Friday, March 18, 2011

LAUK PAUK on my engament day

Ok ramai orang email I tanya lauk apa yang I hidangkan time pertunangan I sebab dieowang pun macam tak tahu je nak hidangkan lauk apa untuk tunang. I just cakap lauk biasa-biasa je, lauk apa pun takpe janji sedap and tetamu yang datang tak keciwa dengan lauk yang kita hidangkan.


NASI MINYAK
At first my mum nak masak nasi putih and then 2-3 days before I come with the Nasi Minyak idea sebab macam special sikit kan kalau hidangkan nasi minyak so here it goes nasi minyak. Tapi of course nasi putih pun ada cuma sikitlah. So nasi minyak tak semestinya dihidangkan time kahwin sahaja.


AYAM GORENG MASAK REMPAH
This is so my favorite. Tapi ayam ni masak sikit je sebab orang-orang tua which is my mum, my aunty-aunty, my uncle-uncle and my opah ingatkan ayam goreng berempah ni tak laku. I dah cakap dah kat my mum I nak ayam ni tapi dieowang boleh hidangkan 2 jenis ayam pulak tapi lebihkan ayam yang lagi satu tu yang dah common sangat orang dok hidangkan kat majlis-majlis. I dah cakap kat my mum I want it to be something different tak nak ahh common sangat tapi tu lah my mum pun degil macam I kan dia buat jugak 2 jenis ayam. Adoii! Sudahnya tak sampai berapa minit ayam goreng berempah yang umphh ni pun habis sudahnya I pun tak dapat merasa. Laku gila kot ayam ni.


AYAM MASAK MERAH
See! Common kan? Dah biasa sangat pergi kenduri je makan ayam masak merah. Pergi kenduri je makan ayam masak merah. Kahwin nanti kompem tak ada ayam masak merah so kepada bakal bakal tetamaku yang merupakan peminat tegar ayam masak merah diharapa jangan keciwa ok. =D


KARI DAGING KERBAU BESERTA UBI
Inilah lauk ketiga. I turutkan je permintaan mak I yang nak sangat ada kari daging. I kalau boleh nak daging yang warna hitam hitam tu. Alah yang manis-manis tu. I pun tak tahu nama dia. Tapi tu lah lupa nak tulis apa menu menu tu sebab ye lah kawan cina I pun ramai datang, kalau yang buddha sure tak makan sebab ingat lembu kan, padahal kerbau. Adoii!


KACANG PANJANG MASAK RENDANG
And last but not least, mestilah ada sayur sayuran. Ini pun pilihan mak I sebab citarasa I sebenarnya kubis goreng sebab I dah buat survey dah di kalangan kawan-kawan I dieowang suka sayur masak apa then banyak cakap kubis goreng yang dicincang halus tu. Tapi takpe, kacang masak rendang ni pun sedap gila. Umphh!! So siapa siapa nanti tak tahu nak masak sayur apa silalah masak kubis goreng ok. Alah yang macam kat kedai mamak selalu ada tu.


DESSERT
Macam biasalah nak beli buah mahal mahal tak mampu so hidangkan je lah tembikai. Tembikai pun dah mahal ok zaman 2010 ni.


DRINKS
Disebabkan majlis tunang I temanya Ungu makanya air pun kenalah warna ungu so kiterowang hidangkan ribena sunquick so kenalah dengan tema tapi warna air I tak pekat sangatlah sebab mak I guna 2 botol je cordial tu mana nak cukup. Bapak I beli 3 dia guna 2 je.
Lauk ni semua dimasak oleh ibu I dan dibantu oleh mak mak dan pak pak sedara I. Ayah I tak masuk campur sebab dia memang seorang lelaki yang gagah yang dimanjakan yang disayangi oleh anak anak dan isteri maka tak buat kerja apa pun melainkan menjadi pemerhati.


So, pengajarannya di sini ialah
1) Tegaskan kepada parents kita apa yang kita mahu. Kalau perlu tulis besar besar lekat kat dinding dapur ke apa ke bagi semua orang nampak dan tak ada yang pandai-pandai tukar apa yang kita mahukan. Kadang-kadang ada influence dari luar, itu bahaya.
2) Jangan lupa labelkan lauk apa yang dihidangkan
3) Kalau banyak tetamu chinese jangan hidangkan sirap sebab dieowang kurang gemar air sirap
4) Jangan masak berlebih-lebihan. Make sure beli plastik so dat tetamu yang duduk bujang ke apa ke boleh bungkus bawak balik
5) Kadang-kadang mak kita ni concern lebih. Dia takut lauk pauk tak cukup maka pembaziran akan berlaku. Ini kalau masak sendirilah, kalau catering rasanya takkan ada masalah. So listkan barang-barang yang diperlukan. Tegaskan kat parents kita jangan beli lebih atau kurang. Benda ni pun kadang kadang ada pengaruh dari luar, maka tegaskan yang kita tahu apa yang kita lakukan. Eewahh padahal bukan kita yang masak, senang sembanglah ya.


So total semua habis untuk makan saja adalah RM700-RM1000. Perancangan perlu ada. Kalau boleh listkan bahan-bahan basah dan bahan-bahan kering yang perlu dibeli. Tapi kalau catering no hal lah. Nasib baik ni duit ayah I kalau tak mau rabak poket I ok! So I memang sangat sangat sangat berterima kasih kat my mum dengan my dad yang banyak sangat support I. My family memang best gila ok, baju tunang I pun I keluarkan RM50 je the rest my mum yang bayar. THANX IBU, you memang the best mum in the world lah walaupun akak selalu buat Ibu sentap sehari. Ayah pun best gila, muka je ganas hati pink jambu alahai, haishh sayang betul. Kat adik adik pun sayang jugak sebab without them my hantaran hancurlah weyh, cermin kat pelamin tu penuh cap jarilah weyh. Thank you so much. Nak cakap thanx depan depan malu, so cakap dalam belog je lah walaupun dieowang mungkin tak baca tapi dis is the way I show my appreciation.


Ok hopefully dis will help.


COMING UP NEXT : Guest Book & Engagement Card

No comments: