Tuesday, January 31, 2012

Ze result is.......


POSITIVE

Alhamdulillah.. Ada 2 garisan. Itupun siap berjoging sakan sampai 4 round padang bola. Jalan jauh jauh. Angkat barang berat-berat. Main roller coaster sampai 6x. Baru 5 minggu 2 hari. Patutlah rasa diri gemuk sangat sampai pergi joging nak kuruskan diri rupanya pregnant. Syukran Ya Allah.

Rezeki Allah nak bagi. Alhamdulillah.

Sentiasalah bersangka baik dengan Allah. Semua rezeki ini ketentuan Allah. Kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan. Yang paling penting banyakkan berdoa. Jangan pernah marah dengan Allah. Kenapa itu kenapa macam ni. Kenapa orang dapat kita tak dapat lagi. Tak semestinya dalam bab zuriat. Be it pekerjaan, further study dan macam-macam lagi. Kalau Allah tak bagi kita sekarang mungkin ada hikmahnya. Kalau Allah tarik balik nikmat yang kita beri pun ada hikmahnya. So be positive!

Doakan kandungan saya kuat ya. Due is on 30/9/12 itu pun pelik sebab doktor tanya bila last first day period. Betul ke cara kira macam tu? I thought last day period. Bila dah kompem keputusan terus announce dekat FB sebab tak nak nanti ada kawan yang tahu ada kawan yang tak tahu so untuk menjadi adil saya post je senang cerita.

Apek dah semangat nak pi beli susu untuk saya lah. Beli seluarlah. Beli kurmalah. Beli CD lah. Beli buku lah. Amboi! Bila pregnant lagi dimanjakan bak kata Fezal, "Apek konon nak jadi the next Aaron Aziz". Ehh Fezal, he is much much romantic than Aaron Aziz tau kalau ko nak tau. Hihihihi!

Ok lah Assalamualaikum..

Monday, January 30, 2012

MAKSUD DI SEBALIK BACAAN SOLAT

Pernah tak kita terfikir apa maksud di sebalik bacaan solat kita?? Mesti pernah kan? Atau tidak pernah?? Macam aku, aku selalu terfikir tapi malas nak mencari. Ada buku tapi malas nak menyelak dan baca. Perasan sibuk dan penat. Tapi mulai hari ni aku tekad. Tekad untuk cuba menghafal agar solat dapat dihayati dengan lebih mendalam. Harapnya misiku ini bukanlah hangat-hangat tahi ayam.

Jom ramai-ramai hafal maksud di sebalik solat agar apa yang kita baca itu kita faham sekaligus ianya akan meresap ke dalam jiwa kita.

Paling terkesan dalam hati saya apabila membaca doa iftitah. AKU HADAPKAN WAJAHKU BAGI TUHAN YANG MENCIPTA LANGIT DAN BUMI. Tapi masih aku kadang kala otakku melayang entah ke mana. Sibuk memikirkan hal duniawi. *istighfar kejap. Aku pasti ini semua kerana aku tidak faham apa yang aku sebutkan dalam setiap bacaanku. Akan ku cuba serapkan maksud ini ke dalam jiwa dan otakku agar solatku lebih khusyuk. AMIN!


Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah untuk Allah Tuhan sekalian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.


Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkau yang kami sembah dan hanya Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.


Bacaan ketika rukuk
Maha suci Tuhanku yang maha mulia dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.


Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.


Bacaan ketika sujud
Maha suci Tuhanku yang Maha Tinggi dan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah aku, rahmatilah aku, kayakan aku, angkatlah darjatku, rezekikan aku, berilah aku hidayah, sihatkanlah aku dan maafkanlah aku.


Bacaan ketika tahiyat awal
Segala ucapan penghormatan,segala kurnia, segala ucapan pengagungan dan pujian hanyalah milik Allah.
Semua perlindungan dan pemeliharaan untukmu, wahai Nabi, begitu pula rahmat Allah dan segenap kurniaNya.
Semua perlindungan dan pemeliharaan semoga diberikan kepada kami dan hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.


Tambahan untuk tahiyat akhir
Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya.
Berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.
Sebagaimana Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.


Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahteralah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau pimpin.
Berkatilah untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku dari segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan dan tidak sesiapa pun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan taubat pada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.


Sama-sama kita perbaiki diri. Jika ada salah silapku harapnya ditegur, jangan biarkan aku terus hanyut dibuai mimpi indah dunia sementara ini.

Friday, January 27, 2012

ze drawing


when im bored and i have ze mood i would love to draw something cute. but it wil happen once in a year to see me doing some art.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, January 24, 2012

Something NEW? Something FRESH??




After sometime I gave a hint to my husband, yesterday he bought me a new casing. Im so happy. I love ze new casing. Feel so refreshing no more daki daki kotor kotor dari pink jadi hitam punya casing. Although it's in BLUE but its not a sin to wear my tab in blue shirt instead of pink. But being me of course I wanted a girlie girlie touch so I added a Minnie Mouse ribbon at the earphone plugin. Fully sponsored by Apek. ^_^

Ohh and for the book. We went to Popular Jusco just now with my sista. And he bought himself the Lawak Kampus and bought me ze buku resipi yang sumpah ohsemm gila. MUST PURCHASE!!! I can say its a complete recipe book. Half share by my sista and the other half by Apek. How I love my sista and husband so much. Being so generous to me. =))


AGAIN WHAT CAN I SAY, I AM BLESS WITH MY LIFE!

Monday, January 23, 2012

Ohsem time..









Gong xi gong xi. Raya tahun baru cina hari pertama semangat I pakai warna merah nyahhh. My darling belanja kat Black Canyon nyahh... Malamnya lepak bersama keluarga mertua dekat SSI and kesayangan belanja baju baru untuk tab I. Happy! Happy!

My life is awesome... ^_^

Sunday, January 22, 2012

Gundik..








Kenduri kahwin. Melepak bersama maduku yakni gundik Apek bernama Najeerinn hingga ke tengah malam. Bestt!! Lepas tu boleh pulak terserempak dengan kawan lama yang dah jumpa tak bertahun. Makin tinggi weyh minah tu tapi dia cakap aku yang sejak azali ketot./ Cisss!!!

Thursday, January 19, 2012

Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia..

Among the song that she sang and wrote, this is the best song EVER produced by her. The video clip ohh la la make me wanna date my husband to Paris France each time I listen and humming the music. She makes me feel like im in the world of fairytale just like Cinderella singing the "If You Keep On Believing Then The Dreams Will Come True".



Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu... Love!

Wednesday, January 18, 2012

HOTEL?? (Found one)


This is ze Cello Hotel. RM46/- per night. Cantik dan murah dan dekat dengan semua main attraction in Patong, Phuket tapi sayangnya tak ada rezeki baru nak book dah habis. T___T


Lepas tu cari punya cari punya cari hotel yang semurah ini dah tak ada dah. Paling murah ialah


Relax Guest House
Tak secantik Cello Hotel dan harga pun mahal sikit. RM58/-. Tapi dah book dah guesthouse ni sebab just nak tempat untuk tidur je. Malam malam kiterowang jalan. Pagi petang siang malam jalan jalan jalan so rasa membazir kalau sewa hotel mahal-mahal. Total semua sekali RM230/- untuk 3 hari. Ok lah kan. Not bad. Plus dia lagi dekat dengan Junglecylon, Bangla Road semua. Dalam pekan Patong lah kiranya.

Ada 2 kekecewaan dekat sini.
1) Tak ada rezeki nak dapat hotel murah lagi cantik
2) Flight bertolak pukul 8.40 malam. Bayangkan sampai sana dah pukul berapa. I pun tak pasti sama ada memang AirAsia hari tu dia ada promo tang malam je ke ataupun I yang gatal tangan pergi pilih flight malam. Aini! Aini! Dah rugi satu hari.

Apa-apa pun tak sabarnya nak pergi. Lagi sebulan je. Hoyeahhh!


