Friday, March 6, 2009

.satu kemestiankah amik pil MERAH untuk hilangkan kesakitan disebabkan bende MERAH.


luke menjelma setial awal bulan MARCH..and setiap kali luke surely saya akan dilanda dengan sakit yg dinamakan senggugut yng maha hebat..opss entry kali ini khusus utk pembaca wanita saja k!alang2 saya da GOOGLE saya post kat sini tuk dishare bersama..


PETUA2 TOK NENEK MOYANG PARI2
1)
Ambik sembilan biji pinang tua(mane mau cari dei?), dibakar hingga menjadi arang lalu ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid(takkan nak minum dengan serbuk2 tu kot?)

2)Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia kedalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat.


3)Ambil secekak pucuk senduduk(apakah ini?) dan cuci bersih. Ibu kunyit sebesar jari manis di buang kulit, direbuskan bersama senduduk dengan 3 cawan air. Masak sehingga tinggal satu cawan air. Hendaklah di minum selama tiga pagi semasa datang kelukaan i2. Mulakan dengan 3 kali selawat dan bismillah.


4)Minum air rebusan rumpun jarum emas(apa ni?sape tau?rumput berbentuk jarumkah?) atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.(pelik ahh petua ni, kowang tak rasa pelik ke?)

okie da dpt da petua yg korang rasa cam beshh pada korang??ohh belum lagi erkk takpe masih ade lagi yg menanti..

5)Tumbuk secekak daun cili padi, tujuh biji jintan manis hingga lumat. Campurkan dengan dua sudu besar air masak. Perah dan tapis. Amalkan meminumnya tiga kali sehari selama tiga hari.(mampus nk tahan kalau skali sehari takpe ni 3kali sehari!!perghh!!)


6)Lenyek nasi sehingga lumat. Selepas itu campurkan dengan garam jantan(garam pon ade jantina erkk?) atau garam biasa sehingga sekata. Gentelkan sebesar ibu jari dan embunkan semalaman. Makan pada pagi esoknya. Tidak perlu dikunyah. Lakukan selama tiga malam.

7)Campurkan sedikit gula melaka dengan air kelapa. Sewaktu didatangi haid, minum dua kali sehari dalam masa tiga hari.(ni mcm beshh!!xder r pahit, manis juga ada!)


8)Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam. Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid . Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun. Salah satu cara ialah gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .Tapi kenalah cepat menelannya sebelum dia lembik . Sekali makan anda tidak akan dapat senggugut selama 3 bulan berturut-turut. (wahh ni mcm beshh!!saya ade beli kapsul kosong..boleh didapati di mana2 farmasi..4 now this is my feveret)


PETUA dari SAHABATKU, ZAZA
1)depakan tangan then regangkan badan ke belakang(balik IPOH ajar i k!!)

2)sapu minyak angin


PETUA YANG DIAMALKAN OLEH AINEE CUMI2
ketika ini
1)minum milo panas(satu je ke ainee?apalah lu!!)

2)ada lagilah....TIDUR


i2lah petua2 yang saya dapat dari search engine..ade yg merepek and kite pon tak tau sejauh mane keberkesanannya..siap kene minum serbuk r..yuckie!!alah tapi blum cube belum tau kan??org dulu2 punyer petue mmg pelik tapi berkesan wa cakap lu!!(mane awak tau ainee?awak pon belum try, memandai je)
sape ade tips lain selain dari yg atas??bley aini amalkan...bagi yg beshh skit r..tak ske r mende pahit2 ni..

:049:ohsopopup:
tapi yg pasti penderitaan nk buat TATU mcm ni lagi sakit dari period pain..ehh ye ke?tgiler sakit okie..sape ade BRAN nk wat tatu beriben camni..owhh saya tak leh tgk lagi..saya dpt rasakan kesakitannyer!gotta go!!ADIOSA!

14 comments:

SK said...

