Posts

Showing posts from October, 2011

Love note for the Perjalanan Menjadi Double

Image
He proposed me on a LabourDay. 1st of May last year in Cameron Highlandsand we decided to do a proper engagement ceremony on 5th ofDecember. 7 months after that. From January until October we’ve been planning for the akad nikah, reception for my side and his side. Damn! It was so fun andsometimes it’s really tiring too. Stress will come after the tiredness. Stressof couldn’t make a decision which dress to wear, what is the theme, how muchfood do we have to order and bla bla bla the list go on and on and on.

We opt for black and whitefor the akad nikah, pastel for my reception and gold yellow red for his side.For the akad nikah our guests and families will be wearing black and whitewhile the groom and bride itself will wear grey and a little touch of pink. WhyI choose that theme color? White plus black it will become grey. So we are theanak from the ibu and bapa lah kiranya. Ok what a lame idea. Whatever! I loveit. So our pelamin will be in black and white but our hantaran definitely w…

Inai Kaki

Image
Hari Ahad hari tu I ambil opah I dekat kampung. Semangat dia nak bermalam dekat rumah I awal-awal. Katanya dia dah upah orang tumbuk inai tapi I ni kan degil. I nak pakai malam sebelum nikah tu. Tapi hati mesti ada perasaaan ma, so cakap kat opah, "Kita inai kat kaki ya opah". And then opah pun setuju. Makanya hari Isnin tu I pun merelakan kaki I diinai.

SEBELUM

KETIKA Seksa weyh berinai kat kaki rupanya, nasib baiklah inai kaki awal awal. Tips kalau nak senang inai kat kaki, make sure inai tu tumbuk halus-halus. Lumat-lumat baru dia senang nak lekat. Waktu I pakai inai ni, ada pulak lipas datang okay. Menjerit jerit I. Dah lah tengah malam pulak tu. Habis kena marah dengan ayah dengan adik laki I. Eeee dah orang takut nak buat macam mana, dieowang pulak boleh tengok je. Lepas tu sampai hari ni kena bahan dengan ayah. Tahi! Kesian opahlah, kena tempek balik. Kaki memang sangat susah nak inai. Tambah tambah yang keliling tu. Seksa I kena tidur dengan kaki terangkat.
HASILNYA Tak …

Cincin Paling Kesayangan Hilang. T___T

Image
Huhuhuhu.

Baru je cakap pasal cincin Apek beli guna duit gaji pertama dia lalu melamar I Jumaat lepas. Tengok tengok esoknya cincin tu hilang. Sedih gila sampai sekarang. To be honest, I rela cincin tunang atau cincin risik yang hilang sebab cincin proposed tu sentimental value dia sangat tinggi. Sebahagian duit gaji pertama Apek ada dalam nilai cincin tu.

Tersedar bila dah sampai rumah Apek lepas dah shopping barang barang dengan Future In Law semua. Dalam otak tak terfikir langsung hilang dekat The Store waktu kiterowang main aci kejar tadi. Kalau tak kompem patah balik The Store time tu. Tapi nak buat macam mana, bila dah sampai rumah sendiri which is too late already. The store pun dah tutup so memang tak ada harapan nak dapat balik cincin tu. Semalam nak pergi cari balik tapi Apek sangat bz makanya tak adalah kami pergi mencari.

Dia macam memang dah rancang nak hilang sebab selama ni kalau joging memang takkan pakai cincin, hari tu tiba-tiba joging pakai pulak ketiga-tiga cincin. Pe…

Kahwin Muda Part 2

Ok lewat sehari. Apek dah bagi jawapan semalam tapi ayat dia gula sangat so macam haishh tak nak lah update. Nak simpan sendiri je jawapan tu. Tapi hoishh mana boleh weyh. Kegulaan dia tu harus dikongsi bersama agar korang pun dapat diabetes sikit. Apek reply kat inbox FB. Tak boleh copy paste semua kang habis kang dia celup muka dia dengan minyak hitam. Mana ada laki nak tunjukkan keromantisan dia weyh. So NO NO NO, biar I je tau apa yang dia taip panjang panjang tu. Sikit sikit boleh ah. =))

Ok kenapa dia ambil keputusan nak melamar awek egoistic dia ni di usia yang muda?

