Thursday, August 30, 2012

Environment Baru

Ingat tak lagi I ada cakap pasal rumah 2 1/2 storey yang dia nak jual RM280K yang I nak beli tu tapi tak jadi sebab mahal sangat? Ok that is the bad news.

The good news is rumah depan yang I nak beli hari tu under auction. Ada uncle cina depan rumah bagitahu. Cepat cepat I search. Harga auction RM182,250 which is under value. Sangat sangat sangat murah untuk rumah tepi dan 2 1/2 tingkat. Sebabkan I ni kerja syarikat hartanah merangkap syarikat penilaian I tahulah berapa harga market value rumah tu. Nak tahu berapa? RM350K. Luasnya pulak 5,145 kaki persegi.

Hari ni lah hari jualan lelong. Semangat semalam suruh ayah buat bank draf 10% semua which is RM18,250/-. Dahlah ayah demam panas 2 hari tu. Kesian ayah. Nasib baik ayah kuat hari ni dah sembuh. Iqalah yang teman ayah pergi mahkamah hari ni. I dengan Iqa pulak tak habis habis berbalas mesej cakap ramai oranglah ada rumah lain kat Chepor murahlah bla bla bla.

Then sampailah masa rumah yang kiterowang target tu. Nak tahu berapa orang bidders?? 15 ORANG BEBEH! 15 ORANG! Ramai gila. Mula-mula ingat dah tak ada chance dah. Ayah tanya nak bid sampai berapa. I cakap bid sampai RM300K sebab rumah tu value dia RM350K. Ayah pun cakap ok. Dahlah dalam 15 orang tu ada 2 je melayu termasuk ayah I dengan 1 India. Majoriti yang lain semua cina. I dalam kepala dah ingat ohh mesti ayah tak dapat sebab cina banyak duit dan I kalau boleh tak nak lebih dari RM300K. Lagipun kalau tak dapat mesti ada sebab. Mesti ada hikmah. Itu je dalam fikiran I. I always think positive.

ALHAMDULILLAH! Ayah dapat bid dengan harga RM238K. Rezeki. Sekarang ni nak apply bank loan je. Harap harap loan lepas.

Yang paling paling tak sabar adik adik kecil I lah sebab dieowang tak pernah ada bilik sendiri. Ini dah ada 5 bilik ni memang sah sah lah sorang satu bilik kan. Iqa dah cop dah bilik kat atas sekali siap nak buat bar lagi. Amboih! Kemain! I pulak tak kisah bilik mana mana pun sebab I pun dah ada rumah sendiri kan balik tidur pun mungkin time raya je tapi katil I tu memang tidak boleh dimiliki oleh sesiapalah kan. So next step is loan application. ^___^


Tuesday, August 28, 2012

PART 2 (DEGREE HR)

Hari tu part 1 amik 4 subjek jugak.

PART 1
BEL403 - Language Enrichment (Dr. Othman Ismail)
ECO415 - Economics (Encik Yaacob Anas)
MGT417 - Information technology in Business (Encik Hasman Abdul Manan)
MGT420 - Principles & practice of Management (Dr. 'Ismah Osman)

Semua lulus dan dapat keputusan yang mengejutkan. Alhamdulillah. Tapi still tak puas hati. Part 2 kena belajar sungguh sungguh, buat nota awal awal, fahamkan apa yang diajar dalam kelas. Subjek kegemaran semester 1 mestilah Language Enrichment dan Economy. Walaupun result Economy paling hampeh tapi saya faham apa yang Encik Yaacob ajar. Suka sangat cara dia ajar. Dia suka kaitkan dengan hal ekonomi Malaysia dan dunia sekaligus bertambahlah sikit pengetahuan dalam kepala saya ni. At least bekembanglah sikit cara pemikiran saya yang tak berapa nak kembang ni.


Makanya untuk Part 2 saya ambil 4 subjek juga. Kelas start hujung bulan 9. Uishh tak sabarnya nak pegang buku dan bau buku. ^___^

PART 2
ACC418 - Financial Accounting (Puan Siti Maznah Mat Aris)
CTU551 - Islam and Asian Civilization
MKT420 - Principles & Practice of Marketing (Dr. 'Ismah Osman)
OPM530 - Intorudtcion To Operations Management (Puan Norina Ahmad Jalil)


HELLO 30/09/12. HELLO SHAH ALAM!

