Saturday, November 14, 2009

All the times I wasted for you, didnt mean a thing to YOU!

Lately I selalu terdengar berita couple da kapel sampai 2 tahun-5tahun suddenly broke up. I terfikir juga
"KENAPA BOLEH JADI CAMTU ERKK?".

They look so sweet together. Maybe tak ada jodoh. But then there must be a reason kan?
Then banyak orang tanya I macam mana I boleh maintain dengan Apek sampai 4tahun lebih. Actually kiterowang tak pernah pertahankan apa-apa pun, JUST GO WITH THE FLOW!

Marilah I kongsikan tips tips yang boleh membuatkan hubungan bertahan.Ecececehh! Macam bagus sangat je kan? Taklah!I suka tengok orang bahagia, SERIUS!! Bila dengar berita couple break je I rasa keciwa sangat padahal bukan I yang bercinta. OK! Kantoi I ni sebenarnya a very sensitive person.

I nak gunakan lelaki sebagai Adam dan perempuan sebagai Hawa.

1. Must have trust in each other
Ini paling palinglah penting sekali tau. Contoh situasi kalau Hawa dekati Johor, Adam dekat Kedah memang hujung dunialah. Tapi kalau dua-dua saling percaya memang TERBAIKLAH. Ini janganlah kalau Adam nak keluar hang out dengan kawan malam-malam tahap kerisauan korang tu tinggi tahap lava. Adam pun janganlah bila Hawa nak keluar dengan galfrenz tahap jeles tu tinggi sangat macamlah Hawa nak keluar dengan laki lain. Lagi satu kalau Adam balas komen dekat FB si Hawa dah melenting tahap gaban. Apa kes?Bukan Hawa je selalu melenting, Adam pun. Padahal bukannya mesej ajak kapel ke apa. Just tanya macam mana exam semua tu je.


2. Jadikan pasangan masing-masing sebagai kawan TERAPAT, TERAKRAB, TERBAIK kita
Inilah yang apek dan I selalu terapkan. Kawan baik I, apeklah and kawan baik Apek, Nuraini Ismail Joharilah. Gosip ke rahsia ke semua kami cerita to each other. Kadang-kadang Apek jadi perempuan, I jadi lelaki.

3. NO rahsia rahsia
Walau sekecil mana pun benda yang kita nak rahsiakan sure akan terkantoi so better cakap before kantoi. Tapi I selalu je kantoi. Ahahahahhahah! Then I berpura-pura larr cakap manja-manja "Alah I takut u marah."hehehhehe!


4. Give & Take
Kompem salah seorang yang akan ego yang terlampau then sorang yang baik hati yang selalu rendah diri pujuk kita walaupun kita salah. Selalu kita dengar Adam yang keras kepala then ego tinggi tahap dewa kan tapi dalam situasi I, I lah yang si keras kepala ego semua then Apeklah yang si merendah diri yang baik hati pujuk I semua. Yang paling penting sorang memang kena mengalah kalau dua-dua ego tak payahlah tunggu lama lama sampai setahun, cukup seminggu je baik korang break dari korang kumpul memori sampai 1tahun baru break.

5. Jangan gaduh lama lama
Percaya atau tak I dengan Apek tak pernah gaduh lebih dari sehari. Ramai kawan tanya "EEeee, ko dengan Apek tak pernah gado ke?"..
Mestilah pernahkan. Takkan tak pernah kot. Memang tak normallah. Yang selalu menjadi punca I lah. Tapi disebabkan ego I tinggi sangat, I pula yang merajuk padahal I yang salah. Tapi kalau Apek tak pujuk bagi je I tidur then bila I bangun semua akan Ok seperti sedia kala sebab I pun da lupa gaduh pasal apa sebab I ada penyakit memory lost. SANGAT KRITIKAL OK! So tempoh untuk bergaduh jangan lebih dari sehari. Thats the perfect timing. I suka satu statement yang kawan I buat, Dia cakap:
GUY MARAH, GAL MERAJUK, GUY PUJUK.
GAL MARAH, GAL MERAJUK, GUY PUJUK. <3

6. Terima kritikan dengan membina
Kalau dia kritik kita bukannya dia nak menjatuhkan kita tapi untuk kebaikan masing-masing. Kalau Hawa cantik, Adam pun suka then kalau Adam hensem-hensem, sedap mata Hawa memandang. Ini selekeh je mana nak jatuh cinta kali ke-1000. Kalau hari hari jaga penampilan mesti cinta takkan pudar. Jadi kalau Hawa tegur Adam tak hensem ke apa janganlah melenting, dia juz nak awak nampak kacak di mata dia mahupun di depan public. Tak semua orang dianugerahi kecantikan tapi boleh diperbaiki dari segi gaya rambut, pakaian dan paling penting pembawakan diri. Trust me, semua orang ada kecantikan sendiri just kita je tak sedar.

7. Jangan berkira dari segi kewangan
Ini kedekut bukan main. Berkira gila! Kalau nak beli baju time tu Hawa tak ada duit, memanglah Adam baik hati belikan tapi kena bayar balik. Alasan banyak hutang lain. Hutang rumah, hutang kereta, hutang alog. Eeee!Macam-macam alasan. Cakap sahajalah awak tu kedekut. For U, MY MONEY IS MINE AND UR MONEY IS YOURS. Janganlah macam tu ok? Nanti dengan dia jugak kita nak berkongsi hidup so apa salahnya saling melengkapi. Kalau poket dia berlubang kita tolong tampal then bila poket kita berlubang, dia tolong tampal.

