Monday, March 16, 2009

.rendahkah mentaliti org melayu?.


mari!mari!mari!mari beli 2 RM10, 2 RM10..

mentaliti org melayu?kita melayu kan??(siapa melayu sila angkat tgn!!woi cina india pon meh angkat tgn!!kiter kan MALAYSIA!!)so sila sedar diri kalau kita masih berbangsa MELAYU melainkan anda sudah convert ke bangsa lain..tak apa!!pernah dgr tak cina cakap cina "mentaliti org cina"?pernah dengar tak org cakap "mentaliti org india"?saya belum..anda pernah??so jgn dok nak hina bangsa sendiri n nk cakap bangsa sendiri mentalitinya rendah..so so lalallalalala

berdasarkan entri saya perlu ke belajar tinggi2 smpai cucur atap telah mendapat tentangan hebat dari sorang yg blaja kat msia tapi mengkritik abesh sistem pendidikan msia..abeshh tu die tu blaja kat msia gaks..U tempatan lagi..okies okies di sini saya nak cakap gaks pelajar ni telah mengatakan saya ade MASALAH..di sini saya tak tau ape masalah yg telah saya create dgn entri kontroversi saya(ko ni ainee!!nak wat kontroversi masuk MELODI r!)..juz ingin berkongsi idea ngan ilmu ngan kowang2 yg pandai menjaga tata bahasa ketika melayari blog insan2 yang bergelar blogger bebas tapi still tahu menjaga etika2 makan dan minum(ehh ainee mane leh makan wak2 berblogging..ko ni!!)..ainee!ainee!sila ingat etika ketika berBLOGGING!!owhh kalau nak dapat pemahaman yang lebih jelas sila bace komen darinya kat entri kontroversi saya..(actually xkontroversi pon!!tah pelajar tu yg bikin kontroversi..saya trimer pandangannyer dgn terbuka tapi tah die ckp saya ade masalah ngan die..D*MN!!)komen die kiranya yang paling panjang r..*smbil menggeleng2kan kapla gaya tgh lalok sbb layan lagu screamo dipasang oleh cik lulu*

boleh kowang bantu saya menilai tak sape yang bersalah n sape yg menyetart dulu punca2 yang die leh tuduh saya mencari pasal dengan die?come on r!!saya just post entri untuk dishare dengan rakan2 blog yang saya sayangi n untuk diri sendiri juga not just for kepuasan diri pihak lain..kepada anda yang menyokong saya, tidak kira di mana anda berjua, dalam apa jua cara yang anda lakukan, anda yang menilai saya, bukan saya yang menilai diri saya(dahh!!ni apahal laks sesat ucapan dari JOHAN raja lawak nie??)

ohh lupe plaks nak inform..puncanya saya marah dengan dia bukanlah disbbkan komennyer yang kerek tu tapi saya telah dituduh menyamar sebagai org lain yang dikenali sbgai LOLA(ehh lola anak mat jenin ke??)n ckp bebukan kat die..kalau anda jadi saya anda marah tak??mungkin 10% r tapi biler stori ni lagi dibesarkan peratus tu akan naik..btol tak?tahap kesabaran saya ade LIMIt gaks..jgn main tuduh je..ohh kalau anda sedang membaca entri ini wahai M*****F*****, ketahuilah engkau yang saya tidak ada hati lagi ingin mengenali anda sejak anda menuduh saya bukanlah sbelum i2!!sbb kalau nak cakap saya benci anda knape saya berie2 tanye aniq mane anda everytime ade kenduri..renung2kan n slamat berfikir!!owhh sbelum terlupa saya ni mmg seorang yg jujur dan telus sbbnyer apabila saya tidak menyukai sesuatu atau seseorang saya akan nyatakannyer..tak percaya tanyalah kawan2 yang mengenali diri saya..tak kenal?rujuk je kat pari2 keindahan dan kegirangan saya..

MyEm0.Compesanan dari ketua pari2: ini bukan entri maki hamun k!!saya masih menjaga adab...juz nak tanye pendapat kowang adakah ainee yg BERSALAH padahal ainee juz post pasal pekerjaan2 yg tak memerlukan education yg tggi tapi ditentang hebat oleh seorang pelajar..juz nk suwuh kowang bace komen die and gi tau kerek tak care die..sbb DIA institusi relationship antara kawan2 musnah...n she said i ade MASALAH..peliks!!yeah yeah i kan budak retarded surely ade masalah mental..

23 comments:

CikYana(",) said...

cik yana rse mentaliti kte xrendah
kte leh fkr mne baik mne buruk..
mgkn 'pelajar'tu yg mentaliti rendah..
sume org bole fkr dgn bijak skrg nie..even bdk2 pun pndai fkr..
so..dat 'pelajar' xptt kte cmtu..
that's my opinion la..kalo slh ckit2 tu..sowi la eh..

fezaL Mohd said...

woooooooooooooooooo.
mentaliti malay

hmm berat.
tk mahu komen2 pedas.
nnt kena tangkap

cm blogger 4owg tuh
hahaha.

lu owg ade telinga lu owg dgr
lu owg ade mulut lu owg jaga
lu owg ade otak lu owg pk la cdiri

assalamulaikum.

;)

sasha* said...

what happen sbnrnye?
akak tak brp dpt klue sgt
ainee better tak payah layan la org mentaliti rendah ni
buat sakit hati je ainee

SK said...

Peliks...tajuknya "umum" tapi boleh kecoh pulak,salah ke ek nak share pandangan?Bercakap soal Sistem Pendidikan Negara ni...kene bukak balik buku Sejarah. Isu Sistem Pendidikan Malaysia ni bermula dari kerajaan British yang memperkenalkan Penyata Barnes pada tahun 1951,untuk satukan kesemua bangsa Malaysia ni dengan bahasa kolonial...almaklumla kena jajah kan...pasal apa kita kena jajah...coz tak de ilmu...lepas tak berjaya tu la baru ada Penyata Razak pada tahun 1956,...digunakan sampai hari ini.Ramai tokoh2 terkenal lahir daripada Sistem Pendidikan Negara Malaysia la.., jika tak dah lama Malaysia kena jajah balik....itu la sebab Allahyarham Sudirman pernah menyanyikan lagu "To Know Malaysia Is To Love Malaysia"...

NIMI♥ Co. said...

to cikyana n cik fezal n k.shasha: alah ni sure salah info ni..bukan aini r cakap mentaliti org melayu..budak tu yg cakap..seolah2 die nk cakap mentaliti melayu rendah..haishh!!

cikyuyu said...

ainee pari2 ;

uhh! saya nk comment lebih2 takut tersalah anggap lak,
mybe die rasa die lebih hebat kot?
ntah la, adat orang sekarang!
die yg menjatuhkan martabat sndri even die pon orang melayu gak..
ape2 pon juz diamkan dr jer..
kalau diambik "port" sgt lebih menyakitkan hati kita.

ape2, diam sahaja!! heheh :D
malas nak cmmnt2, nnt die ckp kite laen lak..

NIMI♥ Co. said...

to cikyuyu: btol!btol!btol!jgn ckp lebey2..kerna mulut bdan terbinasa...

NIMI♥ Co. said...

to k.ria: tau takpe..ainee juz kasi pendapat jer nak keje ape kan kalau taknak blaja da..tak ckp pon org yg tak blaja tak leh berjaya..da terang2 kat situ ainee juz kasi info keje ape kan..haishh!!

inn said...

inn xpaham satu pun.otak inn blur tp entry nie pasal mentaliti malay?ke pelajaran malysia?

xfaham2..haih

NIMI♥ Co. said...

lorhh inn ni..pasal budak yang ckp ainee ade masalah 2 r..

only me said...

ermmm...
yg bmasalah kt cni dah tentu2nye org yg ak xknl 2..
ak setuju 100% ngn zaza n ctk!
so kpd yg bkenaan..
renung2kn la ap yg dibebelkan oleh kwn2 ak 2..

