hidup dia 24/7 kat kedai je di situlah munculnya nama opah kedai.

Persepsi saya untuk raya adalah BERJALAN JALAN JALAN DAN BERJALAN KE RUMAH SANAK SAUDARA tak kiralah dekat ke jauh ke janji berjalan. Itulah sebabny…

BE POSITIVE STAY POSITIVE!

Assalamualaikum.

Will be away for this week. Pray for my health please. Me not doing so well. Some of my friends je yang tahu what Im going through right now. No! Its not that I don't want to tell you guys but it just hurt me inside even more. And to avoid my darling awesome friends yang I tahu akan support I no matter what, yang akan bersedih untuk I semua especially Zaza, Syera and etc etc. I don't want that. I want a happy big smile when they see me. When they hunggle minggle with me. Even my mum pun tak tahu sangat benda sebenar. I tak nak dia sedih. I tak nak dia risau. I just bagitahu dia I buat ******* *******.

To my cayang, boleh tak saya nak booking awak for the whole day untuk saya esok??
Mestilah boleh kan walaupun saya tak minta. Terima kasih ambil cuti walaupun kerja berlambak untuk jaga saya. ^__^ Me love you. Me is kuat.

12 Ramadhan

Image
Semacam tak percaya dah 12 hari kita semua berpuasa. 17 hari lagi Syawal bakal menjelma. Wooho!! Tak sabar rasanya nak raya pertama kali dengan my boyfriend ni.


Cubaan pertama Mr. A membuat oreo cheese cake. Alhamdulillah menjadi. Resepi I amik daripada belog Namee Roslan. Semalam baca terus salin terus pergi Billion beli barang. Apek punyalah terkejut mahal gila cheesenya sampai RM11.90. Banyak kali dia cakap, "Kalau tak jadi kek ni siap you! Mahal woo cheese dia sampai RM12. First time I beli cheese ni." sambil dia hancur-hancurkan orea sambil dia gaulkan susu, telur dengan cheese. Tergelak-gelak I. Comel gila tengok dia duduk dekat bar sambil membuat kek. I sebagai ketua chef masak benda lain. I masak ayam masak merah dengan nasi goreng kampung untuk berbuka. I cuma bagi arahan je dekat dia. Dan taraa! Alhamdulillah menjadi. Lepas ni bolehlah kami buat biskut raya pulak.

Pagi tadi sahur masak Udang + Cendawan Masak Lemak Cili Api. Gigih masak sejam tu. Lepas ni kena make…