P/S: Buat bekas sahabatku yang telah memutuskan persahabatan kita tahniah saya ucapkan. Jangan ikutkan perasaan, jangan berpewatakan macam budak-budak lagi. Awak dah 23. Be matured sikit boleh? Cakap nak jadi politician. Anyway Im sorry for nothing. Have a blast in your life. Jangan jadi FOREVER ALONE macam zaman sekolah dulu kalau tidak nanti saya jadi kesian lalu cakap sori banyak banyak kat awak so dat awak tak rasa lonely. Yeah! I am born to be a robot. No feeling. I just don't care how much I've hurt in the end I will always be the forgiver. Sucikan hati bersihkan hati then you will feel much much better.^_^

Tuesday, January 17, 2012

Hotel in PHUKET?



Busy searching for hotel in Phuket for our 4th month anniversary honeymoon.
Our Cello Hotel fully booked which make my face from ^_^ to T_T.
Whatever it is, my mums in law add a number to her age today. Cake & Hadiah please!!
This search activity will be continue tomorrow.

ALLAH SELAMATKAN KAMU,
ALLAH SELAMATKAN KAMU,
ALLAH SELAMATKAN MAMAKU SANAH
ALLAH SELAMATKAN KAMU!!
HEPI BDAY TO THE BEST MUMS IN LAW IN THE WORLD!
MUAH!MUAH!

Monday, January 16, 2012

LUNCH : KARI IKAN


Curry Fish for my darling husband yesterday. His favorite dish and I managed to cook for him after 2 months ++ I've been a wife to him. After a while, my mum give me the chance for me to show my skills. All this while, my mum will cook for ze family but yesterday HELLO! IM THE CHEF!

Thursday, January 12, 2012

Blogger-droid

Testing! testing! Baru je install application bloggee droid ni setelah menggunakan tab selama 6bulan. Hebat kan?


Aktiviti hari ni membuncit dan menyeksakan perut dengan makan.melebihi had yanh sepatutnya dah rupa pregnant anak kembar 10.


Tengah hari lunch dekat pakeeza dengan ofis mate. Kira macam annual lunch lah. Malamnya jumpa Kak Hana yang sangat comel sembang lama lama sampai rasa jumpa 2jam tu tak cukup. Reason mula mula nak teman dia yang kepingin nak makan ayam penyet dah rupa mengidam ke apa padahal aku yang melantak lebih. MAHAL GILA AYAM PENYET WEYHH! 2 orang RM40 RM30. Seriously ayam penyet weyh? Dah lah penyek, mahal. Nasib baik bukan duit aku yang keluar.


Nak balik tu baru teringat nak tangkap gambar dengan akak comel. Bukan senang tahu bukan senang nak tangkap gambar dengan akak comel ni. Mula mula snap perghh bapak besar badan aku. Ilusi semua tu. Ilusi! Maka penyelesaian terbaik adalah menyorokkan sebelah badan di sebelah badan orang yang lagi besar dari kita dan menjadikan dia titik fokus.


MY STOMACH IS HAPPY TODAY!!


Published with Blogger-droid v2.0.3

Nasyid "Makna Dalam Solat"

Terfikir.. Ada tak lagu nasyid yang liriknya menyebut tentang makna bacaan di dalam solat. Senang sikit nak menghafal. Seallu sangat terfikir apalah aku baca hari hari bila aku solat ni haaa. Tak best bila baca sesuatu tapi tak faham apa maksudnya. Sekadar menghafaz. Bila dibuka buku nak tengok apa maksudnya time tu je ingat lepas tu lupa balik. Mungkin dengan adanya lagu, lagi mudah kita menghafaz apa maksud di sebalik bacaan solat kita agar solat kita lebih khusyuk dan bermakna. Macam lagu Raihan 25 rasul tu.

Tuesday, January 10, 2012

Pabila Putera Hang Tuah bertemu Puteri Gunung Ledangnya..