Qissie said...

eish.sian u kan ainee.ok je blog ni mmg tmpat nak meluahkan perasaan and pendapat pun.lantak je dorang nak ckp apa.lgpun u tulis pasal education.ok apaa.sedikit sebanyak membantu org lain jugakk kan ;)

NIMI♥ Co. said...

to qissie: 2 pasal..tahhape hape tau..i boleh je trimer pendapat die then die da start tuduh i mmg i panas r..tapi leh sbr lagi tapi tetiber die cam dok besar2kan hal ni mmg i hilang sbr trs r..dah tu ckp i ade PROB..kan mane PROBnye pon i xtau..neway thanks sayang...

a i r a said...

This person that you right about was having these problem actually...

Why i said so?
*clap*clap

This thing we called blog!

what blogs for??

we used it to write something what we are gonna write. problems, opinion etc.

This creature that u call M.F. bloody saying ur entry are problem's which is not even a big matter at all, shows that.. he is the one who is having problems..

biar jer la kat orang nak kata melayu mentaliti rendah.. melayu hanya satu bangsa.. but still a human being. just like other..

lain la, orang tu "mahluk lain"..
kui3

LuLu said...

go to hell je mothafaka tuh.haha! ainee x salah ape pon k.lulu backup ainee.waaah :D name i pn ade terselit di situ.sayang u ainee <33

zaza. said...

firstly..sapa tu only me said ?
i bgga kejap dia agree dgn i.
haha.
anywayy.
tak payah layan lahh orang yang macam tu. buat penat je.
nak diikutkan kan.
mentaliti orang mana ada rendah tinggi. lagipun no one ada power nak cakap mentaliti si polan ni or si polan tu rendah or tggi.mentaliti dia towards certain things pun belum tentu tinggi kan?
and about education system in malaysia.dekat entry yang lagi satu tu i dah post comment. If tak percaya sangat, why until now stick up to the Malaysia's education system ?
Sendiri fikir lah, sebelum bagi opinion.
:D

zra_xoxo_venom said...

syg,mendew neh depends kat org tuh gak.
wow! entri kontroversi??!
yeap,kpd minah uh.
negare neh kn demokrasi.
xleh la sewenang2nye ckp cham uh.
masing2 adew pendapat tersendri.
n kat cni my adek ainee jz nk share pendapat.
kalow da xcaye sistem malesia,
means kamu uh xpercaye la or dlm keadaan was2 or terpakse??
c'mon,harus erfikiran luas lg..
kite harus banggakan bangse kite sendri..
jgn jadik cham dahulu,senang2 dipijak..
harap maklum..
maaf,hanya kongsi pendapat disini..

NIMI♥ Co. said...

to aira, lulu, zaza n zra:
wahh thanks sangat sayang sbb sokong i!!smalam i da maki habis da pompuan tu..die dok kol2 i..then i anta mesej
ainee: ko apahal(die lagi kol then i ckp)
ainee: aku xnk dgr sore ko..aku benci ko!!
(then die replied)
m*****F*****: u da silap faham la...**** btl2 work on tesis tau...**** xckp psl mentaliti aini, **** ckp pasal melayu..so what?npe nk besarkan hal ni

pandai pretend r BETINA tu..melayu?okies habesh tu die tu bukan MELAYU ke..come on r!!amik komputer punyer bidang buat tesis pasal mentaliti..logik ke?hei!!die igt die je kot yg blaja kat U org lain tak blaja so die leh bodoh2kan..ngek tol!!i mmg bengkek r..sape yg besarkan kan?die ke i??then die anta lg

M*****F*****: n i noe r u r lola..so what?(asyik so what je dak ni)..**** juz kisah melibatkan ****..plz jgn libatkan die,dia a lil depressed tau x..

