Posts

Showing posts from January, 2012

Ze result is.......

Image
POSITIVE

Alhamdulillah.. Ada 2 garisan. Itupun siap berjoging sakan sampai 4 round padang bola. Jalan jauh jauh. Angkat barang berat-berat. Main roller coaster sampai 6x. Baru 5 minggu 2 hari. Patutlah rasa diri gemuk sangat sampai pergi joging nak kuruskan diri rupanya pregnant. Syukran Ya Allah.

Rezeki Allah nak bagi. Alhamdulillah.

Sentiasalah bersangka baik dengan Allah. Semua rezeki ini ketentuan Allah. Kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan. Yang paling penting banyakkan berdoa. Jangan pernah marah dengan Allah. Kenapa itu kenapa macam ni. Kenapa orang dapat kita tak dapat lagi. Tak semestinya dalam bab zuriat. Be it pekerjaan, further study dan macam-macam lagi. Kalau Allah tak bagi kita sekarang mungkin ada hikmahnya. Kalau Allah tarik balik nikmat yang kita beri pun ada hikmahnya. So be positive!

Doakan kandungan saya kuat ya. Due is on 30/9/12 itu pun pelik sebab doktor tanya bila last first day period. Betul ke cara kira macam tu? I thought last day period. Bila dah k…

MAKSUD DI SEBALIK BACAAN SOLAT

Pernah tak kita terfikir apa maksud di sebalik bacaan solat kita?? Mesti pernah kan? Atau tidak pernah?? Macam aku, aku selalu terfikir tapi malas nak mencari. Ada buku tapi malas nak menyelak dan baca. Perasan sibuk dan penat. Tapi mulai hari ni aku tekad. Tekad untuk cuba menghafal agar solat dapat dihayati dengan lebih mendalam. Harapnya misiku ini bukanlah hangat-hangat tahi ayam.

Jom ramai-ramai hafal maksud di sebalik solat agar apa yang kita baca itu kita faham sekaligus ianya akan meresap ke dalam jiwa kita.

Paling terkesan dalam hati saya apabila membaca doa iftitah. AKU HADAPKAN WAJAHKU BAGI TUHAN YANG MENCIPTA LANGIT DAN BUMI. Tapi masih aku kadang kala otakku melayang entah ke mana. Sibuk memikirkan hal duniawi. *istighfar kejap. Aku pasti ini semua kerana aku tidak faham apa yang aku sebutkan dalam setiap bacaanku. Akan ku cuba serapkan maksud ini ke dalam jiwa dan otakku agar solatku lebih khusyuk. AMIN!


Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyakn…

ze drawing

Image
when im bored and i have ze mood i would love to draw something cute. but it wil happen once in a year to see me doing some art.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Something NEW? Something FRESH??

Image
After sometime I gave a hint to my husband, yesterday he bought me a new casing. Im so happy. I love ze new casing. Feel so refreshing no more daki daki kotor kotor dari pink jadi hitam punya casing. Although it's in BLUE but its not a sin to wear my tab in blue shirt instead of pink. But being me of course I wanted a girlie girlie touch so I added a Minnie Mouse ribbon at the earphone plugin. Fully sponsored by Apek. ^_^

Ohh and for the book. We went to Popular Jusco just now with my sista. And he bought himself the Lawak Kampus and bought me ze buku resipi yang sumpah ohsemm gila. MUST PURCHASE!!! I can say its a complete recipe book. Half share by my sista and the other half by Apek. How I love my sista and husband so much. Being so generous to me. =))


AGAIN WHAT CAN I SAY, I AM BLESS WITH MY LIFE!

Ohsem time..

Image
Gong xi gong xi. Raya tahun baru cina hari pertama semangat I pakai warna merah nyahhh. My darling belanja kat Black Canyon nyahh... Malamnya lepak bersama keluarga mertua dekat SSI and kesayangan belanja baju baru untuk tab I. Happy! Happy!

My life is awesome... ^_^

Gundik..

Image
Kenduri kahwin. Melepak bersama maduku yakni gundik Apek bernama Najeerinn hingga ke tengah malam. Bestt!! Lepas tu boleh pulak terserempak dengan kawan lama yang dah jumpa tak bertahun. Makin tinggi weyh minah tu tapi dia cakap aku yang sejak azali ketot./ Cisss!!!

