Monday, May 9, 2011

THE SOLEMINZATION THEME

Hai hai everyone. So keputusan muktamad untuk theme nikah ialah KELABU.

WHY KELABU/GREY?

Sebab entahlah, macam best je kelabu. Mula mula dekat belah Apek nak pakai baju warna kelabu but then we decide to change it to red sebabnya warna merah combine dengan warna emas boleh menampakkan ciri-ciri klasik + ekslusif. Lagipun kan ke belah Apek I nak buat ala-ala tradisional gitu kan? Nak pakai kebaya songket tabur. Class nyah!!

Bila dah decide nak pakai warna kelabu, terus perah otak tanya Apek tanya bridesmaid warna apa yang sesuai dengan dayang-dayangku sebab idea nak suruh pakai biru tu macam tak best pulak. Tak sesuai. Mula mula nak pilih pink kena reject lepas tu pilih warna kuning pun kena reject last-last Apek came with the idea of putih. Sebabnya hulubalang-hulubalang semua kan ke pakai baju melayu hitam kan so hitam + putih memang cantik lah. Sesuai gitu. Lagipun hitam + putih= kelabu. Best gila kan idea Apek? So dah start suruh dayang-dayang cari baju yang menepati citarasa dieowang and make sure warnanya putih bersih okay. Jangan pakai cream sudah. PUTIH!

Semalam dah beli dah kain warna grey. Tak beli satin sebab satin too common (ayat!!). Kiterowang beli satu jenis kain tu kalau tak silap wool. Sejuk kainnya. And I yang suka effect flowy flowy ni of course ahh macam wajib beli chiffon. So kain untuk nikah settle, tinggal nak cari tempat nak jahit baju kurung moden and baju melayu plus pandai jahit beads yang super lawa punya.

So I dah sketch my own version of solemnization dress and it combines this 3 things untuk bahagian top.





And this one untuk bahagian kain. Sumpah suka ok flowy flowy ni.


Insyallah kalau semuanya berjalan dengan lancar dan upahnya pun tak cecah riban. Biasalah kita hanya merancang, tuhan yang menentukan. Buatnya orang tu dah tak terima tempahan ke apa ke kan lepas tu entah entah duit I tak cukup ke kan, haa macam mana? Macam mana? Kain semua dah beli. Takpe, rezeki tu ada di mana-mana. Betul tak?

Actually nak beli yang ada ton warna macam ni tapi sad to said my fiance tak bagi. ;((


So, doakan everything can be as what I imagined. ^V^

8 comments:

Huda Luna said...

insyaAllah impian ko akan tercapai

cantik kot kelabu

zaza. said...

makcik. memang class nyahh kau haritu nanti! Gerenti! Wehh wehh .confem putih ni? I nak pegi beli kain nak tempah dah ni. Mana tempat best nak tempah ? yang bole ikut my taste?

Emira Darmia said...

jgn lupe bagi akak kad kahwin ok

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

i pun suka gila flowy2.. pergh mesti outcome die mengancam gila!!!!! tak sabar nak tengok.

Ainee Cumi said...

HUDA: Tu lah tapi kelabu ni mcam gelap sikit. Tapi nak buat mcm mana, dah terbeli

Ainee Cumi said...

ZAZA: Hopefully class ahh. hehehheh! HA A! KOMPEM PUTIH. Pi beli.. Tempah?? Hemm mana I tau, u selalu tempah kat mana

Ainee Cumi said...

KAK MIRA: Mestilah.. =))

Ainee Cumi said...

OSHIN: Kalau ada rezeki. Sebab nak hantar kat tailor mahal mahal sumpah tak mampu. Hopefully my tailor ni boleh diharap. Kalau outcome dia tak best mau I suruh dia tailor sampai I berkenan. Sumpah I ni cerewet ok