Tuesday, June 13, 2017

#TRAVELDIARY 4 HARI 3 MALAM BERHUHA DI KOSAMUI

Waduh waduh Assalamualaikum semua.
Lama kan kan kan kan Aini tak update blog.
Sibuklah sekarang ni dah ada anak sorang ni. =)

So here you go.
TRAVEL TIPS AND TRICKS AND TREATS 4 HARI 3 MALAM KE KOSAMUI

FLIGHT TIKET
--------------------
Kami naik AIR ASIA. Tipsnya beli time promotion of course. Sekarang dah susah sangat dapat yang terlajak murah sebab dah ada GST dah ada AIRPORT TAX semua mahal. Tapi still affordable. 2 way return RM235 (return) without baggage.

23/09/2016 - 26/09/2016

Add on Baggage RM50
Add on Makan (balik je makan) = RM36


TRANPSORT KAT KOSAMUI
Mini Van (Jeti - Villa) - 400BHT
Mini Van (Vila - Jeti) - 400BHT
Mini Van (Vila - Tempat Makan) - 600BHT pergi balik (hari pertama)
Mini Van (Vila - Tempat Makan) - 500BHT pergi balik (hari kedua)
Mini Van (Vila - Chaweng) - 600BHT pergi balik (hari ketiga)
Mini Van (Chaweng - Pasar Malam - Villa) - 600BHT (hari ketiga)

Kami cadang mula mula nak naik motor tapi jalan kat sana agak gelap so untk siapa yang bawak baby atau budak atau anak sangat tak sesuai untuk naik motor. Tapi kalau berdua ke sesuai sangat sebab jalan dia senang je dan signboard senang nak baca. Cumanya ada setengah tempat berbukit.

Kalau ramai-ramai better sewa kereta instead of naik mini van sebab lebih murah. Satu hari sewa kereta kat sana 1200BHT sahaja. Kalau ambil mini van 1200BHT pergi balik tapi dapat pergi satu tempat je. Kalau sewa kereta boleh pergi mana kita suka. Kereta boleh cari terus dekat AIRPORT. Sewa terus kat situ. Senang. Sebab harga semua standard lebih kurang je.


HOTEL@VILLA
---------------------
Kami duduk kat NATIEN BEACH AND GARDEN VILLA. Kami duduk 4 hari 3 malam. BEST SANGAT!! Memang sesuai untuk yang yravel dengan group. Kalau travel berdua tak sesuai sebab villa ni besar. Dalam satu tanah tu ada 4 rumah. Tapi rumahnya kecik je lah. Dalam setiap rumah ada dapur, peti ais dan bilik mandi. Then ada 1 swimming pool and 1 jakuzi. Best sangat villa ni.

Berapa kami bayar? RM253 sahaja seorang untuk 3 malam. Good bargain kan? Total semua RM2,024 sahaja.

Macam mana dengan area Villa tu? Keluar je ke kiri villa ada tempat urut. Keluar je ke kanan vila jalan 10 minit je akan sampai pantai. Tapi aktiviti kami padat sangat. Bila sampai vila pun dah letih tak sempat nak view pantai.

And the best part for muslim is villa ni terletak dekat dengan MUSLIM VILLAGE. So nak makan makanan HALAL pun senang. Nak jimat bolehlah jalan kaki dalam 10 minit. Kalau malas naik je mini van 250BHT.


PAKAIAN
-------------
Kami tinggal 4 hari 3 malam so...

Amirul bawak 2 helai seluar pendek, 8 tshirt, 1 kain pelikat (untuk solat), 2 seluar jeans, 5 underwear.
Aini bawak 4 helai tudung, 4 helai palazo, 4 helai anak tudung, 8 underwear, 2 pyjamas, 1 swiming suit

KEPERLUAN UNTUK BABY BILA TRAVEL. Nak bawa berapa banyak baju, berapa banyak pampers and etc. So kat bawah ni list yang kami bawa untuk Qoshi
1. Baju 8 pasang
2. Baju tidur 4 pasang
3. Pampers (4 helai x 4 hari - 16 pampers)
4. Baju renang x 2 helai
5. Biskut/ finger foods
6. Mainan untuk dia main dalam flight. Macam Qoshi suka main kereta so kami bawak 4 kereta untuk dia. Konon nak bagi dia tengok Ipad tapi Ipad pun habis bateri. Hahahah! Lebih mudah kalau bagi tengok video bagi dia ralit.
7. Wet tissues
8. Kasut sepasang
9. Selipar sepasang (dah arwah puns elipar Qoshi buang kat laut)
10. Tuala


DUIT MALAYSIA KE THAILAND
-----------------------------------------------
So sad to say tapi kita kena terima juga hakikat ni yang mata wang Malaysia dah jatuh teruk. Kami tukar RM1,200 dapat 10,000BHT sahaja. Kalau dulu dapat 12,000BHT and more. =(
Kat Ipoh ni yang murah tukar dekat pekan baru. Depan MCD kat SUPER KINTA. Sebab kawan tukar kat KL dapat lagi sikit dari kami tapi tak adalah banyak beza but still every sen is money. Hihihihi!



So here is the iternary.

HARI PERTAMA
Kami bertolak dari Ipoh ke KLIA2 pukul 6 pagi. Kami naik YOYO BUS (RM80 return). Make sure simpan resit tu sebab balik nanti orang kat KLIA2 tu nak kita tunjuk resit atau snap photo baru boleh naik bus.

Dalam pukul 10am lebih sampai LCCT, check in then pergi breakfast kat Marrybrown (as usual).

Pukul 12pm apa lagi terbang lah kami ke SURAT THANI, Thailand. Why Surat Thani? Sebab flight direct ke Kosamui mahal so disebabkan nak jimat kami kenalah go thru the hard way. Tak adalah hard way. Serius best!

Flight dalam 1 jam 30 minit je.

Sampai je SURAT THANI AIRPORT benda pertama yang nak dicari ialah TIKET BUS + FERI.

TIPS : BELI KAT AIRPORT JE TAK PAYAH BELI ONLINE. ONLINE LAGI MAHAL.

Tiket bus dan feri ni ramai kata elak beli RAJA FERRY sebab RAJA FERRY ni ferry dia kotor. So kami beli SEANTRAN FERRY. Terbaik nox! Feri dia bersih sangat sangat.

HARGA TIKET FERI + BUS PERGI BALIK : 800BHT seorang

Bus dia standard bus express macam kat Malaysia. Selesa. Boleh tidur lagi. Perjalanan ambil masa 1 jam 30 minit. Dekat dalam bus tu nanti akan ada orang jual harga harga pakej ni. Kami bargain terbaik punya. Korang cubalah dapatkan harga macam kami ni tapi kalau tak dapat beli je sebabnya area Vila kami ni tak ada jual pakej. Susah nak cari. Melainkan korang duduk dekat Chaweng. Akak tu siap cakap kalau dapat lagi murah telfon dia. Dia boleh refund. Wahhhhh!! Terbaik sangat ni.

Dah beli pakej semua tibalah kami kat tempat feri. Siapa bawak luggage tu siap siap lah ya sediakan kederat tulang 4 kerat sebab kena naik satu tingkat. Tempat duduk orang awam kat atas. Bawah tu kereta. Macam feri nak ke Penang lah kiranya tapi......... serius bersih yang amat. Ada aircond pulak tu. Memang best!!! Kami lepak dekat atas sekali sampailah sampai ke destinasi. View dia subhnallah memang cantik sangat. <3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
1 jam 30 minit.....

Kami pun tiba di SEANTRAN PIER. Kena jalan jauh jugak. Dalam 200 meter nak pergi ke van kami. Tapi okaylah sebab ada tempat perjalan kaki. Yang tak bestnya, kami tersilap hotel. Dah lah lama nak sampai ke hotel tu. Kami dah terbayang bayang dah swimming pool. Rupanya salah hotel. Lepas tu tak lama lepas tu sampai ler ke NATIEN VILLA pukul 7.30 petang. Tengok je vila tu terus hilang penat. Cantik sangat! Worth the price. Memang rezeki kami.

So NAJWA duduk dengan BAIM  dan BABY ZARIF satu rumah.
NAZREEN dengan APEK satu rumah.
SYERA, ZAZA, YNA AND AKU SERTA MY BABY QOSHI satu rumah.
Lagi satu rumah unoccupied. Kosong.

