BUDGET : TUNANG

WELCOME TO SEGMEN BUDGET TUNANG. IM AINEE AS YOUR HOST FOR TODAY!

CAUTION!!
PLEASE GET READY WITH PANADOL AND A GLASS OF WATER BY YOUR SIDE COZ THE POSSIBILITY OF YOU GETTING DIZZY WHEN YOU READ WHAT'S AINEE GOING TO MEMBEBEL IS QUITE HIGH.



Ok. Disebabkan dah ramai sangat tanya I soalan ni baik di FB lama mahupun di FB baru yakni di email sekalipun ramai beno orang suka tanya soalan ni makanya I tempeklah kat sini jawapannya supaya semua orang boleh baca. Kira macam jawapan berbalas versi borong ahh.

So mari kita kira baget tunang I. Majlis tunang I lah, bukan tunang orang lain tau so maybe tak samalah kos pembaziran wangnya. Maybe ada yang lebih maybe ada yang kurang. Maybe korang boleh kurangkan apa yang terlebih and lebihkan apa yang terkurang. Ni semua just nak bagi gambaran berapa budget yang perlu korang ada kalau plan nak bertunang.



1) KHEMAH
Actually ni tak berapa penting pun tapi untuk keselesaan para tetamu makanya wajib ada ok but depends on the individual. Ada orang porch rumah dia besar gila then siap ada bumbung lagi so tak perlu khemah lagi ahh so boleh save duit kat situ tapi kalau rumah macam I uishh kena sewa khemah woii kalau tak mau dengar tetamu mencarut carut tak cukup tempat duduk. Macam I sewa 2 khemah biasa je. Kenapa 2 instead of 1? Sebab I ni memang seriously utamakan tetamu dulu before myself. I tak nak tetamu rimas tak cukup tempat duduk ah. Nak makan pun kena tunggu giliran sebab tak ada tempat kosonglah so I tak nak macam tu. Hasilnya, tetamu I semua selesa on that pre-big day. (^_^)

KOS: RM150 (1 khemah plus kerusi meja sekali alas meja)
RM300 (2 khemah sekali kerusi meja + alas meja)

RM60++ for skirting meja buffet

CONTACT: 019-510 7870 (Isa)



2) MAKAN-MAKAN
Bab makan-makan ni tak sure sebab masak sendiri lepas tu ayah yang sponsor. Rasanya RM1000 jugak habis untuk 150 orang tetamu sebab masak lauk ayam berempah, ayam masak merah, daging kurma, kacang panjang masak rendang, tembikai. Lepas tu air ribena, konon nak ikut tema purple ahh sampai air pun nak warna purple nyah. I ada gebang kat sini. Kalau nak senang upah je katering. Maybe kita boleh kira RM8.50 satu kepala. Macam I nak kira upah pekerja lagi RM80 untuk 2 orang lepas tu sewa pinggan pinggan tu semua dah RM200 so better ahh amik catering je. Pusing pusing balik kosnya sama je.

KOS: RM8.50 x 150org=RM1,275


3) PERSALINAN
Haa kau jangan main BM I skang ni, A++ tu. Tak panggil baju ke apa panggil persalinan wooo. Ok so persalinan ni I sewa dengan harga RM180 sahaja dekat B&R Boutique which is dekat dengan Jusco. Apa yang dia bagi? Memang best sewa dekat dia ni, kat butik lain rasanya tak dapat kot. Dia bagi I baju yang cantik marvelous tu, kasut, aksesori, veil, korset dan aksesori. Kawan-kawan semua puji I punya baju lawa, dah macam nak kahwin dah baju I. Ohh terima kasih kawan-kawan yang memuji, terasa berbaloi baloi sewa baju ni.

DEPAN

BELAKANG

KOS: RM180

TIPS: Bila tengah survey baju terus nyatakan budget and make sure budget tu kurang RM20-RM50 dari budget sebenar kita sebab macam I ni, mula-mula akak tu cakap RM250 lepas tu I cakap budget I RM150 je then dia cakap kalau RM180 boleh? I pun on je lah walaupun over the budget tapi still affordable. Tanya kat kedai lain dahh ahh buruk nak charge mahal pulak tu memang tak dapat ahh.