Wednesday, August 22, 2012

Rutin raya

(Ini entri untuk mengingatkan betapa indahnya raya bila adanya opah lagi di dunia ini untuk tatapan diri sendiri. Panjang. Tak perlu baca pun nanti penat ^__^)


RAYA PERTAMA
-Berangan jadi Raja dan Permaisuri kejap tu yang pilih warna kuning di 1 Syawal tu-

Sebelum ni rutin HARI RAYA saya adalah balik ke rumah opah di Pusing. Memang itulah rutin setiap tahun. Tahun lepas pernahlah terlepas sekali sebab nak merasa beraya di rumah opah kedai bila dah besar sebab selama ni asyik raya rumah opah Pusing je. Pernahlah raya rumah opah Kedai time kecil kecil. It turns out boring. Rumah opah pusing jugak THE BEST AMONG THE BEST!

Opah Pusing = Opah belah Ibu. Rumah di Pusing.
Opah Kedai = Opah belah Ayah. Rumah di Rapat Setia. Kenapa panggil opah kedai sebab dia dulu buka restoran dan hidup dia 24/7 kat kedai je di situlah munculnya nama opah kedai.

Persepsi saya untuk raya adalah BERJALAN JALAN JALAN DAN BERJALAN KE RUMAH SANAK SAUDARA tak kiralah dekat ke jauh ke janji berjalan. Itulah sebabnya raya pertama saya terhegeh hegeh jugak nak ikut kakak ipar pergi beraya rumah mak mertua dia walaupun kesihatan sungguh tidak mengizinkan sebab sungguh indah tidak bermakna jika hari raya hanya duduk di rumah sahaja.

Ini cerita raya saya dari kecil hinggalah ke besar. Opah pusing ada 5 orang anak. Paklong, Pakngah, Maklang, Ibu (Makuda) dan Maksu. Maksudnya 2 lelaki 3 perempuan.

Paklong ada 3 anak. Cua, Cadik & Cabang.
Pakngah ada 4 anak, 1 menantu dan 1 cucu. Kak Lia, Lin, Bila, Hazim. Abang Zaki. Ayesha.
Maklang ada 3 anak, 1 menantu dan 1 cucu. Abang Apeh, Nana, Haikal. Fara. Yana.
Ibu (Makuda) ada 4 anak, 1 menantu. Saya (Aini), Eddie, Iqa, Ifa. Apek.
Maksu ada 4 anak. Uni, Cuki, Fatihah, Ijoi.

Semua manusia manusia ni tak pernah lupa untuk menjenguk opah tak kiralah lambat ataupun cepat. Wajib bila hari raya semua mesti balik jejak tanah kat Pusing. Kalau tak balik beraya boleh cop DERHAKA sekarang. =D

Aktiviti malam raya dekat rumah opah Pusing mestilah dengar takbir raya sebab rumah depan surau ohh indahnya, bermain bunga api sampai batuk batuk, sembang kencang gempak gempak kuat kuat macam orang tak ada telinga sampai tengah malam, makcik pakcik sibuk suruh budak muda angkat kerusi letak luar rumah, makcik makcik sibuk di dapur masak macam-macam untuk isi perut budak-budak muda yang macam ada bela hantu dalam perut sebab setiap sejam mesti pergi dapur cari makanan. Lepas tu adalah aktiviti perebutan bilik. Aishh memang meriah. MERIAH SANGAT! Baik malam raya mahupun pagi raya.

Pagi raya lagi meriah sebabnya bilik mandi dengan tandas dahlah ada satu je. Habislah kalau semua orang berkumpul rumah opah mau roboh pintu bilik mandi opah tu. Itupun nasib baiklah tahun lepas dah tukar pergi pintu sliding kalau tidak selama ni pintu bilik air opah pintu zink. Siapa ada lubang lubang lagi maka bila nak mandi mesti risau orang nampak kita bogel bulat. Haa cuba bayangkan kesemua 31 orang nak pakai bilik mandi. Biasanya bagi chance kat orang orang laki sebab diowang nak pergi sembahyang raya. Bukannya timing tak betul tapi sebab gedik bila dah bangun awal gedik nak berehat rehat nak mengulit ngulit dengan selimut.