Potluck Taman Botani

Image
Have a wonderful talk with Zaza, Syera, Dila and Ainatun... ^_^

Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia..

Image
Among the song that she sang and wrote, this is the best song EVER produced by her. The video clip ohh la la make me wanna date my husband to Paris France each time I listen and humming the music. She makes me feel like im in the world of fairytale just like Cinderella singing the "If You Keep On Believing Then The Dreams Will Come True".



Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu... Love!

HOTEL?? (Found one)

Image
This is ze Cello Hotel. RM46/- per night. Cantik dan murah dan dekat dengan semua main attraction in Patong, Phuket tapi sayangnya tak ada rezeki baru nak book dah habis. T___T


Lepas tu cari punya cari punya cari hotel yang semurah ini dah tak ada dah. Paling murah ialah


Relax Guest House
Tak secantik Cello Hotel dan harga pun mahal sikit. RM58/-. Tapi dah book dah guesthouse ni sebab just nak tempat untuk tidur je. Malam malam kiterowang jalan. Pagi petang siang malam jalan jalan jalan so rasa membazir kalau sewa hotel mahal-mahal. Total semua sekali RM230/- untuk 3 hari. Ok lah kan. Not bad. Plus dia lagi dekat dengan Junglecylon, Bangla Road semua. Dalam pekan Patong lah kiranya.

Ada 2 kekecewaan dekat sini.
1) Tak ada rezeki nak dapat hotel murah lagi cantik
2) Flight bertolak pukul 8.40 malam. Bayangkan sampai sana dah pukul berapa. I pun tak pasti sama ada memang AirAsia hari tu dia ada promo tang malam je ke ataupun I yang gatal tangan pergi pilih flight malam. Aini! Aini! Dah rugi s…

Hotel in PHUKET?

Image
Busy searching for hotel in Phuket for our 4th month anniversary honeymoon.
Our Cello Hotel fully booked which make my face from ^_^ to T_T.
Whatever it is, my mums in law add a number to her age today. Cake & Hadiah please!!
This search activity will be continue tomorrow.

ALLAH SELAMATKAN KAMU,
ALLAH SELAMATKAN KAMU,
ALLAH SELAMATKAN MAMAKU SANAH
ALLAH SELAMATKAN KAMU!!
HEPI BDAY TO THE BEST MUMS IN LAW IN THE WORLD!
MUAH!MUAH!

LUNCH : KARI IKAN

Image
Curry Fish for my darling husband yesterday. His favorite dish and I managed to cook for him after 2 months ++ I've been a wife to him. After a while, my mum give me the chance for me to show my skills. All this while, my mum will cook for ze family but yesterday HELLO! IM THE CHEF!

Blogger-droid

Image
Testing! testing! Baru je install application bloggee droid ni setelah menggunakan tab selama 6bulan. Hebat kan?
Aktiviti hari ni membuncit dan menyeksakan perut dengan makan.melebihi had yanh sepatutnya dah rupa pregnant anak kembar 10.
Tengah hari lunch dekat pakeeza dengan ofis mate. Kira macam annual lunch lah. Malamnya jumpa Kak Hana yang sangat comel sembang lama lama sampai rasa jumpa 2jam tu tak cukup. Reason mula mula nak teman dia yang kepingin nak makan ayam penyet dah rupa mengidam ke apa padahal aku yang melantak lebih. MAHAL GILA AYAM PENYET WEYHH! 2 orang RM40 RM30. Seriously ayam penyet weyh? Dah lah penyek, mahal. Nasib baik bukan duit aku yang keluar.
Nak balik tu baru teringat nak tangkap gambar dengan akak comel. Bukan senang tahu bukan senang nak tangkap gambar dengan akak comel ni. Mula mula snap perghh bapak besar badan aku. Ilusi semua tu. Ilusi! Maka penyelesaian terbaik adalah menyorokkan sebelah badan di sebelah badan orang yang lagi besar dari kita dan menja…

Nasyid "Makna Dalam Solat"

Terfikir.. Ada tak lagu nasyid yang liriknya menyebut tentang makna bacaan di dalam solat. Senang sikit nak menghafal. Seallu sangat terfikir apalah aku baca hari hari bila aku solat ni haaa. Tak best bila baca sesuatu tapi tak faham apa maksudnya. Sekadar menghafaz. Bila dibuka buku nak tengok apa maksudnya time tu je ingat lepas tu lupa balik. Mungkin dengan adanya lagu, lagi mudah kita menghafaz apa maksud di sebalik bacaan solat kita agar solat kita lebih khusyuk dan bermakna. Macam lagu Raihan 25 rasul tu.