4) PELAMIN
So pelamin ni kiterowang buat sendiri. Kawan-kawan semua suka. Cakap lain dari yang lain ahh. Ada yang nak amik jadi wedding planner ah. Amboihh!! One day ok kawan-kawan. One day! Nantikan je

KOS: RM500

TIPS: Baik ambil pakej. Pakej lagi murah. RM500 dah boleh dapat complete semua dah dari baju, makeup dengan pelamin.


5. HANTARAN
Untuk hiasan hiasan hantaran semua serious mahal gila.

KOS: RM215 (Apek to Ainee)
RM260 (Ainee to Apek)

Barang-barang kat atas dulang tu depends. Maybe round up semua termasuk barang hantaran dengan hiasan dulang semua tak termasuk duit hantaran yang Apek bagi on dat day jadi:-

TOTAL: RM1,500


TIPS: Mintak makcik-makcik sedara sponsor barang atas dulang tu kecuali cincin dengan duit hantaran ahh kan. Melampau ahh itu pun nak sponsor. Jimat!


6. MAKEUP
Makeup done by Lily Ah Loy and her assistant cousin, Aliyyah Abdul. Gambar ni tak edit langsung okay. Dia makeup memang smooth sangat, tak payah nak edit edit dah memang jerawat ke kumbang ke apa ke semua memang totally vanish walaupun in real life. Bayangkan gambar kat atas ni snap pakai DSLR tapi weyhh licin habis, ye ahh biasa kalau pakai DSLR sure tak dapat tutup kecacatan kat muka kan tapi makeup done by LIly ni wahh memang terbaik ahh. Semua kawan kawan puji how I look amazingly beautiful on dat day. Thanx to Lily and Leya baby. Sampai mak Apek time nak sarungkan cincin pun cakap, "Cantiknya Aini, wanginya Aini". Ok tang wangi tu pun thanx kat Lily jugak sebab dia sembur perfume Anna Sui dia kat I. Nak harapkan I ni mana datang perfume, poket rabak tak mampu beli.

Closeup. See? Tak nampak kan ketumbuhan ketumbuhan kat muka. Yang penting tak tepung gomak okay. Natural! I'm going to hire her as my makeup artist for my BIG DAY too. Do add her on FB or follow her on Twitter if u keen to take her as your MUA. Her price? Seriously, its so damn reasonable. I waktu tunang ni free je dia makeup sebab member kan tapi time kahwin kang siap ahh duit tak dapat ahh semua nak FREE. Ahahahah!

Leya, Ainee, Lily, Ain (double L, double A)

KOS: RM100++


8. RAMBUT
Pakai tudung tak ada masalah rasanya. I buat sanggul ni kat salun sebab takkan nak suruh Lily buat sekali, dah ahh makeup free melampau ahh nak buat rambut pun free kan. Ahahhaha!

KOS: RM45


9. WELCOME SIGN
Untuk letak depan pintu. Kira macam me'WELCOME'kan orang yang sudi datang ah so kiranya tetamu yang datang rasa macam dihargai gitu. Eeewahh!!

KOS: FREE
(Sebab Apek yang design. Itu pun I mintak one day before our engagement ceremony begins. TQ B for fullfiling my wish. So siapa-siapa nak design, yeah u can trust Apek and the price memang very the murah okay)


10. INVITATION CARD
Disebabkan my #DearFutureHusband ni Graphic Designer, I pun apa lagi memang menggunakan anugerah yang dia ada sepenuh-penuhnya lah. So I request nak kad tunang. Ye ahh senang sikit my office mate yang tak pernah datang rumah I nak datang kan? See! Kad tunang pun Apek boleh design so siapa siapa nak design boleh ahh request kat Apek. Tak kira ahh kad kawin ke kad hepi bday ke bunting ke banner ke semua sapu. Email him at apek_amirul@yahoo.com. Nak ngorat nak jadi madu I pun boleh, email je dia. Ahahhaha! Refer here.