hei tak tau r sape yg libatkan sape kan..abeshh tu sape yg tarik muka ngan sape???sape yg patutnyer sentap skang ni??pihak saya r kan sbb saya dituduh..die tu penuduh xda bukti..tak paham larr y i harus nyamar jadi lola anak mat jenin tu sbb i bukannyer ex-gf **** pon then i bukannyer minat kat BF die tu..ape motif pon saya tak tau..ade simpton sawan vavi kot!!anda sbenarnyer jeles erkk KAMI bahagia!!da r cover gune name bls, pretend kuat r ko..eee nasib baik aku jage lagi maruah ko yg da ilang tau, ikutkan ati nak je citer kat semue org ko tu **(malas nak letak * bebetol sbb kang org dpt teka, malu ko!)..then i do call her okies..da bengang sangat kan..i maki hamun die..vavi gapreng semue kuar r!!xbrani die nk bersore..ye r main tuduh je!!i ckp kat die ape motif i nk jadi lola??bukannyer i ni skandal bf die pon..

ainee: oh xlbtkan kengkawan..abesh **** nak putus kawan nape?bkn sbb ko..abeshh 2 yg ko tls dlm blog 2 **** asyik jmpe naz ngan apek apahal?kata xbabitkan!lantak r ko nk 24jam ngan ****..ko nk kwn ngan **** ko nye psl r..

lame giler baru r die replied..tah die gi rangka ayat kot!!

M*****F*****: oh pasal naz n apek tu jgn slh fhm..tu citer lame..bkn **** slhkan naz n apek la, **** slhkan **** sbb etc etc bkn sbb dorg..lg satu, psl nak putus kawan ****xmsk cmpr, **** xbgtau pape pn

hmm ni nk komen skit..salah faham erk??citer lamer erkk??i2 maknenyer anda mmg xske bf anda tu berkwan ngan sesape pon..anda nak die 24hour ngan anda..eee sian kawan aku tu kapel ngan dak bernama QUEEN CONTROL!!kalau saya citer semue hal anda kat public ni perghh sure 1000kali ganda dieowg menyampah kat anda k!!nasib baik saya masih tau menutup maruah anda..so BERSYUKUR!!ceewahh tak masuk campur..bf anda tu pon satu asyik ckp tak masuk cmpr tapi asyik dok anta mesej kat apek..apahal??saya ni yg anda anta mesej dok kol2 saya menggangu ketenteraman saya takde laks nak report2 kat bf..then bf jadi pengantara..eee such a B******!!owhh saya xreply mesej die sbb saya rasa buang masa jer FIGHT ngan budak takde otak ni..n i ngan apek pon da mls da nk layan..kang kaki saya tangan ponggong badan semue naik kat muke die..rasa nak kentut2 kat muke die!!ahahahhahaahah

NIMI♥ Co. said...

to aira: die yg otak kolot!!

to zaza: only me tu konisak

to lulu: ahahhahaha!!msetI!mesti!

to zra: u so rite

haaa buat si M*****F*****!!skang ni da manyak gile org kasi pendapat haa kan lebih sng ko tulis kat kononyer nak wat tesis tu..xyah susah2!!so ucapkanlah trima kasih kat aku sbb da tolong ko memudahkan keje ko..ohh so TESIS!!

zra_xoxo_venom said...

syg..biar jewlaa...
see..u byk org skog u ok??
jgn wiso syg..
we here 4 u..
:D
syg ainee kuh!
mwahhhhxxxxssssss!

NIMI♥ Co. said...

to zra: tenkiu sayang and all of u guys..giler ahh mmg sayang smpai mampos r camni..ahhahahah!!see itu pon bf die tak dpt bukak mate lg..still sokong awek die tu..tolong arghh!!mcm die kenal pompuan tu lagi lamer dari die kenal ngan member sendiri..ngek tol!!

p i a said...

ish2,
mulot org mmg cmtu aini.,
salunyep org neh tau cari salah org laen jepp.salah sdiri ta pena na muhasabah.

bg pia org yg cm aini ckp neh an..,
dea ta sayang bangse dye.

tahla.

semoga dapat hidayah.

malaysia rock the world!!

NIMI♥ Co. said...

TO PIA: tu r pasal..die siap putar belit citer ckp ainee kacau die..hello!!sape yg kol sape dulu tah..eee nyampah giler..

Kedai Runcit Online

I ni jenis pemalas betul nak keluar dari rumah. Kalau boleh semua nak orang belikan buatkan hantarkan and etc. Masak bolehlah rajin jugak ...