Kenapa tak duduk satu rumah tu dengan Apek? Tak nak lah. Nanti kesian Nazreen. Lagipun okay je boleh lelepak dengan kawan and Apek nak datang bilik pun tak lah jauh. Depan bilik Aini bilik Apek. Dipisahkan oleh lautan biru je. Ececececeh! Taklah. Dipisahkan oleh swimming pool je.

Malam tu kami minta tuan rumah aturkan transport untuk kami nak makan malam. Satu mini van nak bawak kami ke tempat yang jauhnya tak sampai 500meter cost us 300BHT. Tapi tak terasa sangat sebab share. Kalau sorang bayar tu mau makan hati. 2 trip dah 600BHT. =(

Dekat MUSLIM VILLAGE ni boleh berbahasa melayu. Tak payah susah susah nak cakap ENGLISH. Kami order
1. green curry tomyam x 2
2. kerabu mangga
3. ikan siakap x 2
4. telur bungkus x 2

Kalau nasi goreng tu dalam 50BHT je. AMBIL PERHATIAN!!! Kesabaran kena tinggi ya sebab kat sini memang lambat sangat sangat dapat makanan.

Habis makan kami pun pulang untuk get ready esok pukul 8 pagi nak pergi island hoping.


HARI KEDUA

8 Pagi - Mini van sampai. Untuk perempuan kami pakai swiming suit kat dalam then kat luar pakai baju orang normal. =) Macam baby Qoshi and baby Zarif kami dah pakaikan swimming suit siap siap kat dieowang.

Terus pergi ke jeti untuk naik boat yang sangat besar. Mesti korang terkejut sebab Aini pun firstfirst terejut sebab tak expect yang bot tu besar. Biasa kita kan kalau nak pergi snorkelling kan bot dia kecil comel je kan muat dalam 20 orang ni boleh muat dalam 50 orang. And bila dah naik tu baru tahu kenapa bot dia besar. Sebab perjalanan dia jauh (almost 1 hour atas laut). Best sangat!! Then macam biasalah island hoping.
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">Kerja paling gila like memang gila punya gila, kami berkayak dengan Qoshi. Bayangkan Qoshi time tu umur setahun 4 bulan. Baru pandai nak jalan memang kerja dia tak duduk diam. Lagi satu dia kan menyusu badan so tiba tiba je nak nenen. OMG!!! Apek dah bising dah. Cakap ni kerja gila bla bla bla. Nama pun perempuan kan mestilah degil kan kan kan. Dalam fikiran alang-alang dah sampai dan tak ada cara lain sebab bot dah bergerak ke tempat lain. Kami kena menyeberang lautan yang luas tu dengan berkayak untuk pergi ke bot tu. Yna ada ambil video. Seram bila ingat balik. Dengan tiba-tiba ombak bergelora, kalau terbalik kayak tu macam mana? Dah lah Ainee tak reti berenang langsung, Qoshi life jacket dia tak nak pakai lepas tu Apek pun bukan perenang handal. But thanks to sweet Nazrin, Syera & Zaza. All the time risaukan kami. Baby Zarif dia kecil lagi so dia tak meronta ronta nak lepaskan diri ke apa. Dia rilek je dekat mak dia. So kalau korang ada anak baru nak ligat better not join this kayak thing. Duduk diam diam atas bot tu walaupun hati teringin.
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">Dah petang kami pun balik ke darat. Malam tu macam biasa pergi 7Eleven and order makan kat kedai depan villa kami. 
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">HARI KETIGA

Hari ketiga kami pergi DAY TOUR. Dah lupa dah pergi mana. Nanti Aini update.
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">HARI KEEMPAT
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">Yeay!!! Balik dah. Cepat je rasa dah nak balik dah. Lepas ni kena make sure pergi 5 hari. Tak puas 4 hari. Macam rushing Dah lah villa best tapi nak terjun dalam kolam renang pun tak sempat. =(
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">**Macam biasa kalau pergi travel tak sah kalau Ainee tak buat hal kan. Ainee tertinggal souvenir. Sedih betul. =(
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">
<3 bergambar.="" kami="" p="" puaslah="">



No comments:

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...