Haishh tak boleh nak menaip sebab gula sangat ayat dia.

mmg baru 20an tp saya rela hilang masa 20an tu dari hilang orang yang sentiasa syg saya..kekasih saya mcm umur saya..sekali hilang atau berlalu ia hanya jadi kenangan..<= apek's

Auwww so sweet. Ni jawapan kalau orang lain tanya dia. Jawapan bagi persoalan I lain pulak jawapannya. I list down satu-satu lah ya, senang sikit.

1) I ni punca inspirasi dia. Susah …

Kahwin muda

Kahwin muda? OK! Apa definisi kahwin muda ni? Mungkin boleh dicop kahwin muda kalau kahwin bawah 25 tahun kot. Mungkinlah!

Ramai orang tanya, tak takut ke kahwin muda? Dah bersediakah? Dah ready for commitment kah? Ramai sangat orang tanya sampai malas dah nak jawap. Well, this is my answer.

From that moment Apek proposed me at Cameron Highlands on 1/5/10 and I said YES, gyeahh I dah ready. Kalau tak mesti I cakap, "B! Im so sorry. I think we're too young to get married. I have to say NO! Ohh but no worry I will accept this ring by the way. Ahahahah".

Me & Apek, dua dua baru berumur 22 tahun. Waktu Apek buat decision nak kahwin dengan princess wannabe dia ni, dia baru berumur 21 tahun. Baru habis study. Baru bekerja. Kira macam baru nak memulakan hiduplah. Tak puas lagi nak enjoy duit gaji tu haaa.

SEBABNYA???

Ehh selama hari ni nak kahwin dah pun lagi 2 minggu, I lupa nak tanya KENAPA DIA AMBIL KEPUTUSAN NAK MELAMAR PEREMPUAN CEREWET, EGO DAN DEGIL NI SEDANGKAN DIA BARU …

Wedding Cake..

Dah lama kan tak update pasal wedding kat sini. Well, my B cakap jangan iklankan sangat benda benda kahwin ni walaupun impian sebab nanti orang expect lebih and bila orang expect lebih nanti bila tak ada kat kenduri kita nanti akan menimbulkan kata-kata yang tidak sedap didengar. So here we goes, tak ada apa nak iklan dah. Tak ada menda dapat share.

But, I dah tempah cake kahwin dekat Secret Recipe last Sunday. Berapa tingkat? Alah 2 tingkat je. Biasa-biasa je pun. Chocolate Moist. Fondant. Harga? Ok lah. Tak adalah pricey yang penting kita dah tahu kelazatan dia. Comel je cake dia. Warna soft pink. Tak sabar nak ngap ngap dia. Lepas tu adalah benda nak DIY kat cake tu nanti. Cucuk cucuk je. Dah beli dah pun. >.<


Nasihat..

Image
Siapa nak kahwin jangan tengok belog banyak sangat, jangan google idea sana idea sini, jgn beli magazine pengantin. Nanti semua nak dan ini boleh membawa kepada pembaziran. Ini nasihat saya kepada bakal-bakal pengantin. Bila dah ada yang berkenan stop searching.

NIKAH: Masjid atau rumah

Nak dekat dekat ni tak tahu lah nak nikah kat masjid ke kat rumah. Hati nak sangat nikah dekat rumah sebab nak memudahkan tetamu so that tak payahlah nak pergi masjid then nak patah balik pergi rumah tapi tu lah rumah sempit takut semua orang tak dapat nak masuk dalam rumah nak tengok majlis akad nikah. And then lagi sebelah hati nak sangat nikah dekat masjid sebab masjid besar, selesa, ada microphone.

RUMAH
Kelebihan
. Mudah untuk tetamu tak payah nak patah patah balik pergi masjid then balik rumah
. Boleh duduk dekat pelamin time nikah
. Tok kadi boleh makan kat rumah

Kekurangan
. Tak ada microphone, tak best sebab nanti tak boleh dengar apa tok kadi cakap dekat bakal suami
. Sempit, takut ada orang tak dapat tengok terbentuknya sebuah ikatan suci. Eeewahh kau aini!
. Tak nampak dayang dayang yang cantik melecun dengan hulubalang hulubalang yang kacak lagi gagah


MASJID
Kelebihan
. Besar dan selesa
. Tak panas
. Dayang dayang yang cantik melecun boleh duduk sebelah pengantin perempuan dan hulubala…