Manisnya berjumpa sahabat lamaku, Nazifah.

2 hari lepas aku menghadapi payyyperrr pertamaku untuk sem ni. Kat Shah Alam. Maka aku pun kenalah naik bus nak pergi Shah Alam. Dah stok salam kasih sayang kat boyfirend aku, aku pun ternampaklah seorang wanita yang pernah menjadi rakan gila-gila waktu Tingkatan 3. "Weyhh!! Nazifah!". Pukul dia dengan tangan sikit lepas tu terus naik bus tak sembang banyak pun. Bagilah chance dia nak berkasih sayang dengan boyfriend dia pulak.

Aku pun gigih cari tempat aku kat dalam Plusliner tu. Memang sepanjang aku berulang dari Shah Alam-Ipoh, Ipoh - Shah Alam, aku akan beli tiket Plusliner tiada bus lain. Maka sesiapa yang berhasrat nak terserempak dengan aku bolehlah cuba-cuba beli tiket bus dari Ipoh - Shah Alam pukul 9.45 malam. Aku tak suka nak naik awal-awal. Aku suka beli tiket paling lewat sekali. Tapi peringatan ya, aku malam-malam ni nak terus tidur maka aku tak suka nak ada bedak ke maskara ke apa kat muka aku. Kalau nampak aku macam selebet tu maafkan je lah. ^_____^

Ok sambung balik .

Lepas aku dah ambil seat, selang beberapa minit lepas tu Nazifah pulak masuk. Seat dia belah kiri aku. Aku belah kanan. Memang dekat sangat tapi dipisahkan oleh satu bangku di tengah. Bear in mind ya, kami duduk seat single. Aku tegur ala kadar. Macam biasalah perkataan lazim, "Sihat ke?", "Duduk mana sekarang?", "Flawlessnya kulit kau". Lepas tu dia pun pegang BlackBerry dia. Aku pun tak nak kacau dia, aku pun peganglah handphone aku sambil merenung ke luar jendela melihat bus yang meninggalkan Ipoh. Doaku dalam hati agar perjalananku selamat supaya dapat baring atas karpet bulu bulu kat rumah tu dengan Amirul bila balik dari Shah Alam nanti.

Sampai je tol Simpang Pulai, Nazifah panggil duduk dekat seat tengah tu. Aku yang tadinya segan terus dah tak ada dah nak segan-segan.Persengkataan kami pun macam terbang pergi gitu je. Dah 8 tahun kot kami tak jumpa. Sama je muka Nazifah. Tak berubah pun. Masih cantik. Cara gelak pun sama lagi. Gaya bercakap pun sama. What a beautiful moment when we were friends.Serius, aku tak pernah ada memori yang sangat banyak dengan kawan macam mana memori aku dengan dia. Bila sembang sama-sama boleh bikin gelak, boleh fikir betapa lawaknya zaman dahulu betapa bestnya saat tu. Bayangankan perjalanan 2 jam 45 minit tu kami tak henti-henti bercerita cerita cerita.

Dulu aku jumpa kawan lama aku kat dalam KTM sembang pasal betapa nakalnya kami ponteng kelas agama je lepas tu diam sebab memori best tu sampai situ je tapi dengan Nazifa ni asyik cakap-cakap-cakap je.

Waktu kami rapat gila-gila dulu, aku form 3 dia form 4. Macam mana kami kenal dan boleh rapat tu susah nak refresh. We just click. Jenuh gila kami 2 orang perah kepala memang tak dapat jawapan. Zaman kami dulu ada budak skateboard, budak vespa, budak scooter lepas tu gila coding Myspace, suka ronda dengan motor biru yang memang dah feymes dekat Rapat Setia tu. Memang lawak. Belum lagi cerita kasut dengan eyeliner kat BUM City. Menaip memori ni je dah boleh buat aku senyum.

Macam mana boleh bersengketa? Sebab sepasang kasut Nike yang dicuri oleh manusia tak guna dekat Library Tun Razak dekat dalam seat scooter biru tu. Aishh malas nak cerita. Nazifah pun cakap, "Cerita lama". Kami tak sentuh pun pasal benda tu. Yang pasti kami tak kekok bersama. Terasa macam Serena & Blair dalam Gossip Girl pun ada.

What a beautiful moment. Thank you Allah sebab temukan kami berdua selepas 8 tahun bila dua-dua kami dah matang and learn to let go. Manisnya susah nak digambarkan. Memang manis tapi sayangnya lupa nak mintak no. telefon. Mungkin dalam masa 8 tahun lagi kami akan berjumpa semula. Waktu tu aku akan pastikan handphone aku sihat so boleh snap gambar bersama, ambil alamat, ambil no. telefon. Eh semualah. Insyallah. Oh tapi aku ingat dia ada cakap dia akan kahwin umur dia 30 tahun dan aku dah pesan jangan lupa jemput aku. Bila aku duduk dengan kawan-kawan aku ni aku pun lupa aku ni dah isteri orang. Feel like a single teenager gitu. ^___^


P/S: Bye (nama sebenar Baizurah) cantik sangat. Sekali pandang macam Hanis Zalikha. Kemain lagi senior-senior Convent aku ni semua stok lawa-lawa.

Comments

Popular posts from this blog

Budget & Tips ke Pulau Redang, Terengganu

#TravelDiary - 4H3M LANGKAWI

#TravelDiary - 4 Hari 3 Malam in Phuket, Thailand