KOS : DESIGN (FREE)
KERTAS: RM10 (termasuk yang reject)
PRINTING: Tak tahu


11. GUEST BOOK
Ok gambar Guest Book solo solo takde, yang ada kat gambar ni je. Kos yang ini pun tak tahu. Tapi yang pasti kalau print sendiri murah. Kalau tak tau nak design just upah orang je okay. By the way tu hadiah-hadiah yang I receive dari kawan-kawan yang datang. Tu belum salam kaut lagi tu. Tak sangka tunang pun dapat hadiah dengan duit. Double like okay!

KOS: UNKNOWN
yang pasti less than RM20


12. GUESTS
Untuk semua kawan-kawan yang datang, THEY ARE PRICELESS.


So let us summarize it
1) Khemah (2 biji + skirting) = RM 360

2) Makan (RM8.50 x 150 orang) = RM1,275
3) Persalinan = RM 180

4) Pelamin = RM 500
5) Hantaran(include cincin exclude duit hantaran) = RM1,500
6) Makeup = RM 100

7) Rambut = RM 45

TOTAL = RM3,960

Jangan takut tengok figure tu, semua benda boleh kurang. Macam I, I tak mampu nak bagi tetamu I doorgift so I tak bagilah. I mampu bagi makan je. Lucky me they enjoyed the day. So yeah jangan terlalu bazir sangat okay. Macam I ni, baru hari ni kira total semua sebab nak share dengan korang, weyh sumpah terkejut okay. I ingatkan I habis dalam 2-3ribu je tapi ni dah cecah RM4,000 der. Bazir weyh. Bazir. Tapi dah lepas pun nak fokus kat kawin skang ni, so jom buat adjustment sikit.

ADJUSTMENT
1) Khemah (1 biji + skirting) = RM 210
2) Makan (RM8.50 x 100 orang) = RM850
3) Persalinan + pelamin + makeup = RM 500

4) Hantaran simple simple (RM20x12dulang) = RM240
Barang-barang mcm kek, sejadah semua mintak sponsor. Cincin emas RM189 seketul pun ada. Belah rotan kalau tak silap RM120++, kalau tak silap ahh so choose wisely)
TOTAL = RM1,800

Haa see baru RM1,800 kalau tak termasuk cincin serta barang-barang atas dulang ahh. Kalau termasuk cincin pun tak lebih RM2,200. Kenapa boleh cut cost dengan begitu banyaknya??

1) Khemah instead of 2 ambil 1 je.
2) Tetamu jangan ajak ramai-ramai. Kalau boleh lagi kurang lagi bagus. Ajak saudara mara dan rakan terapat je.
3) Ambil pakej instead of asing-asing.
4) Hantaran mintak sponsor. Biasanya tak payah mintak surely ada orang sponsor tu sebab tu I punya instead of 5 jadi 11.
5) Cincin tak payah over, ikut syarat je.


So, hopefully u all tak pening baca apa yang I merepek and harap sangat dapat bantu sesiapa yang dalam proses nak bertunang tu tambah-tambah yang rajin email I. I appreciate that so much. Ohh and actually wants to help one of my buddy yang ala-ala macam nak bertunang tahun ni walaweyhh padahal baru kapel, hepinya tapi sebab dia belajar jauh balik Ipoh pun like once in a month so kawanku then bila tanya I on the spot tak dapat jawap sebab sendiri pun tak tau kos tunang berapa so ni untuk kau jugak okay. U know who u are. I promise to keep it secrets until the pre-big day come right? **kudos =))

Comments

Anonymous said…
Mang pening la.. aku demam dah ni.. anyway thanks ya

Popular posts from this blog

Budget & Tips ke Pulau Redang, Terengganu

#TravelDiary - 4H3M LANGKAWI

#TravelDiary - 4 Hari 3 Malam in Phuket, Thailand