Hafiz dah email beberapa gambar untuk diapprove untuk lekat masuk stroybook pukul 1 pagi hari Sabtu baru-baru ni. Punya gigih bersengkang mata tunggu file tu download sebab gila teruja nak tengok padahal pukul 6 pagi tu dah kena bangun nak bertolak pergi Shah Alam. Secara logiknya kena tidur awal lah kan? Bila dah tengok, perghh memang cantik Hafiz susun. Cantik! Cantik! Cantik! Part paling Apek dengan I tunggu ialah bertandang part sebab dapat tengok 2 ketul je gambar. Makanya bila dpat tengok gambar gambar time bertandang perghh teruja gila. Paling I suka the color of our attire. Kuning!! Memang terasa macam raja sehari you. Here I attach some of the photo yang paling I suka.
1, 2, 3! ACTION!!









Terima kasih Dottie & Nazrin. Ada dengan kami dari sebelum majlis sampai habis majlis. Appreciate sangat dua manusia ni. Akan dikenang jasanya sampai bila-bila. Buat Faris, Faisal & Mira terima kasih sangat sebab teman photoshoot kat luar walaupun korang semua bergembira sakan dengan menaiki bot untuk ke pulau di seberang lalu meninggalkan Putera Hang Tuah & Puteri Gunung Ledang berasmara dengan lensa kamera. Ohh dan terima kasih juga kepada Hafiz untuk gambar-gambar yang cantik ini. ^_^


TAMMAT!!

Thursday, January 5, 2012

Hobi baru kami : TRAVEL!

Yeah! Sejak dah kahwin ni rasa nak travel satu dunia. Amboihh melampau! Dan memandangkan keputusan untuk tidak tergesa-gesa mahupun terburu-buru untuk membeli rumah telah disepakatkan makanya hati sangat penuh bunga-bunga. Give us a break for at least 2 years.

Untuk pengetahuan manusia sejagat, I sangat sangat sangat suka baca Personal Money. Its a magazine. A magazine on managing your finances. Magazine ni memang best sangat. Tapi I tak beli. I pinjam boss I punya. Jimat RM10. Haaa tengok bijak tak? Bijak tak? Tu lah kena baca Personal Money kalau nak bijak. ^_^

Bulan ni punya edisi memang superb best. Banyak nasihat about financial. Bab paling I suka macam mana nak manage duit kita. Dan yang paling paling I suka semestinya bab 'Personally Speaking' sebabnya dia bagi tips travel. So I menaip ni untuk nak share dengan korang ahh kat mana nak beli tiket murah, hotel murah, car rental lagi. Plus untuk diri sendiri jugak. Ye lah cakap hobi baru travel kan. Credit to Personal Money. ^_^

Mind me to type it in English. Ecececehhh!

First, u can browse thru kayak.com. Its search engine is fast and there are filters that allow you to specify a combination of prices. I have browse through it and I can said its a great website. Me myself have choose ze hotel that Apek & I going to stay for our 4th monthly anniversary to Phuket, Thailand. To be honest, I can't wait to go there for the second time. The most exciting part is I'll be going there with my husband. Hugs & cuddles.

Ok, back to the topic. After u have selected ze flights from kayak.com, go to the individual airline's website to check for other deals and bookings. AirAsia, Jetstar, Tiger Airways and Fireflyz will usually have on-going deals. If you sign up on their websites or become a fan of their Facebook page, you will be inundated with special promotions and discounted fares.

AirAsia Fabolous Fly Day - Friday (11am-11pm)
Jetstar's Fare Frenzy - Friday (2pm - 4pm)
MAS Get-The-Deal - for local destinations and Asean countries
KLM - for Jakarta
Qatar Airways - Bangkok

To find a best seats on a particular flight, use seatguru.com. Just select the airline and enter the flight number and SeatGuru will provide a detailed plan, recommending "good" seats and identifying "poor" seats. Nama pun seatguru kan.

Once you have find the flights, please evaluate ze hotels. Read the guest reviews. Definitely it will help you in making a decisions. One of the best site is www.tripadvisor.com. I bet all of you have heard this website right? Similar sites include Oyster.com or Travelpost.com but they are more US and Europe-centric.

To find deals on hotels, you can visit agoda.com, asiaroom.com or hotelclub.com/visa. These sites offer online deals and reviews but require upfront or full payment to confirm bookings. Agoda consolidates guest reviews and generates hotel ratings and rankings. Agoda also provides a best guarantee, which means that if you find better rate(s) elsewhere Agoda will match or top it.