Lepas je para lelaki alim ulama balik dari sembahyang raya, muka pun dah ada sinar nur kebahagiaan kini tibalah masanya makcik pakcik yakni orang tualah duduk untuk bagi anak anak muda ni bersalaman ada makna. Makna apa lagi kalau bukan makna nak dapat duit raya kan. Riuh rendah waktu ni. Lepas dah salam salam opah mesti bising suruh kutip bunga kat luar sebab nak tabur atas kubur nanti. Aktiviti yang paling dinanti walaupun penatnya memang aishh tak boleh nak cakap sebab bukan penat berdiri ke apa penat sebab panas. Kan best kalau semua rumah sanak saudara pasang aircond lepas tu meja panjang macam dalam istana tu tak payah makan dekat bawah. Payah nak bersimpuh simpuh ni. Amboih! Banyaklah cantik ya Aini ni. Dulu waktu kecil kecil saya dengan Kak Lia konon paling excited nak pergi rumah opah lombong iaitu opah saudara kami sebab best dapat duduk tepi lombong tu.

Okay tutup cerita pasal raya di rumah opah. Hargailah opah anda sementara dia masih hidup. Kami semua tak tahu macam mana suasana hari raya tanpa opah bila dia dah tak ada nanti. Mesti tak seronok macam sekarang. Ayam 9 ekor pun boleh habis dalam masa 24 jam. Kuah laksa pun boleh kering dalam masa 24 jam. Kuah kacang pun boleh habis dalam masa 24 jam. Tak payah tunggu tetamu datang, kami semua dah jadi tetamu. Tiada batas-batas dalam makanan. Tiada catuan. SYIOKK!!

Tahun ni sebagai raya pertama saya menjadi isteri orang, saya balik rumah mak mertua saya di Taman Seri Berjaya. Yang ada hanya adik beradik Apek sahaja sebab Apek tak ada kampung. Atuk nenek semua dah pergi menghadap Ilahi. Suasana memang sedikit berbeza sebab daripada 31 orang jadi 8 orang sahaja. Tapi best sebab tahun ni raya ada suami, ada kakak ipar ada mak mertua ada abang ipar. Tahun ni raya pertama saya tak berapa nak sihat tapi keluarga mertua baik sangat. Tak payah nak tolong apa-apa minta saya rehat je. Pagi raya tak ada aktiviti salam menyalam sampai saya pun lupa nak salam si Apek ni haa. Kihkihkihkih. Sebab mama tak suka nangis nangis di pagi raya. Mungkin terkenangkan arwah abah. Kesian mama. Tak apa, saya faham. Dengar cerita daripada Apek dengan Kak Ida, mama dengan abah memang very the loving couple cuma Allah lebih sayangkan abah maka abah terpaksa pergi dulu. Tapi part paling best tahun ni ada anak sedara paling comel, Tisha. Eeee comel betul budak tu. Mengada-ngada. Pandai posing pulak tu. Tahun depan Tisha dah besar. Dah boleh jalan mesti lagi best.


RAYA KEDUA
-Apek dah rimas nak pakai satu set baju melayu. Aishh tak rayalah kalau tak pakai satu set. Raya kedua ni pakai kaftan. Apek pulak beli baju melayu last minute. Malam raya tu saya paksai dia cari baju melayu hijau. Dahlah pandai tawar menawar. Aish comellah lelaki kalau pandai tawar tawar ni. I like-



OKAY! TAHUN DEPAN RAYA PERTAMA RUMAH OPAH! YAHOOOOO!!

Tuesday, August 7, 2012

BE POSITIVE STAY POSITIVE!

Assalamualaikum.

Will be away for this week. Pray for my health please. Me not doing so well. Some of my friends je yang tahu what Im going through right now. No! Its not that I don't want to tell you guys but it just hurt me inside even more. And to avoid my darling awesome friends yang I tahu akan support I no matter what, yang akan bersedih untuk I semua especially Zaza, Syera and etc etc. I don't want that. I want a happy big smile when they see me. When they hunggle minggle with me. Even my mum pun tak tahu sangat benda sebenar. I tak nak dia sedih. I tak nak dia risau. I just bagitahu dia I buat ******* *******.