Lawak arrr ainee ni...nak sampaikan petua terus jadik kelakar...apa yg k.riea tau i hate bitter jadik maybe manis juga jadik pilihan kot....tapi ingatlah "Yang Pahit Itu Hempedu, Yang Manis Itu Gula,....lupa dah...sila sambungkan hahahhaha!

zaza. said...

u wanna know smtg?
i baca ur post ni dekat kfc sentral sorg2.
and i boleh gelak sorg2 and tersengih2 sorg2. smpikan org tepi belakang depan sme tgk i dah mcm i ni org gila.
tapi, mampus ah! hahaha.suka hati i nak gelak ke apa ke.
yg i tak boleh nak tahan tu, ada petua dari zaza! hahahaha.
senduduk tu pokok lahh syg tak salah. org dulu2 sllu buat jadi ulam.
hehee ;p
hebat seyh entry u yg ni.
u berjaya buat i gelak! :)

NIMI♥ Co. said...

to k.ria: mane der..btol r aini nk smpaikan petue..mane ade klakar..hehhehe!!woi kr.ia peribahasa apakah i2??aini rasa yg pahit i2lah ubat, yg manis i2lah penyakit...btol ke??

to zaza: i taulah u otw nk balik IPOH, wahwah sempat lagi on9 tu u!!kalau i pon pelik asal minah ni gile ke gelak depan lappie..mesti r ade petue dari u sbb u pon kasi petua sama i maa..i sakit2 pon leh berblogging lg..hehe!!rumah u ade pokok senduduk tak??patutnyer i google tadi kasi org tgk tapi takde kesempatan kot..malas!!yg pasti senggugut i da hilang..hooray!!

Qissie said...

hahaha petua u bagus sgt ni babe.i nk dtg period ni ha.adoy tak selesa betul laa bnda merah datang.haha.u ni kelakar la babe.buat orang gelak je kan.hee,amboi tattoo tu mmg gila la kalau org buat.seksi dan seksa.lmao

NIMI♥ Co. said...

eee my qissie qissie ni..petua ni amik kat search engine mmndgkan hari ni i kene PMS so i trs je seach petua2 menghilangkan senggugut tapi mepek2 je..U NK FOLLOW KE PON???heheeh..
haishh!!tang mane yg lawaknyer??pelik i!!

zra_xoxo_venom said...

hihihhih..
byknye info!
huhuhuh..
i xamek pom pil..
takot adew efek lak..
slaloo tdow jew kalow da saket shagat..
bertungku pom sdp..
hiuuhuh...
jgn mynum air gas!!
;)

acil aCyla said...

ughhhh sumpah sakit dowhh bile kene snggugut. huhhh.. actually camni,snang jer,2 weks bfore kowg period tuh,jgn minum ais batu or benda2 sjuk. tulah blh dpt snggugut yg MAHA HEBAT tuh. huhu. but ada kelmahan jga,mana tau korg still x sure bila ur next period. but apa guna bljr tggi2 tp xpndai kira date sume kan. hehehe. try ur best. i amalkn petua cmtuh. so far it is much better than dulu. ^^

and kalau tak pun,guling2 ats katil smpai tido. hahahaha.

NIMI♥ Co. said...

to zra: yes!yes!i pon tak amik pil yunk takut ade effect..my mum tak bagi..okies..NO GAS!!akan ku ikut...huh???bertungku??giler ahh..leh masuk petua nenek..

to acil: owhh dlm 2minggu erkk..okies okies..maknenyer slame kiter idup ni kiter leh minum bende sejuk seminggu je..cian kaum wanita..heheheh!!akan ku ikut pesananmu..mcm beshh je!!
ha a guling2 kalau kat tmpt tdo mcm mane nk guling, sayang!jadi shin chan, guling2 mcm tenggiling..

nenek kebayan said...

(Petua Jimat & Mudah)
Ambik je segenggam halia kat dapur tu.Tumbuk lumat.Campur ngan air suam, minum... (sebelum minum selawat dulu ye)
(Petua Express)
Beli je serbuk halia kat kedai, bancuh & minum. (eh, mestilah minum.. kalau tak diminum nak diapekan yek?) :)

Natasha Rahman said...

tak bahaya ke makan pil merah.
org kata ader effect nnti.

NIMI♥ Co. said...

to nenek kebayan: ha a kan lebih mudah..woi tapi die nak yg aslinyer lar..giler lwak u nie!!

to natasha: wujud ke pil warne merah tu yunK??i jumpe pic tu nmpk die makan pil warne merah i pon lanyak je r tajuk tue..hehehheh!!no worries yunk, i tak amik pil merah jambu tue..mak i ckp kang effect so i tak amik r tu yg sakit guling2 tue..hehehe..u jgn amik tau!

a i r a said...

wah segugut...

i sampai kena operation kot...
mmg teruk gila i sakit.

memey said...

.i klu pried pain i slalo tdo je.
.heee.

NIMI♥ Co. said...

to aira: serius???giler ahh!!mcm mane leh jadi cam2??

to memey: same r!!tapi kat tmpt keje camne nk tido yunk

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...