Thursday, January 29, 2015

Keracunan Makanan

Jangan buat main woooo keracunan makanan. Pertama kali I dengan Amirul kena. Umur 26 tahun kena keracunan makanan. Oh my!! Seksa gila.

1. Urat badan semua rasa lemah sangat
2. Cirit-birit (ni Amirul je kena. Nasib baik)
3. Minum je muntah. Makan je muntah. Muntah sampai benda kuning yang pahit tu tau. Sampai perut tak tinggal apa
4. Badan rasa dedar je nak demam

Up status kat facebook. Semua orang risau. Semua suruh pergi klinik. Belum lagi ibuku sayang lagi. Dia punya risau tu macam setiap jam dia nak telefon.

Kakak sedara kami doktor cakap tak payah pergi klinik. Dia akan sembuh sendiri. Sebab cirit birit tu dia nak keluarkan toksik dalam badan kita.

Apa yang kami buat untuk sembuhkan keracunan makanan ni ialah:-
1. Rehat banyak-banyak. Baring je.
2. Minum air sip sikit-sikit.
3. Minum 100plus atau apa apa air isotonik and yakult (no vitagen).
4. Pakai stokin kat kaki bagi elak angin masuk.
5. Minum air kopi pekat.

The next day alhamdulillah kami dah okay sepenuhnya. Tapi for me pengalaman perit muntah-muntah dan tak lalu nak makan waktu I pregnant 3-5 bulan tu lagi teruk dari keracunan makanan ni. So keracunan makanan ni masih lagi boleh handle. Amirul je lah susah nak handle sikit sebab dia tak pernah kena kan.

Katanya ni Allah nak tunjuk kat dia, "sayang pregnang ni sakit kat belikat, lenguh, kaki kebas". Alahaiii so sweet. Macamlah dia tak jaga kita elok-elok kata macam tu. Geget kang!!! He is such a wonderful husband.

GARANG MACAM SINGA, MANIS MACAM GULA.

okay itu je lah tips untuk ubat keracunan makanan secara semulajadilah sangat kononnya.

:)

1 comment:

Afiqah Azmee said...

alhamdulillah ainee tak apa2! fiqa dulu masa preggy sampai kena masuk air 2 botol sbb demam, gila risau T__T