Pabila Putera Hang Tuah bertemu Puteri Gunung Ledangnya..

Image
Hafiz dah email beberapa gambar untuk diapprove untuk lekat masuk stroybook pukul 1 pagi hari Sabtu baru-baru ni. Punya gigih bersengkang mata tunggu file tu download sebab gila teruja nak tengok padahal pukul 6 pagi tu dah kena bangun nak bertolak pergi Shah Alam. Secara logiknya kena tidur awal lah kan? Bila dah tengok, perghh memang cantik Hafiz susun. Cantik! Cantik! Cantik! Part paling Apek dengan I tunggu ialah bertandang part sebab dapat tengok 2 ketul je gambar. Makanya bila dpat tengok gambar gambar time bertandang perghh teruja gila. Paling I suka the color of our attire. Kuning!! Memang terasa macam raja sehari you. Here I attach some of the photo yang paling I suka.
1, 2, 3! ACTION!!









Terima kasih Dottie & Nazrin. Ada dengan kami dari sebelum majlis sampai habis majlis. Appreciate sangat dua manusia ni. Akan dikenang jasanya sampai bila-bila. Buat Faris, Faisal & Mira terima kasih sangat sebab teman photoshoot kat luar walaupun korang semua bergembira sakan dengan men…

Hobi baru kami : TRAVEL!

Image
Yeah! Sejak dah kahwin ni rasa nak travel satu dunia. Amboihh melampau! Dan memandangkan keputusan untuk tidak tergesa-gesa mahupun terburu-buru untuk membeli rumah telah disepakatkan makanya hati sangat penuh bunga-bunga. Give us a break for at least 2 years.

Untuk pengetahuan manusia sejagat, I sangat sangat sangat suka baca Personal Money. Its a magazine. A magazine on managing your finances. Magazine ni memang best sangat. Tapi I tak beli. I pinjam boss I punya. Jimat RM10. Haaa tengok bijak tak? Bijak tak? Tu lah kena baca Personal Money kalau nak bijak. ^_^

Bulan ni punya edisi memang superb best. Banyak nasihat about financial. Bab paling I suka macam mana nak manage duit kita. Dan yang paling paling I suka semestinya bab 'Personally Speaking' sebabnya dia bagi tips travel. So I menaip ni untuk nak share dengan korang ahh kat mana nak beli tiket murah, hotel murah, car rental lagi. Plus untuk diri sendiri jugak. Ye lah cakap hobi baru travel kan. Credit to Personal Money.…

Nasihat dari orang yang lebih tua..

Image
Ni pasal rumah. Dulu dalam dilema. Kemudian dalam dilema sekali lagi. Asyik dalam dilema je antara nak atau tak nak. Baru je tadi terima nasihat dari serorang insan yang memang nasihatnya sangat berguna. Melalui pengalamannya.

Beliau dapat agak kenapa I nak beli rumah. YES! Untuk keselesaan. Benar! Benar seribu kali benar apa yang dijangkanya sebab dia pun sama sewaktu muda dahulu. Beli semi-d untuk keselesaan. Ambil loan maximum.

Rumah 3 tingkat? Corner lot?

Seriously Ainee?

Awak baru berumur 22 23 tahun wahai Nuraini dan Muhammad Amirul Syafiq. You're too young to be tide into this financial burden. Enjoy every second of your life. Travel here and there, buy whatever you want. Then you can think about purchasing a BIG house. This is call life. We do plan but plan wisely. Don't make yourself stress. Life is all about freedom. Start with something small.

Memang cakap nak rumah 3 tingkat sebab nak selesa. Nak ramai anak. Memang nak duduk situ sampai waktu tua. Rumah sekarang murah n…