8. Give a space to each other
Tak akanlah 24hours nak main mesej je kan, mestilah kena kasi ruang peribadi dekat pasangan masing-masing. Ini kalau si Adam hang out dengan kawan then tak main mesej dengan Hawa mulalah Hawa nak melenting. Pentingkan kawanlah, lupa awek sendirilah. Takkanlah nak gosip gosip dengan kawan kena pegang Handphone. Kawan tengok pun rimas! Tapi kalau dia tak paham, kita terangkanlah kenapa semua. Cakaplah kita tak suka semua, dia akan paham.=)


OKlah I nak keluar dengan Ain, tahun depan I update lagi OK!

Tapi kalau perempuan atau laki tu da TAK NAK or curang kat kita nak buat macam mana, but dont ever ever put this =( kind of face, LIFE MUST GOES ON so put =)) this double smile in ur face ok?
Deep inside, dia yang rugi sebenarnya.


JOM RAMAI-RAMAI NYANYI LAGU-LAGU NI KALAU HEART BROKEN!
Boys Like Girls - Love drunk
So don't call me crying, say hello then goodbye

22 comments:

fezaL Mohd said...

pendek nya.
panjang lagi la tip tu haha

bwu 2 bln couple , lama agy nk cecah cm nimi ni . 4 tahun .

leadleedeea said...

hehe...akak suka ur entry kali ni..bagussssss gado tak smpai satu hari..akak salute ok~! akak plak, oooppssss~!! hahahahaa~!!

moga kekal yek ngan apek tuuuuu...Aminnn~!!

Ms.Banana said...

oh!
mintak2 la jodoh aku ngan fatah panjang walaupun aku rasa dia bukan jodoh aku..
omg!!

Ms.Banana said...

oh!
mintak2 la jodoh aku ngan fatah panjang walaupun aku rasa dia bukan jodoh aku..
omg!!

zra TheRARA said...

break sbb jaoh~ chenta PJJ.
*eh, da lame xkomen2 u kan? gler wendu u, dear!*
pas tuh tekanan pasal duwet then jelesh tgk kapel2 laen. then, cpt curang. adesh! :D

siggplus said...

"Kadang-kadang Apek jadi perempuan, I jadi lelaki."

aku dah bayang benda lain dah..heh

good tips tho

NIMI said...

fezal: i nak keluar dengan ain
r..tahun depan i update lagi ok??hehehhehe!

kalau ada duit tak yah kapel lama lama kawin je trs..=D

NIMI said...

k.lead: ha a..memang itu prinsip..jgn gado lebih dari sehari..ahahahha!

amin!amin!cepat support aini perbelanjaan kawin

NIMI said...

enna: uish ko ni..ada ke cakap gitu tapi kalau ko da rasa gitu ko blah je r enna..ahahahha!

ye r rugi dowhh kapel lama lama tapi ko rasa dia bukan jodoh kau..ehh tapi apek ckp tak baik cakap mcm tu..kenapa erkk?

NIMI said...

zra: huh??da break dengan bard??u bia betol..
tau takpe..i pon da sangat lama tak on YM jadi tak dapat cakap banyak banyak dengan u kan?kan?

ahahhaha tekanan then curang..noti gal ni!=D

NIMI said...

siggplus: ko da bayangkan apa weyh??gi r tau aku..

didiyana said...

cik ainee..
tip ini sgt berguna 4 those who wanted their relaionship last longer...
but for me...
ak still searching 4 the best utk hdp ak...
ak x yakin bf ak skang ni jodoh ak...
ak taw jodoh ak lebih baik dari dia..
cuz ak deserve yg lbh baek kowt sbb ainee kan cakap diyana sgt baek..
hahhaahahahahahah
xde la... sume nk yg terbaek kan..
insyaAllah..

NIMI said...

diey: yes!u deserve the better one ms diey..kesian kawan ak yang sowang ni..ko ni sama macam enna anggap pasangan masing masing bukan jodoh, kalau mcm tu apa lagi yunk..angkat kakilah!

jadi cam pisau cukur nak cari tan sri tan sri je..ahahha!

cik EPAL said...

harap kamu kekal dengan si dia hingga ke akhir hayat..aminn..

nak kawen nanti jemput..boleh i jadi pengapit...tapi pengapit laki bagi handsome sikit..kuikui ;)

NIMI said...

cik epal: tenkiu cik epal muchie muchie..
hope u pon bertemu jodoh yang terbaik untuk diri u

=))

NIMI said...

cik epal: ehh nak jadi pengapit?tak boleh nanti orang pandang u dari pandang i sebab u kan cantik..

sasha* said...

huhu bagusnya ainee buat tips ni.akak setuju sgt.semoga ainee berkekalan sampai ke jinjang pelamin ok?
<3

cik EPAL said...

muchie muchie tu apa?? nasib baik bukan muncit...haha :D

NIMI said...

k.sasha: tenkiu!tenkiu!hehehhe
ikutlah ok??=D

NIMI said...

cik epal: cis muchie muchie tu munchie yang makan ada bunyi rangup tu..ahahahah!muncit?ehh macam someone special dulu je ni..lupakan dia!lupakan ok??u akan mendapat seorang yang lagi baik better dr dia..amin!

ween said...

I pun xsuka tgk long term relationship break-up, especially if it's causes by a 3rd party :(

this is a GREAT tips! wish u an everlasting relationship with him :)

NIMI said...

ween: ngeee!tenkiu!tenkiu!tenkiu!

MY FIRST LA SENZA

Hampir sejam jugaklah Apek menunggu kat luar sebab isterinya dok test test the perfect one. REVIEW LINGERIE LA SENZA 1. Best gila 2. Des...