Monday, July 15, 2013

Nasi Bungkus...

Adalah satu hari tu beberapa minggu yang lepas, aku kena duduk kertas akhir kat Dewan Musa yang tak semenggah dekat Shah Alam seksyen 17 sana nun.

Nampak satu kedai Pak Jamek mana entah. Berhenti. Nak beli nasi bungkus. Pilih punya pilih aku ambil 3 benda je. Nasi. Ikan Keli. Sayur. Tahu berapa? RM6. Tak ada air.

Ok! Aku terkejut. Ini rupanya life dekat Shah Alam. Yang berniaga kayalah, yang kerja makan gaji? Memang semata mata kerja untuk makanlah ya kalau tak reti masak.

Bahagianya Ipoh. Nasi. Ayam. Sayur. Air. RM5 sahaja. Tambah-tambah dekat sebelah Maybank pekan lama. Kau ambil nasi dengan lauk macam nak bunuh diri pun masih RM4. Ambil udang pun RM4. Amboih Pak Cik Leman, sedekah nampak? Harap dimurahkan rezeki sentiasa.

2 comments:

Cik Siti Hajar said...

aini... memang macam tu.. belanja makan kat sini.. paling sikit RM7 sehari... tu untuk lunch je...

Ainee Cumi said...

Cik Siti Hajar : Okay gila membunuh. Dah macam makan Vanggey Mamak dekat sini je. Mamak kat sini RM5.90 pun dah rasa macam mahal gila. Nasi je. Baik masak sendiri je. Ayam seekor baru RM15

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...