To my cayang, boleh tak saya nak booking awak for the whole day untuk saya esok??
Mestilah boleh kan walaupun saya tak minta. Terima kasih ambil cuti walaupun kerja berlambak untuk jaga saya. ^__^ Me love you. Me is kuat.

Wednesday, August 1, 2012

12 Ramadhan

Semacam tak percaya dah 12 hari kita semua berpuasa. 17 hari lagi Syawal bakal menjelma. Wooho!! Tak sabar rasanya nak raya pertama kali dengan my boyfriend ni.


 
Cubaan pertama Mr. A membuat oreo cheese cake. Alhamdulillah menjadi. Resepi I amik daripada belog Namee Roslan. Semalam baca terus salin terus pergi Billion beli barang. Apek punyalah terkejut mahal gila cheesenya sampai RM11.90. Banyak kali dia cakap, "Kalau tak jadi kek ni siap you! Mahal woo cheese dia sampai RM12. First time I beli cheese ni." sambil dia hancur-hancurkan orea sambil dia gaulkan susu, telur dengan cheese. Tergelak-gelak I. Comel gila tengok dia duduk dekat bar sambil membuat kek. I sebagai ketua chef masak benda lain. I masak ayam masak merah dengan nasi goreng kampung untuk berbuka. I cuma bagi arahan je dekat dia. Dan taraa! Alhamdulillah menjadi. Lepas ni bolehlah kami buat biskut raya pulak.


Pagi tadi sahur masak Udang + Cendawan Masak Lemak Cili Api. Gigih masak sejam tu. Lepas ni kena make sure potong bahan siap-siap malam-malam. Nasi memang dah masak siap siap tengah malam. Nak tau Apek cakap apa? "B dah cakap dah!". Ye ah B! Ye ah! Bby kan degil. Kihkihkih.

 CHEF AINEE PRESENT YOU THE UDANG MASAK LEMAK CILI API WITH CENDAWAN. 

Tapi apa semua bahan cendawan ke udang ke semua tak nampak kan? Almaklum ah tak sempat eh nak tayang presentation skill. Dah lambat. Nak habis sahur dah. Alhamdulillah, syukran! syukran! My darling suka sangat. Like suka suka suka sangat sampai dah habis makan pun tak habis habis cakap sedap. Thank you B! Thank you! Maknanya berbaloi ahh I masak sejam. Apek cakap, "Ni cubaan untuk menunaikan semua impian I ke ni? Kalau nak tahu masak lemak cili api pun my feberet selain kari". Hihihihi! Apek cakap macam tu sebab hari tu dia ada cakap dia tak merasa lagi I masakkan ayam masak rendang terus petang tu I masakkan untuk lauk berbuka. ^____^ Saya akan cuba menjadi isteri yang terbaik untuk awak ok cayang selama saya masih hidup. =)


Mari sini nak share RESIPI UDANG MASAK LEMAK CILI PADI WITH CENDAWAN ni. Senang je baq hang.

 
1. Santan
2. 10 Biji Cili Padi
3. 2 Inci Kunyit
4. 2 Batang Serai
5. 10 Ekor Udang
6. Baby Jagung
7. Cendawan
8. 3 Biji Bawang



Blender 3 biji bawang besar, 10 cili padi dan 2 inci kunyit. Dah blender sila tumiskan dalam kuali.

 
Kemudian, masukkan bahan bahan yang ini kecuali cendawan dan udang. Dah nampak menggelegak masukkan udang, cendawan dan santan. Then taraaa jadilah udang masak lemak cili padi sedia terhidang.


P/S: Sorilah kualiti gambar Galaxy Tab memang kureng sikit.

By the way, perkara paling membanggakan lepas kahwin I dah dapat bezakan mana halia mana lengkuas dan mana kunyit. Hoyeahh!! Ingatkan selama ni muka dieowang sama tu yang konpius tu. Now! Oh yeah! Saya dah tahu. Ni lah masalah yang akan dialami oleh anak manja yang maknya tak bagi tolong apa-apa di dapur ya. Hanya tahu makanan siap, duduk dan makan. ^__^

MY FIRST LA SENZA

Hampir sejam jugaklah Apek menunggu kat luar sebab isterinya dok test test the perfect one. REVIEW LINGERIE LA SENZA 1. Best gila 2. Des...