Asiaroom is similar to Agoda in all respects except that ut allows you up to 14 days to give notice of cancellation. If you fail to do so, you will only be charged for the first night's stay.

When comparing prices, always check this important notes.
1) Quoted per room or per pax
2) Breakfast is included or not
3) Look out for service fees and tazes


Some offers may appear attractive initially but that is because other charges have yet to be included. If you are looking for last-minute travel deals, it is possible to find bargain prices in latestay.com or lastminute.com.

Before planning a holiday, please make some research first about the place you're going to visit. Besides going into the individual website, you can use www.wikitravel.org to read up on country's history, geography, culture, climate and people. It provides tips on the weather, transport, places, food and accommodation. If you're travelling around Asia, head up to www.thingsasian.com, where travels share their travel encounters or experiences. You can discover a must-visit restaurant or place that otherwise we have missed.

Not to miss, you can visit www.travel.nytimes.com which has individual travel, guides to cities all over the world. Travel experiences published on ze website make interesting reading and there is feedback from readers on the best places to stay and eat. Another blog that is useful for travellers is www.travelblog.org.


Ok here is the summary
1) Go to kayak.com to book a flight ticket. Compare with the personal website of AirAsia, Qatars, MAS & etc. Look for the promotion.
2)If beria nak seat paling best padahal macam semua seat pun sama je then you can go to seatguru.com
3) Search for the hotels you're going to stay. Kayak.com, agoda.com, asiaroom.com or hotelclub.com/visa can help you in this. And don't forget to read the reviews at www.tripadvisor.com, Oyster.com, and Travelpost.com check for the hidden charges.
4) Make a research about the place you're going to visit especially the must visit place & food. Go to www.wikitravel.org, www.thingsasian.com, www.travel.nytimes.com

I hope this entry helps you because it really helps me a lot.


This 2 places is the most I dream to visit with my soulmate.

HAPPY TRAVELLING PEOPLE! LETS TRAVEL!

Wednesday, January 4, 2012

Nasihat dari orang yang lebih tua..



Ni pasal rumah. Dulu dalam dilema. Kemudian dalam dilema sekali lagi. Asyik dalam dilema je antara nak atau tak nak. Baru je tadi terima nasihat dari serorang insan yang memang nasihatnya sangat berguna. Melalui pengalamannya.

Beliau dapat agak kenapa I nak beli rumah. YES! Untuk keselesaan. Benar! Benar seribu kali benar apa yang dijangkanya sebab dia pun sama sewaktu muda dahulu. Beli semi-d untuk keselesaan. Ambil loan maximum.

Rumah 3 tingkat? Corner lot?

Seriously Ainee?

Awak baru berumur 22 23 tahun wahai Nuraini dan Muhammad Amirul Syafiq. You're too young to be tide into this financial burden. Enjoy every second of your life. Travel here and there, buy whatever you want. Then you can think about purchasing a BIG house. This is call life. We do plan but plan wisely. Don't make yourself stress. Life is all about freedom. Start with something small.

Memang cakap nak rumah 3 tingkat sebab nak selesa. Nak ramai anak. Memang nak duduk situ sampai waktu tua. Rumah sekarang murah nanti tunggu punya tunggu rumah pun dah makin mahal. Itulah pemikiran I sekarang. Tapi cuba fikir kalau kita fikir macam tu bila kita nak merasa duit gaji kita sepenuhnya? Dah penat hari tu kumpul duit nak kahwin ni nak kena bayar rumah pulak lepas tu ada anak pulak dan anak semakin bertambah. Hoyeahh! Tak ada life dah lepas kahwin. Tak remaja ahh weyh! Kami masih remaja. Masih 22 23. Kawan-kawan pun banyak yang masih belajar lagi. Lek lek lu.

So the final decision is JUST GO WITH THE FLOW. REZEKI TU ALLAH YANG TENTUKAN, NO NEED TO RUSH!

Ok boleh tarik nafas lega dan tak nak bercakap pasal rumah dah. Tahu tak lega dia macam mana? NIKMAT! Ok book flight to Paris now. Ahahhahah!

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...