Wednesday, January 4, 2012

Nasihat dari orang yang lebih tua..



Ni pasal rumah. Dulu dalam dilema. Kemudian dalam dilema sekali lagi. Asyik dalam dilema je antara nak atau tak nak. Baru je tadi terima nasihat dari serorang insan yang memang nasihatnya sangat berguna. Melalui pengalamannya.

Beliau dapat agak kenapa I nak beli rumah. YES! Untuk keselesaan. Benar! Benar seribu kali benar apa yang dijangkanya sebab dia pun sama sewaktu muda dahulu. Beli semi-d untuk keselesaan. Ambil loan maximum.

Rumah 3 tingkat? Corner lot?

Seriously Ainee?

Awak baru berumur 22 23 tahun wahai Nuraini dan Muhammad Amirul Syafiq. You're too young to be tide into this financial burden. Enjoy every second of your life. Travel here and there, buy whatever you want. Then you can think about purchasing a BIG house. This is call life. We do plan but plan wisely. Don't make yourself stress. Life is all about freedom. Start with something small.

Memang cakap nak rumah 3 tingkat sebab nak selesa. Nak ramai anak. Memang nak duduk situ sampai waktu tua. Rumah sekarang murah nanti tunggu punya tunggu rumah pun dah makin mahal. Itulah pemikiran I sekarang. Tapi cuba fikir kalau kita fikir macam tu bila kita nak merasa duit gaji kita sepenuhnya? Dah penat hari tu kumpul duit nak kahwin ni nak kena bayar rumah pulak lepas tu ada anak pulak dan anak semakin bertambah. Hoyeahh! Tak ada life dah lepas kahwin. Tak remaja ahh weyh! Kami masih remaja. Masih 22 23. Kawan-kawan pun banyak yang masih belajar lagi. Lek lek lu.

So the final decision is JUST GO WITH THE FLOW. REZEKI TU ALLAH YANG TENTUKAN, NO NEED TO RUSH!

Ok boleh tarik nafas lega dan tak nak bercakap pasal rumah dah. Tahu tak lega dia macam mana? NIKMAT! Ok book flight to Paris now. Ahahhahah!

8 comments:

Ieda AlHabsyi said...

HAHAHAHHA! lega sampai nak ke Paris :)

oshinz said...

nak ikut pergi paris jugak!!!!!!!

Ainee Cumi said...

K.IEDA: Nampak tak kelegaan yang teramat sangat tu? kihkihkih. Tu sebab sampai nak ke Paris tu.

Ainee Cumi said...

OSHINZ: Mari mari mari. Moh kita ke Paris. Sekarang AirAsia ada buat promo. RM700++

Ejam said...

eh Cik Ainee cumi2 dah kawen ke?

Ainee Cumi said...

ABG EJAM: Ye lah abg Ejam. Tu haa nampak kat sidebar kanan tu haaa the prince has finally meet his princess which is me. Hiihihiihi!

Ejam said...

alor.. melepas la ejam. ingat nak buat tuk second...uhurk3!!! ehehe..

Ainee Cumi said...

ABG EJAM: Amboih amboih amboih. Report bini kang. Kihkihkih.

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...